24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Liecinieki t.s. Lemberga prāvā neprasa atlīdzināt izdevumus
Liecinieki t.s. Lemberga prāvā neprasa atlīdzināt izdevumus
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 18. janvāris 2012, 12:57
Lai gan Kriminālprocesa likums paredz, ka valsts lieciniekiem un cietušajiem kompensē ar tiesas procesu radušos izdevumus – ceļa izdevumus, vidējo darba izpeļņu, uzturēšanos viesnīcā –, pagaidām neviens no t.s. Lemberga prāvā iesaistītajiem lieciniekiem un cietušajiem naudu nav prasījis, Neatkarīgajai apliecināja Rīgas apgabaltiesā.


Vairāki liecinieki un cietušie t.s. Lemberga prāvā mēroja tālu ceļu līdz tiesu namam Rīgā, Abrenes ielā. Piemēram, cietušajam miljonāram Valentīnam Kokalim vairāku mēnešu garumā nācās braukt uz tiesu namu no Ēdoles – kopumā vairāk nekā 300 kilometru dienā. Pie liecināšanas pagaidām netikušajam miljonāram Aināram Gulbim, kurš tiesas zālē līdz šim pabijis divas reizes, uz tiesu namu nācies mērot ceļu pat no Austrālijas vai Apvienotajiem Arābu Emirātiem – atkarībā no tā, kur tobrīd dēlam notika tenisa mači.

Lieciniekam Gintam LaiviņamLaiveniekam pusgada garumā bija jābrauc no Ventspils, kas nozīmē aptuveni 400 kilometru dienā. Līdzīgu ceļa gabalu no Vārves pagasta Ventavas uz Rīgu un atpakaļ ik dienu pieveic pašlaik tiesā liecinošais miljonārs Olafs Berķis. Vistuvāk bija jābrauc miljonāram Oļegam Stepanovam – viņš jau sen dzīvo Rīgā, klusajā centrā.

Kā novēroja Neatkarīgā, visi miljonāri uz tiesas sēdi atbrauca ar šoferiem – miesassargiem, kuru algošana nepārprotami arī ir liecinošās personas izdevumi. Piemēram, A. Gulbi pat tiesas sēdē pavadīja divi drukni vīri. Vienam no viņiem nelaimīgas nejaušības dēļ atsedzās žaketes stūris un procesa dalībnieku acīm atklājās labas kvalitātes kaujas pistole, kuras iegāde arī ir darba devēja izdevumi.

Sabiedrisko izpalīgu saraksts

Atturēšanās pieprasīt kompensēt likumā paredzētos izdevumus kārtējo reizi ļauj uzdot jautājumu, kāda ir minēto miljonāru ieinteresētība šajā kriminālprocesā. Bet šāda pašaizliedzība ļauj izteikt pieņēmumus, ka tā ir ieinteresētība noteiktā procesa iznākumā, kas miljonāriem morāli un materiāli kompensētu visus izdevumus.

Jāatgādina, ka jau pirmstiesas izmeklēšanas laikā procesa iznākumā ieinteresēto t.s. A. Lemberga oponentu advokāti Mārtiņš Kvēps un Daimārs Škutāns bez maksas uzņēmās tulka pienākumus. To, ka starp prokuroriem un procesa iznākumā ieinteresētajiem pastāv īpašas attiecības, parādīja liecinieku O. Stepanova un O. Berķa tikšanās restorānā Rīdzene ar toreizējo šā kriminālprocesa virzītāju prokuroru Andi Mežsargu.

Acīmredzot tieši tuvo attiecību dēļ ar prokuroriem pirmstiesas izmeklēšanā O. Stepanovs liecības sniedzis bez tulka un advokāta skaidrā latviešu valodā. Tiesā gan noskaidrojās, ka tik augsts valsts valodas zināšanu līmenis O. Stepanovam nevarēja būt. Tas rada aizdomas, ka prokurori viņa liecības paši sacerējuši, bet O. Stepanovs tās tikai parakstījis.

Pirmstiesas materiāli liecina, ka īpaši draudzīgas attiecības prokuroriem nodibinājušās arī ar pašreizējo arestētās mantas glabātāju, Šveices advokātu Rudolfu Meroni. Prokurori viņa liecības uzklausījuši nevis darba kabinetos, bet gan dažādos hoteļos un, iespējams, arī restorānos.

Vienkārša procedūra

Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš Neatkarīgajai apliecināja, ka neviens no cietušajiem un lieciniekiem t.s. Lemberga prāvā pagaidām nav vērsies tiesā ar iesniegumu kompensēt likumā noteiktos ar tiesas procesu saistītos izdevumus.

Kriminālprocesa likuma 367. pantā norādīts, kādus procesuālos izdevumus lieciniekiem, cietušajiem, ekspertiem, revidentiem, speciālistiem, tulkiem un citām procesā iesaistītām personām sedz valsts – tie ir ceļa un naktsmītnes izdevumi un vidējā darba samaksa par tiesā pavadītajām dienām.

Savukārt Tiesu administrācijas Finanšu un administratīvā departamenta Budžeta nodaļas vadītāja Olita Āboliņa Neatkarīgajai paskaidroja, ka saņemt kompensācijas par procesuālajiem izdevumiem ir ļoti vienkārši. Piemēram, uzrādot sabiedriskā transporta biļeti, kompensācijas par ceļa izdevumiem iespējams saņemt tajā pašā dienā tiesas namā. Ja cietušais vai liecinieks uz tiesu devušies ar savu automašīnu, viņiem jāiesniedz čeks par degvielas iegādi, un tad kompensāciju iespējams saņemt dažu dienu laikā Tiesu administrācijā. Lai saņemtu kompensāciju par vidējo darba atalgojumu, jābūt attiecīgam darba devēja iesniegumam.

Izdevumi ne pa jokam

Lemberga prāvā līdz šim liecinājušās personas pārsvarā ir bijuši miljonāri, kuri paši sev ir arī darba dēvēji. Tas nozīmē – ja var pierādīt, ka miljonāru darba samaksa pratināšanas laikā ir bijusi kāds miljons, nekas neliedz šiem lieciniekiem vērsties tiesā ar lūgumu kompensēt vidējo izpeļņu šajā laikā.

Prātus kairinošas summas kompensācijās varētu prasīt arī G. LaiviņšLaivenieks. Savulaik bēdīgi slavenajā Grinbergu lietā, kurā G. LaiviņšLaivenieks arī bija liecinieka statusā, atklājās, ka viņa advokāta honorārs ir 200 latu stundā. Grinbergu lietā tika uzsvērts, ka viņa pratināšanu nebūtu ieteicams vilkt garumā, lai valstij kompensācijās nebūtu jāmaksā pārāk lielas summas. Kā jau norādīts, t.s. Lemberga prāvā viņš tika pratināts pusgadu.

Lieli transporta izdevumi valstij varētu rasties sakarā ar A. Gulbja pratināšanām, uz ko jau vairākkārt tiesā ir norādījusi viņa pārstāve, tiesneša Borisa Geimana bijusī kolēģe Ineta Malahovska. Viņa jau ir brīdinājusi, ka valstij vajadzēs kompensēt

A. Gulbja ierašanos uz tiesu no jebkuras pasaules malas.

Cita starpā nemaz tik lēta nav arī O. Stepanova ierašanās uz tiesu, jo viņš parasti atbrauca ar BMW Alpina B7 automobili (6 litru dzinējs), kuram benzīna patēriņš pilsētā ir 18,8 litri.

O. Āboltiņa informēja, ka Tiesu administrācija 2011. gadā ceļa un viesnīcu izdevumu kompensēšanai kopumā iztērējusi 9883 latus, 2010. gadā – 9067 latus, 2009. gadā – 10 867 latus. Vidējās izpeļņas atlīdzībai 2011. gadā iztērēts 5131 lats, 2010. gadā – 4599 lati, bet 2009. gadā – 5313 latu. Vislielākos izdevumus veidojot tulkošana: 2011. gadā iztērēti 35 670 latu, 2010. gadā – 9067 lati, bet 2009. gadā – 10 867 lati.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, liecinieki

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats