26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Plāno pilnveidot speciālās pensijas pieprasīšanas kārtību
Plāno pilnveidot speciālās pensijas pieprasīšanas kārtību
Autors: Apollo.lv / 3. aprīlis 2013, 14:31
Labklājības ministrija (LM) rosina pilnveidot speciālās pensijas pieprasīšanas kārtību bijušajiem Augstākās padomes deputātiem, informē LM pārstāve Marika Kupče.



Tas nozīmē, ka bijušais deputāts iesniegumu speciālās valsts pensijas piešķiršanai varēs iesniegt ne tikai klātienē jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā (VSAA), bet arī neklātienē - nosūtot to pa pastu vai iesniedzot elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu. Pašreiz deputātam nav iespēju iesniegumu sūtīt pa pastu vai elektroniski, norāda Kupče.

Savukārt, ja speciālo valsts pensiju bijušais deputāts pieprasīs piešķirt pirms valsts vecuma pensijas piešķiršanai noteiktā vecuma sasniegšanas (šobrīd 62 gadiem), paredzēts, ka deputātam būs jāuzrāda apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti.

Iepriekšminēto paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Kārtība, kādā bijušajiem Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem piešķiramas, izmaksājamas un pārrēķināmas speciālās valsts pensijas. Tos plānots ceturtdien, 4.aprīlī, izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē. Izmaiņas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

LM atgādina, ka deputātiem, kļūstot par invalīdiem vai sasniedzot vecumu, kādu valsts vecuma pensijas piešķiršanai nosaka likums «Par valsts pensijām», ir tiesības saņemt speciālo valsts pensiju 80% apmērā no Saeimas deputātu mēnešalgas. Speciālo valsts pensiju nevar saņemt vienlaicīgi ar valsts vecuma, invaliditātes vai izdienas pensiju.

Vienlaikus pirms speciālās valsts pensijas pieprasīšanas interesenti ir aicināti vērsties VSAA, lai konsultētos par sev labvēlīgākā pakalpojuma (vecuma pensija vai speciālā valsts pensija) pieprasīšanu.

Pēc VSAA rīcībā esošās informācijas šobrīd ir 89 cilvēki, kuriem piešķirta speciālā valsts pensija, un 50 potenciālie speciālās valsts pensijas pieprasītāji.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Labklājības ministrija, speciālā pensija, VSAA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats