Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Aug rocība un tēriņi
Pievienots 2013 gada 30. augustā | 0 komentāri
Drukāt
Silto laika apstākļu ietekmē, kas pozitīvi atsaucās nācijas noskaņojumā, un ne tikai, jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par +2.1%. Gada laikā tēriņu pieaugums ir saglabājies gana straujš. Tomēr tas ir nedaudz pierimis salīdzinājumā ar gada sākumu un jūlijā uzrādīja 5.5% pieaugumu. Ierasti lielāko interesi iedzīvotāji uzrādīja par nepārtikas preču iegādi (+7.6%), kamēr pieprasījuma kāpums pēc pārtikas precēm bija krietni mērenākā tempā (+2.4%). Ja pavērtē dažādās preču grupas, tad izceļas mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu iegādes kāpums (+31.1%), kas apliecina iedzīvotāju noskaņojuma uzlabošanos un vēlmi labiekārtot sadzīves apstākļus esošajā dzīvesvietā. Tajā pašā laikā visai kuslā nekustamā īpašuma aktivitāte norāda, ka tālākas nākotnes vērtējumos iedzīvotāji joprojām ir visai piesardzīgi.

Viens no patēriņa izaugsmes iemesliem ir arī pirktspējas pieaugums. Otrajā ceturksnī bruto darba samaksa salīdzinājumā ar 2012. gada 2. ceturksni pakāpās par 4.7%. Lai arī privātajā sektorā darba samaksa pieaugusi straujāk nekā sabiedriskajā, attiecīgi par 5.3% un 3.9%, vidējās algas lielums privātajā sektorā ir zemāks, attiecīgi 483 lati un 540 lati. Protams, nav arī nozīmes ieslīgt vienkāršotos vispārinājumos, jo veicot salīdzinājumus, jāņem vērā arī katras nozares un institūcijas īpatnības, aplokšņu algu īpatsvars utt. Ielūkojoties kopējās tendencēs, mērens darba samaksas kāpums 4.5-5.5% apmērā turpināsies. Spiediens palielināt darba samaksu gan sabiedriskajā, gan privātajā arī tikai pieaugs. Darba devēju manevra iespējas, ko sniedza līdzšinējais augstais bezdarba līmenis pamazām izsīkst. Tomēr neskatoties uz šīm tendencēm, darba devēji atturēsies masveidā iesaistīties pirmskrīzes algu kāpuma sāncensībās ar mērķi noturēt, pārpirkt darbiniekus. Taču, lai noturētu un piesaistītu darbiniekus, nāksies meklēt alternatīvus risinājumus. Mērenajam algu kāpumam atspaids būs valdības veiktie nodokļu samazināšanas pasākumi un labvēlīgās inflācijas tendences. Zemās inflācijas sakarā gan jābilst, ka lielākā pozitīvā ietekme būs no ārējiem faktoriem, kamēr iekšējie faktori, tai skaitā, eiro ieviešana, nākamgad nodrošinās straujāku inflācijas kāpumu.

Tādēļ ņemot vērā iedzīvotāju vēlmi uzlabot sadzīves apstākļus, gan reālo ienākumu pieaugumu, privātais patēriņš turpinās pieaugt. Tas nozīmē, ka arī pozitīvās tendences ekonomikā saglabāsies.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma