Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Rūpniecībā gads iesācies nelāgi
Pievienots 2014 gada 6. martā | 0 komentāri
Drukāt
2014.gad janvāri rūpniecībā iesācies ar visai ievērojamu kritumu. Tā janvārī, salīdzinot ar 2013. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 11%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā par 11.3%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 11.4%. Ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde uzrādīja pieaugumu par 5.7%.

Kas tad radījis tik drūmu ainu janvārī un kā izskatās šā gada perspektīvas? Apstrādes rūpniecību uz leju turpināja vilkt Liepājas metalurga darbības pārtraukšana. Tāpat nozīmīga ietekme bija kritumam dzērienu ražošanas nozarē, ko ietekmēja Aldara darbības sašaurināšana, gan nozares uzņēmuma darbības pārnešana uz Igauniju. Tāpat kopējo ainu pabojāja apjomu samazināšanās arī citos nozares uzņēmumos. Janvārī samazinājās apģērbu ražošanas nozares veikums, ko lielā mērā ietekmēja joprojām esošā nenoteiktība ārējos tirgos un attiecīgi pasūtījumu kavēšanās, bet lielākā ietekme bija darba apjoma kritums darba apģērbu šūšanā. Par sarežģījumiem turpināja ziņot kuģu būves nozare. Savukārt kritumu elektroenerģijā un gāzes apgādē kaldināja LM patēriņa zudums, kā arī siltie laikapstākļi.

Tomēr bija arī pozitīvās ziņas, kas liecināja, ka lielākās apstrādes rūpniecības nozares – kokapstrāde, pārtikas un gatavo metālizstrādājumu ražošana saglabāja izaugsmi.

Jāsecina, ka līdzšinējās rūpniecības un eksporta attīstības tendences ir izsistas no ierastā ritma, bet nenoteiktība par tuvāko nākotni krietni kāpusi. Tā saistās ar to, ka Ukrainas konflikts pamazām pāraugs par ekonomisko attiecību konfliktu. Nosacījumi tikai veidojas, kas nozīmē, ka piesardzība ietekmēs arī pozitīvās tendences ES ekonomikā. Mūsu uzņēmējiem, kas līdz šim veiksmīgi audzēja apjomus Krievijas tirgū, var nākties saskarties ar izaugsmes ierobežojumiem un nepieciešamību pārorientēties uz jauniem tirgiem. Turklāt šis konflikts varētu krietni apgrūtināt iespēju piesaistīt investorus Liepājas Metalurga darbības atjaunošanai. Drīzumā Liepājas metalurga efekts izzudīs no statistikas, kas varētu mazināt tā negatīvo ietekmi. Tāpat arī trūkst skaidrības, kā pašreizējie notikumi atsauksies uz kuģu būves turpmāko veikumu. Visdrīzāk sagaidāmas ļoti krasas atšķirības dažādu nozaru veikumā, kā dēļ šis gads var paiet adaptācijas zīmē un drīzāk cīņā par sasniegto apjomu noturēšanu. Pozitīva scenārija gadījumā, kāpums varētu būt neliels, vien ap 3%, liekot uzsvaru uz saprātīgu poltiskās situācijas attīstību un nozares potenciāla izmantošanu 2015.gadā.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma