02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Kritiskās situācijas dēļ pastiprināti uzraudzīs būvobjektus
Kritiskās situācijas dēļ pastiprināti uzraudzīs būvobjektus
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 17. maijs 2013, 10:25
Pēdējo gadu laikā Latvijā ir dubultojies to būvniecības uzņēmumu skaits, kuros darba devēji nav veikuši darba vides riska novērtējumu un sagatavojuši risku novēršanas pasākumu plānu, liecina pētījums Darba apstākļi un riski Latvijā, 2013.



Tāda situācijas pasliktināšanās nav nevienā citā nozarē, norāda Valsts Darba inspekcija, kas šonedēļ uzsāk ikgadējo pastiprināto būvniecības objektu pārbaudi.

Būvniecības nozare joprojām ir pieskaitāma pie paaugstināta riska nozarēm saistībā ar nereģistrēto nodarbinātību un darba aizsardzības pārkāpumiem, tāpēc šai nozarei inspekcija pievērsīs īpašu uzmanību visu būvniecības sezonas laiku. Būvniecības nozarē atklāto nereģistrēti nodarbināto personu skaits saglabājas nemainīgi augsts (2011. gadā konstatētas 713 nereģistrēti nodarbinātas personas, 2012. gadā – 706). Vairākus gadus situācija darba aizsardzībā celtniecībā uzlabojās, īpaši uzņēmumos, kuri būvniecības nozarē darbojās ilgstoši, tomēr jaunākie dati liecina, ka situācija ir kritiska. Pērn būvniecības nozarē reģistrēti 169 nelaimes gadījumi, no kuriem 39 smagi un 10 letāli, kas atkal būvniecību ierindo pirmajā vietā starp visām nozarēm pēc bojā gājušo darbinieku skaita, turklāt bojāgājušo skaits nemazinās. Letālie nelaimes gadījumi biežāk ir saistīti ar krišanu no augstuma un sastatnēm, kā arī darbu nenostiprinātās tranšejās.

Šogad Darba inspekcija, konstatējot būtiskus darba aizsardzības pārkāpumus būvobjektā, apturēs nedrošos darbus līdz pārkāpumu novēršanai. Pārbaudēs pastiprināti tiks kontrolēts, vai nodarbinātie darbus augstumā veic droši, vai sastatnes ir drošas un stabilas un vai ir veikti drošības pasākumi pret caurkrišanas risku. Inspekcija pievērsīs uzmanību arī tam, vai tiek lietoti pretkritienu aizsardzības līdzekļi un vai, veicot darbu tranšejās, to sienas ir nostiprinātas pret nogruvumiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: būvprojekti, būvprojektu uzraudzība, Darba apstākļi un riski, Valsts Darba inspekcija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats