25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valstij līdz trīs bērnu politikai tālu
Valstij līdz trīs bērnu politikai tālu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 17. oktobris 2014, 9:45
Mēs nevaram sūdzēties, ka bērna kopšanas pabalsts, līdz mazulis sasniedz pusotra gada vecumu, būtu mazs, šie 170 eiro ir lielākais, kas neatkarīgajā Latvijā jebkad maksāti, tāpat arī mammām vai tētiem, kuri pirms bērna piedzimšanas strādājuši, maksā vecāku pabalstu, taču, līdzko bērns pārsniedz šo vecumu, tā atbalsts krasi sarūk, NRA saka trīs bērnu vecāki – Māris un Oksana.


Mazākajam bērnam pašlaik ir divi gadi, kas nozīmē, ka ģimene saņem tikai vienu – ģimenes valsts pabalstu, kas neatkarīgi no bērnu skaita ģimenē ir 11 eiro vienam bērnam. Ģimene arī spriež, ka valsts nekā īpaši neatbalsta ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērnu. «Jā, mūs varbūt vārdos var uzskatīt par goda vai zelta ģimeni, taču realitātē pārāk maz tiek domāts par ģimenēm, kurās aug četri, pieci un vairāk bērnu,» spriež vidzemnieki.

Jauna kārtība

Šogad būtiski mainījusies pabalstu sistēma ģimenēm, un bez kārtīgas izskaidrošanas to nav iespējams aptvert. Vispirms citi – lielāki – apmēri tika noteikti bērna kopšanas pabalstam jau no 2014. gada janvāra – tas tagad līdz bērna pusotra gada vecumam ir 171 eiro (pērn bija 100 latu). Šo pabalstu var saņemt arī vecāki, kuriem ir mazs bērns un kuri turpina strādāt. Tomēr nupat oktobrī stājusies spēkā pavisam jauna kārtība, kas gan ir gana sarežģīta, tomēr paredz lielāku atbalstu ģimenēm ar maziem bērniem.

Labklājības ministrija skaidro, ka sociāli apdrošinātie vecāki, kuriem tiesības saņemt vecāku pabalstu ir no šā gada oktobra, var saņemt vienlaikus gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu. Vecākiem gan ir jāizvēlas, cik ilgi viņi vēlas saņemt vecāku pabalstu – līdz bērna gada vai pusotra gada vecumam –, jo no tā atkarīga pabalsta aprēķināšana. Vienā variantā nestrādājošs sociāli apdrošināts vecāks varēs saņemt vecāku pabalstu 60 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja bruto algas līdz bērna gada vecumam. Otrā variantā nestrādājošs sociāli apdrošināts vecāks varēs saņemt vecāku pabalstu 43,75 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja bruto algas līdz bērna pusotra gada vecumam. Abos gadījumos vecāks paralēli saņem arī bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā. Ja vecāki izvēlējušies vienu no pabalsta saņemšanas periodiem, to mainīt vairs nevar.

Vecāku pabalstu, tiesa, tikai 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta summas, var saņemt arī vecāks, kurš turpina strādāt. Arī šie vecāki var saņemt bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro. Vērtējot šo jauno sistēmu, neapšaubāmi ģimenes izsakās pozitīvi, jo līdz bērna pusotra gada vecumam īpaši ģimenēm, kur vecāki ir strādājuši un maksājuši nodokļus, atbalsts ir pietiekams. Taču problēmas skar tos vecākus, kuri nesaņem vecāku pabalstu, bet tikai bērna kopšanas pabalstu.

Atbalsts krasi sarūk

Tiklīdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu, pabalsts sarūk no 171 eiro uz 42,69 eiro mēnesī (šā pabalsta apmērs nav mainīts ilgstoši), savukārt no divu gadu vecuma bērna kopšanas pabalsta vispār vairs nav. Kā krīzes laikā samazināts, tā nav mainīts apmērs ģimenes valsts pabalstam – tas par katru bērnu ir 11,38 eiro, nav arī atjaunota pabalsta apmēra saistība ar bērnu skaitu ģimenē, proti, par katru nākamo bērnu maksāt lielāku pabalstu. Tāpat šo pabalstu nemaksā par bērnu līdz gada vecumam, un arī šī norma tika ieviesta krīzes laikā, lai samazinātu valsts budžeta izdevumus.

«Ko mēs varam secināt – ka vārdos ģimenes ar bērniem ir prioritāte, bet reāli, ja tu izsaki viedokli par pabalstiem vai atbalstu ģimenēm ar bērniem, tev pajautā – vai bērnus radījāt pabalstu dēļ? Neviena ģimene neatbildēs: jā, tomēr kaitinoši ir klausīties runas, ka «mūsu valsts pamats ir ģimene ar bērniem»,» secina Māris. Oksana piebilst, ka viņa novērtē tomēr to, ka ir nodokļu atvieglojumi ģimenēm ar bērniem, mazākajiem skolēniem brīvpusdienas.

Sola lielāku

Labklājības ministrija informē, ka no nākamā gada tā apmērs būs palielināts atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Proti, par otro bērnu ģimenē pabalsts būs divas reizes, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē. Par pirmo bērnu pabalsta apmērs saglabāsies tāds pats.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bērni

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats