26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīgā pastiprināti kontrolē būvobjektus, kam beidzies būvatļaujas derīguma termiņš
Rīgā pastiprināti kontrolē būvobjektus, kam beidzies būvatļaujas derīguma termiņš
Autors: Apollo.lv / 7. jūnijs 2013, 15:10
Sešu mēnešu laikā  pēc būvatļaujas derīguma termiņa beigām būves īpašniekam ir jāiesniedz aktuālie kadastra dati par jaunbūvi vai rekonstruēto ēku Valsts zemes dienestam reģistrēšanai Kadastra informācijas sistēmā. Rīgas pilsētas būvvalde ir uzsākusi sistemātisku pārbaudi objektiem, kuru būvatļaujas derīguma termiņš ir beidzies, taču tie nav ne nodoti ekspluatācijā, ne pagarināts termiņš būvdarbu turpināšanai, portālu «Apollo» informēja Rīgas pilsētas būvvalde sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ieva Luste.



Saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumu kadastra datu aktualizēšana ir nekustamā īpašuma īpašnieka vai valdītāja pienākums. Gadījumā, ja īpašnieks pienākumu nav veicis, pašvaldībai ir tiesības aktualizēt kadastra datus, iesniedzot ēku datu deklarāciju atbilstoši akceptētajam būvprojektam, uz kura pamata būvatļauja izsniegta, piemērojot administratīvo sodu par kadastra datu neaktualizēšanu.

Šobrīd Rīgas pilsētas būvvalde ir iesniegusi Valsts zemes dienestam vairāk nekā 110 ēku datu deklarācijas kadastra datu aktualizēšanai. Plānveidīgi tiek apsekoti tie objekti, kuru būvniecībai ir izsniegta būvatļauja, taču pēc tās derīguma termiņa beigām īpašnieks nav sniedzis informāciju ne par būvdarbu apturēšanu, ne pabeigtiem būvdarbiem, lūdzot būvi pieņemt ekspluatācijā. Ja paredzētie būvdarbi ir veikti – uzbūvētas nesošās konstrukcijas (pamati, sienas, pārsegums, jumta konstrukcija ar iesegumu), kā arī ielikti logi un durvis, un būvatļaujas derīguma termiņš ir beidzies vairāk nekā pus gadu, Būvvalde sagatavo ēkas datu deklarāciju un administratīvā pārkāpuma protokolu. Pašlaik veiktās pārbaudes liecina, ka aptuveni 60% gadījumu, kad būvatļauja izsniegta jaunbūvei un tās derīguma termiņš beidzies vairāk nekā pirms pusgada, ēka ir uzbūvēta un pašvaldībai ir iespējams sagatavot ēkas datu deklarāciju.

Vienlaikus, apsekojot objektus, kam būvniecībai izsniegto būvatļauju termiņš ir beidzies, tiks vērtēts, vai būve netiek patvaļīgi ekspluatēta, kas arī ir administratīvi sodāms pārkāpums.

Aicinām īpašniekus pēc būvatļaujas derīguma termiņa beigām vērsties Rīgas pilsētas būvvaldē, lai izskatītu jautājumu par būvatļaujas derīguma termiņa pagarināšanu, ja būvdarbi nav pabeigti, taču tos plānots turpināt. Gadījumā, ja būvatļaujas adresāts nebūs brīdinājis Būvvaldi par plānotu būvdarbu pārtraukšanu un veiktajiem konservācijas darbiem, saskaņā ar normatīvo regulējumu Būvvalde izskatīs jautājumu par būvatļaujas atcelšanu. Savukārt gadījumā, ja plānotie būvdarbi ir pabeigti, nepieciešams iesniegt Būvvaldē apliecinājumu par būves gatavību ekspluatācijai. Pēc ēkas pieņemšanas ekspluatācijā var uzsākt tās izmantošanu atbilstoši paredzētajai funkcijai.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: būvatļauja, būvniecība, būvobjekti, būvprojekti, Rīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats