Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Mazumtirdzniecībā janvārī raksturīgs atslābums. Tālāk apstākļus var diktēt ārējie notikumi
Pievienots 2014 gada 3. martā | 0 komentāri
Drukāt
Nešaubīgi uzmanības centrā šobrīd ir notikumi Ukrainā, kas atstās nozīmīgu ietekmi arī uz turpmākajām tendencēm ekonomikā. Tikmēr mazumtirdzniecības janvāra dati uzrāda nelielu, bet šim gada mēnesim raksturīgu atslābumu.

Tomēr gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums ir audzis par 3.2%. To sekmēja pārtikas preču kāpums par 2.9%, bet nepārtikas par 3.4%, tai skaitā autodegvielas noiets par 6.7%. Straujākais apgrozījuma pieaugums bija vērojams mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (+29.2%), lietotu preču (+14.8%), kā arī mēbeļu, apgaismes ierīču un cita mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā (+8.4%).

Janvārī bija vērojams pērn uzņemtais mērenais kāpuma temps. To veicina gan joprojām ierobežotā pirktspēja, jo ekonomikas atgūšanās nav spējusi vairot visu iedzīvotāju slāņu ienākumus vienmērīgi, kā arī iedzīvotāju vēlme labiekārtot savus sadzīves apstākļus. Vērtējot līdzšinējās patēriņa perspektīvas, tad tās bija labvēlīgas tālākai izaugsmei. Tomēr patlaban Ukrainas konflikta ietekmē strauji ir kāpusi nenoteiktība par visa reģiona, tai skaitā Latvijas ekonomikas izredzēm. Tas var koriģēt iedzīvotāju uzvedību, patēriņa prioritātes, piemēram, uzkrājot un vairāk fokusējoties uz pirmās nepieciešamības precēm. Bez pārmērīgas konflikta eskalācijas, mazumtirdzniecības nozarei gan pastāv iespējas šogad uzrādīt nelielu pieaugumu. Tomēr pamazām veidojas apstākļi, kad var nākties pārskatīt visas līdzšinējās ekonomikas prognozes, kas pacels jautājumu arī par plašāka mēroga, piemēram, valsts attīstības vai budžeta izlietojuma prioritāšu pārvērtēšanu.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma