26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » SC Latgalē bērnus iesaista politiskā aģitācijā
SC Latgalē bērnus iesaista politiskā aģitācijā
Autors: Apollo.lv / 16. septembris 2012, 22:11
Uzsākoties jaunajam mācību gadam, politiskā apvienība «Saskaņas centrs» (SC) Latgalē pirmklasniekiem dāvināja somas ar politisko reklāmu, tādējādi ne tikai bērnu tuviniekiem mēģinot radīt pozitīvu iespaidu par šo partiju, bet arī vienlaikus bērnus padarot par staigājošiem reklāmstendiem, svētdien vakarā ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».


Raidījums vēstī, ka auduma mugursomās iestrādāti atstarotāji, uzlikts SC logo un uzdrukāts partijas nosaukums, bet uz daļas no somām ir arī norāde uz interneta vietni «ribakovs.lv». Pēc Saeimas deputāta Ivana Ribakova (SC) teiktā, par gandrīz septiņiem simtiem latu nodrukāts pustūkstotis somu un tās izdalītas pirmās klases skolēniem Latgales reģionā.

Nupat tarbas ar partijas atribūtiku saņemtas divās pierobežas skolās – Robežnieku pamatskolā un Indras vidusskolā, bet jau iepriekš ar zināmu pompu tās izsniegtas citās Latgales skolās. Tā Zinību dienas svinību laikā ar partijas simboliem apdrukātas somas Rēzeknes skolās pasniedzis gan Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartašēvičs, gan viņa partijas biedri, tostarp – pašvaldības deputāti.

Robežnieku un Indras pagasta pārvaldniece Ērika Gabrusāne «de facto» par somām rausta plecus un teic, ka nesaprot, ko tagad ar somām iesākt. Ņemt nedrīkst, jo tad būs aģitācija, atstāt skapī arī nedrīkstot, jo baidās, ka apsūdzēs mantas piesavināšanā. Bet atpakaļ nevar nosūtīt, jo nav īsti zināms, kam sūtīt, ja neskaita adresi «ribakovs.lv».

Robežnieku pamatskolas direktors Pjotrs Boločko stāsta, ka somas uz Robežniekiem atvedis SC Krāslavas nodaļas vadītājs Raimonds Kalvišs un palūdzis tās atdot arī indriešu pirmklasniekiem.

Robežnieku pamatskolā iecerēts par politiskajām tarbām informēt vecāku sapulces laikā, lai pēc tās varētu izlemt par dāvanas pieņemšanu. Daudzviet tarbiņas bez liekiem jautājumiem atdotas pirmo klašu bērniem.

Sašutis par bērnu iesaistīšanu cīņā par varu ir politologs, Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens. Viņš intervijā «de facto» uzsver, ka Rietumu politikas tradīcijās šādas metodes nav cieņā: «Rietumu tradīcijā ir iegājies, ka bērnus tomēr mēs cenšamies neiesaistīt, jo īpaši pavisam mazus bērnus neiesaistīt politiskā cīņā (..) Man patiešām šķiet, ka cīņai par varu nevajadzētu pārvērsties par tādu aziātisku kauju bez jebkādiem noteikumiem. Mums būtu ļoti svarīgi tādas līdzsvarotas un prognozējamas attīstības vārdā tomēr turēties pie noteikumiem spēlē vai uzvesties tā, kā ir pieņemts angļu klubā, nevis Biškekas ielās.»

Paši somu drukātāji un sūtītāji nekā nosodāma notikušajā neredz un atgādina, ka bērni jau no dāvanas var atteikties. Tiesa gan, ja atceras par seno teicienu, ka dāvinātam zirgam zobos neskatās, dāvanu tomēr visbiežāk pieņem, nenovērtējot ne tās faktisko vērtību, ne «pievienoto  vērtību» kā partijas aģitāciju.  

Lai arī SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs mēģina atstāt iespaidu, ka viņam nav ne mazāko saistību ar šādām dāvanām, tomēr viņa kolēģis, SC Saeimas deputāts Ivans Ribakovs apliecina, ka uz somas esošais partijas logo norāda uz saistību ar partiju.

Ribakovs SC nupat ziedojis 700 latu, un par šo naudu somas arī nodrukātas. Viņš «de facto» nenoliedz, ka viens no mērķiem patiešām  bijusi partijas reklamēšana. Tikām Urbanovičs saka, ka par somu izsniegšanu nekā nedomā un izskatoties tās «smuki», un galu galā esot taču labi, ka somas netiek dalītas priekšvēlēšanu laikā. Vēlēšanas gan nav vairs aiz kalniem – tās būs reizē ar mācību gada beigām. Un īsi pirms vēlēšanām, kad stāsies spēkā aģitācijas liegums, bērniem somas neviens nevarēs liegt izmantot.

Ja politiķus vadītu nevis politiskie instinkti, bet cilvēciskas rūpes par mazajiem bērniem, somām daudz vairāk piestāvētu zīmējumi ar mašīnām vai lellītēm. Aptuvenas aplēses liecina, ka somu pašizmaksa bijusi aptuveni pusotrs lats. Un šī lētā politiskā reklāma, šķiet, citur nav dalīta kā vien Latgalē. Bet diezin vai šī reģiona nabadzīgais tēls nozīmē arī tikpat ietekmējamu pašapziņu, ko šobrīd mēģina izmantot politiķi.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bērni, de facto, Saskaņas centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats