Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Pēckrīzes atsitiens turpinās
Pievienots 2012 gada 10. maijā | 0 komentāri
Drukāt
Ekonomika pirmajā ceturksnī turpināja augt. Tā attiecīgajā laika periodā, salīdzinot ar 2011.gada ceturto ceturksni, IKP palielinājās par 1%. Vājais pērnā gada attiecīgā perioda rezultāts ļauj uzrādīt arī visai iespaidīgu kāpumu gada laikā, kas saskaņā ar ātro novērtējumu, liecina par 6.8% kāpumu. Lai arī trūkst pilna aina par visām tautsaimniecības nozarēm, joprojām ievērojams aktivitātes kāpums turpinājās rūpniecībā (+11%) un tirdzniecībā (+10%), kas izskaidro arī iekasēto nodokļu pieaugumu. No krīzes zemākā punkta turpināja atkopties būvniecības nozare.

Latvijas ekonomikā vērojamā inerce uz valdošās nenoteiktības fona ir atzīstama. Lai arī straujie eksporta pieauguma tempi atslābst, nedaudz spēcīgāks kļuvis privātā patēriņa pieaugums, kas krīzes gados taupības politikas ietekmē bija ievērojami samazināts. Tādēļ liela nozīme ir un būs valdošajam noskaņojumam ekonomikā. Tomēr esošās tendences nāktos vērtēt kopsakarībās ar izaugsmes ilgtspēju, kas pasvītro faktu, ka ilgtermiņā izaugsme tomēr būs atkarīga no panākumiem eksportā. Neskatoties uz IKP rezultātiem, bezdarba skaitļos nozīmīgu pavērsienu nebija novērojami, ka norāda, ka pastiprināta uzmanība jāvērš uz darba tirgus problēmu risināšanu un ražīguma pieauguma veicināšanu.

Lai arī makroekonomiskie dati šogad solās būt pietiekami atzīstami, nedrīkst nenovērtēt eiro zonā un pasaules ekonomikā valdošo tendenču nepastāvību un nestabilitātes risku mērogu. Šā gada IKP pieauguma prognoze ir 3%. Pie mēreni negatīva scenārija IKP pieaugums var noslīdēt līdz 2.5%, savukārt pie labvēlīgākas ārējās konjunktūras IKP pieaugums var pārsniegt arī 4%.

Tikmēr pirmā ceturkšņa dati ir likuši uz augšu pārskatīt Lietuvas izaugsmi un šogad prognozēt 3% pieaugumu. Lielāka atkarība no eksporta apvienojumā ar vājāku ekonomisko klimatu Ziemeļeiropā, izaugsme Igaunijā būs par 1.5 - 2.5 procentpunktiem zemāka nekā pārējās divās Baltijas valstīs.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma