19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Plāno aizliegt finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību
Plāno aizliegt finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 16. maijs 2012, 12:50
Lai aizliegtu krāpniecisko finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību, Saeimā tiks virzīti grozījumi virknē likumu. To, turpinot diskusiju ar ekspertiem par finanšu piramīdu darbību Latvijā un uzklausot Uzņēmuma reģistra sagatavoto ziņojumu, trešdien, 16.maijā, noskaidroja Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti.


Komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks pauda satraukumu par plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju saistībā ar organizācijas „MMM” plāniem visā Latvijas teritorijā atvērt 27 birojus. „Tiek veidota nacionāla mēroga nelikumīga un nelegāla struktūra. Organizācija nav reģistrēta, un tās darbības mērķi nav zināmi, tāpēc jāturpina strādāt pie nopietnākas situācijas analīzes,” uzsvēra R.Ražuks. 

Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis pauda viedokli, ka „MMM” reģistrācija būtu atsakāma tās statūtos un pieteikumā norādīto darbības mērķu dēļ, jo tie ir pretrunā likumam. Tomēr uzņēmumi reģistrācijas dokumentos var norādīt arī citus darbības mērķus, nepieminot finanšu piramīdu veidošanu, un pašlaik normatīvie akti komersantiem neuzliek pienākumu reģistrējoties norādīt darbības mērķus. Tādējādi Uzņēmumu reģistram nav pamata atteikt reģistrāciju. R.Balodis vērsa klātesošo uzmanību, ka tiesībsargājošajām un finanšu tirgus uzraudzības iestādēm vajadzētu stingrāk sekot jau reģistrētu subjektu aktivitātēm.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis informēja deputātus, ka FKTK neļauj atvērt krāpnieciskiem uzņēmumiem kontus kredītiestādēs, par kuriem FKTK saņem informāciju, veiksmīgi sadarbojoties ar bankām un kredītiestādēm.

Savukārt Ekonomikas policijas rīcība, ievācot informāciju par personām, kas ir iesaistītas „MMM” finanšu piramīdas organizācijā, deputātiem šķita nepietiekami aktīva.

Komisijas deputāti vienojās par nepieciešamību vērsties pie iekšlietu ministra un Drošības policijas priekšnieka, lai noskaidrotu viņu viedokli un vērstu uzmanību uz to, ka finanšu piramīdu darbība var apdraudēt drošību valstī.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: finanšu piramīdas, MMM, Ringolds Balodis, Romualds Ražuks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats