19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Sperts būtisks solis tuvāk vienotas atbalsta institūcijas izveidei finanšu instrumentu jomā
Sperts būtisks solis tuvāk vienotas atbalsta institūcijas izveidei finanšu instrumentu jomā
Autors: BNA / 2. janvāris 2012, 18:23
Saskaņā ar SIA „Latvijas Garantiju aģentūra” (LGA) un Ekonomikas ministrijas parakstīto līgumu, LGA no Eiropas Investīciju fonda (EIF) pārņēmusi 91 miljona eiro (64 miljonu latu) vērto ieguldījumu fondu, kurā pieejams finansējums mazo un vidējo komersantu atbalstam finanšu instrumentu veidā.


„Nododot ieguldījumu fonda pārvaldi LGA, ir sperts būtisks solis, lai valsts finanšu atbalsta instrumenti būtu koncentrēti vienā vietā, atvieglojot uzņēmējiem to izmantošanu. Tas ir arī solis tuvāk vienotai finanšu attīstības institūcijai, kas nākotnē nodrošinās gan zemākas programmu ieviešanas izmaksas, gan arī padarīs atbalsta instrumentus saprotamākus, pieejamākus un skaidrākus uzņēmējiem. Tāpat plānots, ka LGA jau tuvākajā laikā izstrādās jaunus finanšu instrumentus, lai ieguldījumu fonda finansējumu uzņēmējiem padarītu pieejamāku,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. 

Ieguldījumu fonds nodots LGA ar mērķi uzlabot un pilnveidot tā programmu darbību, padarīt finansējumu pieejamāku uzņēmējiem, kā arī stiprināt LGA kā nacionālo institūciju, kas nodarbojas ar finanšu instrumentu ar valsts atbalstu nodrošināšanu komersantiem.

Ieguldījumu fonds nodrošina Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un valsts budžeta finansējumu 91 miljona eiro apjomā maziem un vidējiem komersantiem, sniedzot tiem pieeju finansējumam komercdarbības uzsākšanai un attīstībai.

Ieguldījumu fonda ietvaros pašlaik ir pieejami tādi finanšu instrumenti kā riska kapitāls un aizdevumi. „BaltCap Latvia” riska kapitāla fonds un „Imprimatur Capital” sēklas kapitāla fonds un uzsākšanas kapitāla fonds sniedz atbalstu uzņēmumiem, kuriem nepieciešams finansējums sākotnējai biznesa uzsākšanai un darbības paplašināšanai. Šobrīd jau ir veiktas 14 riska kapitāla investīcijas 6,5 miljonu eiro apmērā. Savukārt, aizdevuma instruments, kuru ievieš AS „SEB banka” un AS „Swedbank”, nodrošina maziem un vidējiem uzņēmumiem, it īpaši apstrādes rūpniecības sektorā, pieeju aizdevumiem investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem biznesa attīstībai un paplašināšanai. Šobrīd bankas ir izsniegušas 30 aizdevumus 17 miljonu eiro apmērā. Lai veicinātu fonda finansējuma pieejamību un valsts atbalstu uzņēmumiem, LGA jau tuvākajā laikā izstrādās jaunus finanšu instrumentus.

Kā zināms, 2008.gada 16.jūlijā Latvijas Republikas valdība noslēdza līgumu ar EIF par ES struktūrfondu ieguldījumu fonda ieviešanu, lai īstenotu ES fondu programmu ”Ieguldījumu fonds ieguldījumiem garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos”.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daniels Pavļuts, LGA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats