03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Valsts atbalsts tiek arī LGA šefa biznesa partnerim
Valsts atbalsts tiek arī LGA šefa biznesa partnerim
Autors: Uldis Dreiblats / NRA.LV / 9. marts 2015, 11:41
Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) izsniegusi 1 588 800 eiro aizdevumu akciju sabiedrībai Saldus mežrūpniecība, kuras 90% akciju pieder LGA valdes priekšsēdētāja Klāva Vaska biznesa partnerim, pazīstamajam kokrūpniekam Uldim Mierkalnam.


Interešu konflikta šeit neesot, jo K. Vasks «ir sevi atstatījis» no projekta apspriešanas un lēmuma pieņemšanas valdes sēdē, NRA.lv informēja Finanšu ministrijas Komunikāciju departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Tikai fakti

LGA izsniegtais aizdevums Saldus mežrūpniecībai ir t.s. mezanīna aizdevums. Mezanīna aizdevumi ir viena no valsts atbalsta formām uzņēmējdarbības veicināšanai. Mezanīna aizdevumi ir ilgtermiņa, to saņemšanai no uzņēmējiem tiek prasīta zemāka «nodrošinājuma kārta», un tiem tiek pieļauts augstāks kredīta risks. Daudzi uzņēmēji būtu priecīgi, ja viņu biznesa idejas tiktu atbalstītas, piemēram, ar mezanīna aizdevumiem.

Pirms divām nedēļām Saldus mežrūpniecība biržai Nasdaq Riga paziņoja, ka akciju sabiedrībā būtisku netiešu līdzdalību – kontroli pār 90,87% akciju – ir ieguvis pazīstamais uzņēmējs, liels partiju sponsors Uldis Mierkalns. Šāda līdzdalība iegūta gan tieši, gan caur trijām juridiskām personām, tostarp SIA Kubit, kas kontrolē 27,21% Saldus mežrūpniecības akciju.

U. Mierkalns un LGA valdes priekšsēdētājs K. Vasks ir biznesa partneri ļoti interesantā uzņēmumā – SIA Ekra Capital. Šajā kapitālsabiedrībā 50% kapitāla daļu pieder K. Vaskam kā fiziskai personai, bet 50% – iepriekšminētajai SIA Kubit.

Viegli nebija

NRA prasīja zināmas pūles iegūt iepriekšminēto informācijas apkopojumu. Sākotnēji LGA kategoriski atteicās sniegt informāciju par konkrētām uzņēmējsabiedrībām, kas saņēmušas mezanīna aizdevumus. «Detalizētāku informāciju man nav tiesību dot. Ja jums ir interese par konkrētiem uzņēmumiem, jūs varat vērsties pa tiešo pie tiem,» NRA paziņoja LGA preses sekretāre Jekaterina Zaiceva.

Kad NRA tos pašus jautājumus uzdeva Finanšu un Ekonomikas ministriju (šīs ministrijas ir akciju sabiedrības Attīstības finanšu institūcija akcionāres, bet atbilstīgi Uzņēmumu reģistra informācijai SIA LGA šobrīd ir Attīstības finanšu institūcijas 100% meitasuzņēmums) preses dienestiem, no LGA tika saņemta «precizējoša informācija» par konkrētiem mezanīna aizdevumu saņēmējiem.

Turklāt SIA Ekra Capital 50% kapitāla daļu turētāja gan Lursoft, gan Firmas.lv ir norādīta SIA DMX, kas ir U. Mierkalnam piederošās SIA Kubit iepriekšējais nosaukums (tas mainīts tūlīt pēc SIA Ekra Capital kapitāla daļu iegādes).

Vēl kāds zīmīgs fakts. Mezanīna aizdevumu Saldus mežrūpniecība saņēmusi «pēdējā brīdī» – t.i., neilgi pirms LGA juridiskā statusa un pakļautības maiņas. Proti, kā acīgi pamanīja Finanšu ministrijas Komunikāciju departamenta direktors Aleksis Jarockis, aizdevums izsniegts 27. augustā, kad LGA pilnībā vēl bija Ekonomikas ministrijas pārraudzībā (ministrs tobrīd bija Vienotības pārstāvis Vjačeslavs Dombrovskis), bet jau 11. septembrī oficiāli tika izveidots AFI koncerns, kurā ietilpa LGA, bet par kura akciju turētājām kļuva jau trīs ministrijas.

Stāsti un vodeviļas

NRA jau rakstīja, ka SIA Ekra Capital ir apbrīnas vērts uzņēmums, salīdzinot ar kuru daudzi citi par «veiksmes stāstiem» saukti uzņēmumi tādas «lētas vodeviļas» vien izskatās.

Kā liecina SIA Ekra Capital gada pārskati, uzņēmuma attīstība ir bijusi tik strauja, ka jau faktiski pēc gada ļāvusi maksāt lielas dividendes īpašniekam, pat neskatoties uz to, uzņēmumam bija lielas kredītsaistības. Tā K. Vasks kļuva par vislielāko dividenžu saņēmēju (125 000 latu) starp valsts amatpersonām konkrētajā gadā. Apsveicam!

SIA Ekra Capital 2012. gada peļņa bija trīs reizes lielāka nekā apgrozījums. Kā tas iespējams? SIA Ekra Capital pārdeva nesen (saimniecisko darbību uzņēmums ar 2000 latu pamatkapitālu sāka tikai 2010. gadā) iegādātus pamatlīdzekļus – dzelzceļa kravas vagonus. Pamatlīdzekļi pārdoti par 500 000 latu, bet vienlaikus uzņēmums pircis jaunus pamatlīdzekļus par 3,5 miljoniem latu. Atliek tikai secināt, ka SIA Ekra Capital mācējusi lieliski nopelnīt, pērkot un pārdodot dzelzceļa vagonus, kamēr citi šīs nozares uzņēmēji pelna, sūri grūti organizējot kravu pārvadājumus pa dzelzceļu.

Vienīgais kā neapmierinošs būtu jāvērtē SIA Ekra Capital jaunu darba vietu rādītājs. Šis uzņēmums bojā valsts kopējos statistikas datus jaunu darba vietu nodrošināšanā, jo SIA Ekra Capital strādā 0 darbinieku, bet vadību nodrošina 1 vāji apmaksāta valdes locekle.

Kā zināms, U. Mierkalns ir ļoti liels partiju sponsors. Kā liecina KNAB datu bāze, viņš partijām kopumā ziedojis vairāk nekā 74 000 eiro: sākotnēji Jaunajam laikam, bet vēl pirms pagājušajām Saeimas vēlēšanām maksimāli pieļaujamo summu – partijai Latvijas attīstībai. Ļoti lielas summas viņš ziedoja arī partijas Latvijas attīstībai satelītam – Einara Repšes vadītajai sabiedriskajai organizācijai.

PILNS ATBILDES TEKSTS

 Paldies par jūsu jautājumiem. Zemāk no savas puses nosūtu atbildes uz jautājumiem:

1)      par LGA izsniegto lielāko mezanīna aizdevumu a/s „Saldus mežrūpniecība” un K.Vaska iespējamo atrašanos interešu konfliktā.

Mezanīna aizdevumus komersantiem (t.sk., AS „Saldus mežrūpniecība”) LGA izsniedz atbilstoši nosacījumiem, kādi paredzēti 13.05.2014. Ministru kabineta noteikumos Nr.241 „Noteikumi par mezanīna aizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai” (turpmāk – Noteikumi). Mezanīna aizdevumi tiek piešķirti tikai tādiem projektiem, par kuru dzīvotspēju ir lēmusi kredītiestāde un kura finansē ne mazāk par 60% no projekta kopējām izmaksāsm. Tāpat projekta dzīvotspēju vērtē LGA, kas savukārt finansē ne vairāk par 40% no projekta izmaksām. Maksimālais iespējamais LGA mezanīna aizdevuma limits ir EUR 5’000’000 (pieci miljoni eiro). AS „Saldus mežrūpniecība” piešķirtais aizdevums ir EUR 1’588’800.

Saskaņā ar likumu „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (turpmāk – Likums) valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot valsts amatpersonas pienākumus, veikt darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti. K.Vasks nav piedalījies jautājuma izskatīšanā par mezanīna aizdevuma izsniegšanu AS „Saldus mežrūpniecība”. Pirms jautājuma par mezanīna aizdevuma izsniegšanu AS „Saldus mežrūpniecība” izskatīšanas LGA valdes sēdē, K.Vasks informēja LGA valdi par iespējamo interešu konflikta situāciju, ja viņš piedalīsies AS „Saldus mežrūpniecība” projekta izskatīšanā un ir sevi atstatījis no līdzdalības AS „Saldus mežrūpniecība” projekta apspriešanā, izvērtēšanā un lēmuma pieņemšanā, par ko izdarīts ieraksts LGA 30.06.2014. valdes sēdes protokolā Nr.28/2014. Visi minētie valdes sēdes protokoli ir pieejami LGA darbību uzraugošajām iestādēm.

K.Vasks, kā LGA amatpersona, nav pieņēmis nekādus lēmumus saistībā ar AS „Saldus mežrūpniecība” mezanīna aizdevuma piešķiršanu un nav atradies interešu konfliktā saskaņā ar likumu.

2)      par AS „Saldus mežrūpniecība” padomes locekļiem, kuri „pārvalda LGA riska kapitāla piešķirtos miljonus” un K.Vaska iespējamo atrašanos interešu konfliktā.

LGA riska kapitāla fondus pārvalda fondu pārvaldnieki, juridiskas personas, kas ieguvuši šīs tiesības publiska iepirkuma rezultātā. Publisko iepirkumu likums nosaka, ka par iepirkumu lemj iepirkuma komisija, kas atlasa kandidātus un vērtē pretendentus un to iesniegtos piedāvājumus atbilstoši likumam un iepirkuma procedūras dokumentiem. LGA valdes priekšsēdētājs K.Vasks nav lēmis par riska kapitāla fondu pārvaldnieku izvēli.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LGA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats