26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pārmet nesaprotamu jautājuma formulējumu referendumā
Pārmet nesaprotamu jautājuma formulējumu referendumā
Autors: NRA.lv / 5. janvāris 2012, 16:48
Pēc vairāku sūdzību saņemšanas, Neatkarīgo deputātu grupa oficiālā vēstulē Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam Arnim Cimdaram, aicinājusi Centrālo vēlēšanu komisiju pārskatīt savu lēmumu un piedāvājusi kā papildināt 18. februāra tautas nobalsošanas zīmi.


Centrālās vēlēšanu komisijas pieņemtais lēmums paredz, ka 2012. gada 18. februāra referenduma tautas nobalsošanas zīmē tiek iekļauts jautājums „Vai jūs esat par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” pieņemšanu”, taču šajā nobalsošanas zīmē ne vārda netiek minēts par to, ko tieši šie grozījumi nozīmē. Tas kārtējo reizi ir radījis plašu sabiedrības neizpratni.

Neatkarīgo deputātu grupa ir saņēmusi sūdzības no vairākiem vēlētājiem reģionos par 2012.gada 18. februāra referenduma tautas nobalsošanas zīmē nepilnīgi formulēto jautājumu. Esošais formulējums var sekmēt to, ka daudzi no balsotājiem nesapratīs par ko tieši viņiem jābalso. Daži pat norāda, ka nesaprot jautājuma būtību un tādēļ referendumā nepiedalīsies.

Lai izslēgtu iespēju, ka nepilnīgas informācijas dēļ, balsojot var tikt izvēlēts atbildes variants, kas ir pretrunā ar balsotāja uzskatiem, Neatkarīgo deputātu grupa aicina vēlēšanu zīmēs paredzēto jautājumu papildināt referenduma dalībniekiem jautājot sekojoši: „Vai jūs esat par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” pieņemšanu, kas paredz noteikt krievu valodai otras valsts valodas statusu.”

Šāds papildinājums nepārprotami ļaus ikvienam Latvijas iedzīvotājam 2012. gada 18. februārī paredzētajā referendumā saprast par ko tieši viņi parakstās, izvēloties piedāvātos atbilžu variantus „Par” vai „Pret”.

„CVK jau vairākas reizes ir kāpusi uz grābekļa, izvēloties vispārējus un neizprotamus formulējumus referendumu balsošanas zīmēs un tādējādi radījusi plašu neizpratni sabiedrībā. Mēs aicinām šoreiz šādu kļūdu nepieļaut un vienlaikus aiztaupīt CVK darbinieku darbu, lai skaidrotu lietas, ko iespējams izskaidrot, papildinot nobalsošanas zīmi ar nieka deviņiem vārdiem,” norāda Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Jānis Upenieks.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Arnis Cimdars, CVK, Jānis Upenieks, referendums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats