24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » SC: pensionēšanās vecumu nedrīkst palielināt tik strauji
SC: pensionēšanās vecumu nedrīkst palielināt tik strauji
Autors: Apollo.lv / 18. aprīlis 2012, 14:56
Politiskās apvienības «Saskaņas centrs» (SC) Saeimas frakcija iestājas pret Labklājības ministrijas priekšlikumu paaugstināt pensijas vecumu līdz 65 gadiem sešu gadu laikā – no 2014. gada līdz 2020.gadam, portālu «Apollo» informēja SC.


«Pat ja pašreizējos demogrāfiskajos apstākļos, kad sabiedrība strauji noveco, pensijas vecuma paaugstināšana ir neizbēgama, tad valsts uzdevums ir maksimāli mīkstināt šo pasākumu ietekmi uz vecāko paaudzi. Mēs uzskatām, ka pensiju vecumu nevar paaugstināt līdz 65 gadiem ātrāk kā līdz 2025. gadam,» saka SC deputāts Andrejs Klementjevs.

«Mēs apzināmies, cik smaga demogrāfiskā situācija ir izveidojusies Latvijā. Sabiedrība strauji noveco, nodokļu maksātāju darbaspējīgā vecumā kļūst arvien mazāk, viņiem ir arvien grūtāk uzturēt vecāko paaudzi – pensionārus,» atzīst Klementjevs. «Šādas tendences ir vērojamas ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā un visā Eiropā kopumā. Taču Latvija, kura ir viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropas Savienībā, vēlas būt visiem priekšgalā. Salīdzinājumam: kaimiņos Igaunijā pensijas vecums līdz 65 gadiem tiks paaugstināts tikai 2025. gadā. Mēs uzskatām par nepieļaujamiem Labklājības ministrijas un valdības centienus pensijas vecumu paaugstināt maksimāli īsos termiņos.»

SC frakcija piedāvā valdošajai koalīcijai kompromisu: ja valdošais vairākums piekāpsies un piekritīs pensijas vecuma paaugstināšanu īstenot 12 gadu laikā, kā minimums, līdz 2025.gadam, tad SC no savas puses ir gatavs atteikties no nodoma bloķēt attiecīgu grozījumu pieņemšanu likumā «Par valsts pensijām», vēršoties pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa ar lūgumu tos neizsludināt.

SC valdošajai koalīcijai izteiktais kompromisa priekšlikums ietver vēl divus punktus. Pirmkārt, SC deputāti uzstāj, lai tiktu samazināts pensijas vecuma stāžs piecu un vairāk bērnu vecākiem, un bērnu invalīdu vecākiem, kā arī viņiem tiktu vienkāršota pensijas saņemšanas procedūra. Otrkārt, SC uzstāj, lai tiktu samazināts stāžs cilvēkiem, kuri strādājuši kaitīgās ražotnēs – lai viņi varētu pelnītā atpūtā doties agrāk.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Klementjevs, pensijas, Saskaņas centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats