Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
2013.gada 4.ceturksnī izaugsme turpinās, nākotnes vērtējums pozitīvs
Pievienots 2014 gada 10. februārī | 0 komentāri
Drukāt
Kā liecina jaunākie dati, ekonomikas izaugsme pērnā gada ceturtajā ceturksnī turpinājās, uzrādot kāpumu 0.7%, gada laikā palielinoties par 3.5%. Kā bija gaidāms, pieaugumu virzīja mazumtirdzniecība (+3.9%) un apstrādes rūpniecība (+ 2.6%), kaut silto laika apstākļu dēļ, kopējie rūpniecības apjomi kritās.

Tāpat aktīvais mājsaimniecību patēriņš ļāva augt pakalpojumu nozarēm (+6.7%). Visticamāk, ka pozitīva ietekme bija arī būvniecības nozarei, kā arī valsts budžeta tēriņiem, ko veicināja labvēlīgā situācija budžetā un kam ir raksturīgi gada nogalē pieaugt.

2013.gadā ekonomikas izaugsmes tempi palēninājās no 5.2% 2012.gadā līdz 4%. Tomēr ņemot vērā sarežģījumus un to mērogu, ar kādiem saskaras eirozona un daudzi citi pasaules reģioni, uzrādītā izaugsme ir labs sniegums. Šogad izaugsme sagaidāma 4.8% apmērā. Gads ir iesācies uz visai piesardzīgas nots, tomēr jācer, ka gada otrajā pusē lielāka aktivitāte būs vērojama investīcijās, un vērojamā atgūšanās reģionā jāatspoguļojas eksporta rādītājos. Tikmēr liela daļa aktivitātes turpinās balstīties mājsaimniecību patēriņā, ko sekmēs reālās algas pieaugums un salīdzinoši labvēlīgais noskaņojums. Tomēr no ilgtspējīgas izaugsmes perspektīvas vērtējot, uzsvaram no patēriņa ir jāvirzās eksporta attīstības virzienā.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma