24. oktobris, Ceturtdiena
Vārda dienas: Modrīte, Mudrīte, Renāte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Iedzīvotāju atbalsts eiro ieviešanai – rekordzemā līmenī
Iedzīvotāju atbalsts eiro ieviešanai – rekordzemā līmenī
Autors: Apollo.lv / 14. septembris 2012, 15:11
Atbalsts pārejai uz eiro Latvijā sasniedzis rekordzemu līmeni, liecina pētījumu centra SKDS veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.


Aptaujā atklājies, ka tikai 13% iedzīvotāju atbalsta pāreju no latiem uz eiro un tas ir zemākais rādītājs kopš 2004.gada, kad pētījumu centrs SKDS uzsāka mērīt iedzīvotāju attieksmi šajā jautājumā, raksta Apollo.lv.

Aptaujas dati liecina, ka tikai trīs procenti iedzīvotāju augusta pilnībā atbalsta pāreju uz eiro, bet kā drīzāk atbalstāmu to vērtē desmit procenti iedzīvotāju.

Pāreju no lata uz eiro augustā neatbalstīja 59% iedzīvotāju, turklāt 36% to nemaz neatbalsta, bet 24% – drīzāk neatbalsta.

20% iedzīvotāju izvēlējās paust neitrālu attieksmi pret šo jautājumu – kas liecina, ka viņiem, iespējams, ir pieņemams jebkurš no iespējamajiem iznākumiem.

Aptaujas rezultāti dažādās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka šī gada augustā biežāk nekā caurmērā pāreju no latiem uz eiro atbalstīja gados jaunākie Latvijas iedzīvotāji (vecuma grupa 18 līdz 24 gadi: 21%), iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem (18%), kā arī Latgalē dzīvojošie (19%).

Tomēr, līdzīgi kā iepriekš veiktajās aptaujās, pilnīgi visās pētījumā apskatītajās iedzīvotāju grupās pārejas uz eiro atbalstītāji ir pārliecinošā mazākumā, t.i., to, kuri pāreju neatbalsta, ir ievērojami vairāk.

Salīdzinoši vislielākais atbalsts pārejai uz eiro tika novērots 2005.gada aprīlī, kad kopumā eiro ieviešanu atbalstīja 35% Latvijas iedzīvotāju.

2007. un 2008.gadā atbalsts eiro ieviešanai samazinājās (to atbalstīja attiecīgi 23% un 25%), bet 2009. un 2010.gadā nedaudz pieauga - tad pāreju uz eiro atbalstīja attiecīgi 29% un 30% iedzīvotāju.

Šogad aprīlī atbalsts pārejai uz eiro samazinājās līdz 15%. Atkārtoti pētījumi 2012.gada jūnijā un jūlijā uzrādīja līdzīgu atbalsta līmeni (attiecīgi 16% un 15%), taču augustā atbalsts ir samazinājies un sasniedzis rekordzemos 13%.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, eiro ieviešana, eiroziona, sabiedrības atbalsts

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats