26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīgā lieli apkures rēķini
Rīgā lieli apkures rēķini
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 18. aprīlis 2013, 9:31
Rīgā dažās ēkās vairs nav apkures, jo apsaimniekotāji vai īpašnieki ir nolēmuši, ka pienācis īstais brīdis pārtraukt apkures sezonu. Tomēr akciju sabiedrībā Rīgas siltums (RS) lēš, ka masveida atslēgšanās notiks vēlāk.


Pagaidām aprīļa vēsums vakaros un naktīs vēl nosaka arī vēlmi pēc siltāka dzīvokļa. Pirmās mājas izteikušas vēlmi atslēgt apkuri šīs nedēļas pirmdienā, saka RS pārstāve Linda Rence.

Piemēram, 2010. gadā ap 20. aprīli apkure galvaspilsētā bija atslēgta 10,6 procentiem RS apkalpoto ēku, bet 2011. gada aprīļa beigās – 62 procentiem RS klientu. Ja daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji vēlas ietaupīt savu naudu uz pavasara rēķina, arī tagad viņi var izteikt apsaimniekotājam savu gribu, sak, apkuri nevēlamies, atslēdziet! Vienā no pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks klientu apkalpošanas centriem Neatkarīgajai sākumā skaidroja, ka apkuri atslēgšot RS, bet sarunas gaitā darbiniece atzina, ka apkuri atslēdz tad, ja ir mājas iedzīvotāju vairākuma iesniegums, tomēr visbiežāk tad, kad vidējā gaisa temperatūra trīs dienas esot astoņi grādi.

Iedzīvotāji par apkures atslēgšanu daudzdzīvokļu ēkām interesējas tāpēc, ka apkures rēķini par martu daudzus ir šokējuši. Piemēram, Pārdaugavā 52 kvadrātmetru liela dzīvokļa apsildīšana daudzdzīvokļu ēkā februārī izmaksāja 39,59 latus kopā ar pievienotās vērtības nodokli, bet martā – 51,58 latus. Apkures izmaksas par kvadrātmetru bija 0,68 lati februārī un 0,88 lati martā. Piemēram, pērnā gada decembrī maksa par apkuri kvadrātmetrā bija 0,90 latu, šogad janvārī, kad bija ļoti auksts laiks – 1,09 lati.

«Pēdējo 18 gadu laikā tik auksts marts nav bijis, martā vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 3,8 grādi, bet februārī – mīnus 0,8 grādi. Starpība ir liela. Savukārt janvārī vidējā temperatūra bija mīnus 5,3 grādi. Siltuma cena gan martā, gan februārī bija 42,81 lats par megavatstundu,» apkures izmaksas skaidro L. Rence. Tāda pati siltuma cena Rīgā būs aprīlī, jo nemainās dabasgāzes cena. RS prognozē, ka dabasgāzes cena nemainīsies arī maijā un jūnijā. RS aicina iedzīvotājus pārkures vai nepietiekamas apkures temperatūras gadījumā zvanīt pa uzņēmuma bezmaksas diennakts klientu palīdzības tālruni 80000090.

Uzņēmumā atgādina, ka janvārī tas iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) jauno siltumenerģijas tarifu. Ja SPRK to izskatīs un akceptēs, tad, iespējams, jau jūnijā siltuma tarifs varētu samazināties par trim procentiem un būtu 41,65 lati par megavatstundu (bez PVN). Tarifa samazinājums iespējams, arī pateicoties zaļās enerģijas projektiem. Siltuma zudumi vēl tiek samazināti, rekonstruējot siltumtrases. Šogad rudenī jāpabeidz rekonstruēt siltumtīklu posmi Prūšu ielā un A. Čaka ielā. Šī projekta realizācijā tiks izmantots Eiropas Savienības līdzfinansējums. Atjaunojamie posmi izvēlēti, izvērtējot siltumtīklu stāvokli, kur konstatēti būtiski siltuma zudumi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: apkure, rēķini, rīdzinieki, Rīgas siltums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats