02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Drošības policiju uzrīdīs MMM
Drošības policiju uzrīdīs MMM
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 17. maijs 2012, 16:55
Finanšu piramīdai MMM, kas Latvijā gatavojas dibināt biedrību un atvērt 27 tās pārstāvniecības, būs jārēķinās, ka tās darbībai īpašu uzmanību pievērsīs Drošības policija. Tā vismaz iecerējuši Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti, kas uzskata, ka šādu piramīdu darbība apdraud valsts iekārtu.


Sabiedrības uzmanība jau kopš aizvadītā gada nogales pievērsta finanšu piramīdas MMM2011 atzaram Latvijā, kas cenšas piesaistīt cilvēkus ar solījumiem par vieglu peļņu, veicot salīdzinoši mazas investīcijas. Par šīs un tai līdzīgu organizāciju neuzticamību brīdinājusi arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija, taču valsts ir bezspēcīga pret šiem darboņiem, jo nekas pretēji likumos noteiktajam netiek darīts, raksta NRA.lv.

Komisijā Uzņēmumu reģistra vadītājs Ringolds Balodis skaidroja, ka viņa vadītā iestāde neveic izmeklēšanu – ja uzņēmuma vai biedrības reģistrācijas pieteikumā netiek atklātas būtiskas neatbilstības noteiktajām normām, tad reģistram nekas cits neatliek kā reģistrēt.

To, ka pašreizējie normatīvie akti Uzņēmumu reģistram patiešām neļauj pieņemt šādus preventīvus lēmumus pat tad, ja ir aizdomas, ka reģistrējamais uzņēmums vai biedrība vēlas nodarboties ar krāpšanu, atzina arī komisijas deputāti. Tomēr Ilma Čepāne, nemierā ar esošo situāciju, aicināja Latvijā iedzīvināt Vācijas praksi, saskaņā ar kuru Uzņēmumu reģistram būtu šādas tiesības nereģistrēt aizdomīgas organizācijas, bet cilvēki, kas vēlējušies to izdarīt, savas intereses tālāk var aizstāvēt tiesā.

I. Čepāne arī norādīja, ka MMM un tai līdzīgās finanšu piramīdas ir uztveramas kā nopietns drauds valsts pastāvēšanai, tādēļ būtu lietderīgi tās darbībai pievērst Drošības policijas uzmanību, lai tā kontrolētu piramīdas attīstību un nepieciešamības gadījumā iejauktos tās darbībā.

«Cilvēki ir naivi un atsaucas šādiem aicinājumiem. Tādēļ valstij ir jādomā, kā aizsargāt, ja jau viņi rīkojas tik muļķīgi. Pretējā gadījumā, kad piramīdas viņus izputinās, nāks pie valsts pēc pabalstiem. Bet, ja atnāk desmit tādi Mavrodi [Sergejs Mavrodi, sākotnējais MMM dibinātājs, kas par milzīga skaita cilvēku izputināšanu Krievijā saukts pie atbildības], tad valsts ir izputināta,» skaidro deputāte.

I. Čepāni, kas komisijas sēdē bija aktīvākā runātāja, neapmierināja arī klātesošā Valsts policijas pārstāvja neinformētība par to, cik daudz cilvēku jau uzķērušies uz MMM āķa. Policijas pārstāvis taisnojās, ka izsekot šiem procesiem ir ārkārtīgi grūti, jo lielākā daļa jaunu upuru piesaistes aktivitāšu notiekot virtuālajā vidē.

«Ja būs kāda organizācija vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas virtuālajā vidē tirgos bērnus vai sievietes, tad arī nekas netiks darīts?» retorisku jautājumu uzdeva saērcinātā Saeimas deputāte.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Drošības policija, MMM, MMM2011, Ringolds Balodis, Uzņēmumu reģistrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats