26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ārstu biedrība aicina nemācīt skolēnus par zarndobumaiņiem, bet vairāk par pašu veselību
Ārstu biedrība aicina nemācīt skolēnus par zarndobumaiņiem, bet vairāk par pašu veselību
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 22. marts 2012, 16:44
Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis vērsies pie valsts augstākajām amatpersonām ar vēstuli, kurā aicina samazināt mācību procesā atvēlēto stundu daudzumu bioloģijai, piemēram, zarndobumainiem, tārpiem un lupīnu uzbūvei, tā vietā mācot bērniem personiskās higiēnas nozīmi un izskaidrojot smēķēšanas kaitīgumu.


„Jautājums - kas mums ir būtiskāks - apmācīt bērnu 10 stundas par zarndobumaiņiem un gliemjiem vai piecas stundas no šī laika mācīt higiēnu, dzimumhigiēnu, kustības aspektus, veselīga uztura pamatus, kaitīgo ieradumu ietekmi,” vēstulē augstākajām valsts amatpersonām raksta P. Apinis, „vai cits piemērs - vai nevarētu no fizikas programmas par gāzu likumiem 11. klasei paredzētajām 14 stundām atdot divas stundas veselības mācībai? Gāzu likumu laba pārzināšana varētu būt derīga 2% absolventu, bet veselības mācība– visiem skolēniem visu dzīvi.”

LĀB vadītājs pieprasa tikšanos pie Ministru prezidenta un kopējas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdes sasaukšanu. Pētījumu dati liecina, ka smēķējošo skolēnu skaits vidusskolās pārsniedz trešdaļu, aptuveni tikpat skolēnu atzīst, ka pēdējā mēneša laikā vismaz reizi bijuši piedzērušies. Vairāk nekā 80% skolēnu vecumā no 15 līdz 18 gadiem atzīst, ka veikalos brīvi var iegādāties alkoholiskos dzērienus un cigaretes, raksta NRA.lv.

P. Apinis norāda, ka izglītības ministrs Roberts Ķīlis, kas visu laiku rada darbības imitāciju un uzstājas ar dažādiem „lielo Vasjuku” cienīgiem reformu plāniem, patiesībā neko nedara lai ieviestu valdības deklarācijā paredzēto veselības mācību kaut vienā vidusskolas klasē. Izglītības ministrijas ierēdņi aizbildinās, ka neko jaunu ieviest nevar, jo skolas mācību programmas bērniem tāpat esot pārpildītas. Latvijas ārstu biedrība norāda, ka ir iespējams atrast laiku veselības mācībai, samazinot citas programmas, piemēram, bioloģijā: ziedaugu uzbūves pamatprincipi un vielmaiņa (11 stundas); Aļģes. Sēnes. Ķērpji (10 stundas); Lupīnas ziedkopa (2 stundas); Mugurkaulnieki ar nepastāvīgu ķermeņa temperatūru (11 stundas); Gliemji, tārpi, zarndobumaiņi (10 stundas).


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Pēteris Apinis, Roberts Ķīlis, skolas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats