05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgas "mikriņu" vadītāji izpelnās sodus
Rīgas "mikriņu" vadītāji izpelnās sodus
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 9. marts 2012, 11:39
Maršruta autobusu vadītāji visbiežāk tiek sodīti par to, ka pārkāpuši pieļaujamo pasažieru skaitu vai smēķējuši salonā, bet taksometru šoferi nav varējuši uzrādīt skaitītāja pasi. Tikai janvārī vien esot pārbaudīti vairāk nekā 600 pasažieru autopārvadātāju, sodu izpelnījies relatīvi neliels skaits – 71 šoferītis.


Rīgas domes Satiksmes departamenta komunikācijas speciāliste Ilze Dišlere informē, ka janvārī administratīvi sodīts 71 maršruta autobusu un taksometru vadītājs. Pārbaužu laikā ir konstatēti vairāki pārkāpumi un pie administratīvās atbildības saukti 38 maršruta autobusu vadītāji un 33 vieglo taksometru vadītāji, raksta NRA.lv.

Kontroles dienests sodīja 16 mikriņu šoferus, kuri pārsniedza pārvadājamo pasažieru skaitu, sešus autovadītājus, kuri smēķēja maršruta autobusa salonā, piecus autovadītājus, kuri neievēroja maršrutu, kā arī piecus vadītājus, kuri neievēroja pasažieru pārvadāšanas noteikumus.

«Esam vienojušies ar mikroautobusu pārvadājumu firmām, ka šajos transportlīdzekļos pasažieri nedrīkst stāvēt kājās. Taču nostrādā cilvēciskais faktors – aukstā laikā cilvēki paši par katru cenu spiežas mikroautobusos, un arī šoferiem kļūst viņu žēl, un viņi ļauj stāvēt kājās, lai nav jāsalst pieturvietās,» atzīst I. Dišlere. Tomēr viņa atgādina – Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka transportlīdzeklī nedrīkst pārvadāt lielāku pasažieru skaitu, nekā norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentā vai ir norādījis tā izgatavotājs. Savukārt līgums starp Satiksmes departamentu un pārvadātājiem paredz, ka tie nedrīkst izmantot transportlīdzekļus ar stāvvietām. Ja brīvu sēdvietu vairs nav, mikriņos pasažierus uzņemt nedrīkstētu.

Dzīvē gan notiek pretēji, un tā dēvētajās pīķa stundās šaurie mikroautobusi ir pieslānīti ar braucējiem kā siļķes mucā. Satiksmes departamenta kontroles dienests regulāri veicot maršruta autobusu komercpārvadātāju un taksometru vadītāju kontroli. «Pastiprināti pārbaudām, vai pasažieri nestāv kājās,» uzsver I. Dišlere. Janvārī pārbaudīti 327 maršruta autobusu vadītāji un 286 taksometru vadītāji.

Veicot taksometra vadītāju pārbaudes, 13 no viņiem kontrolieriem nevarēja uzrādīt licences kartes, astoņos gadījumos autovadītāji nevarēja uzrādīt taksometra skaitītāja pasi. I. Dišlere vērš uzmanību uz faktu, ka skaitītāja pases trūkums var kaitēt pasažieru maciņiem – tādā gadījumā nav skaidrs, kāds ir tarifs un cik daudz, iespējams, par šādu pārbraucienu pārmaksājam. Sodi par pārkāpumiem ir dažādi, bet var sasniegt arī 100 latu.

Ja mikroautobusu un taksometru pasažieriem ir sūdzības, pretenzijas vai neskaidrības, viņi var zvanīt pa diviem bezmaksas tālruņiem visu diennakti: Satiksmes departamenta satiksmes vadības centram – 80003600 un uzņēmumam Rīgas satiksme – 80001919.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ilze Dišlere, mikriņi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats