Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Rūpniecībā cīņa turpinās
Pievienots 2014 gada 4. aprīlī | 0 komentāri
Drukāt
Februārī, salīdzinot ar janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga. Tādejādi februārī, salīdzinot ar 2013. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 1.7%, apstrādes rūpniecībā par 0.6%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 5.9%. Ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde uzrādīja kāpumu par 10.2%.

Kā bija gaidāms, pēc visai dramatiskā krituma janvārī, februārī situācija tik negatīvu ainu neuzrādīja. Lielākais apjoma kritums februārī bija metālu ražošanas nozarē, apģērbu ražošanā un kuģu remonta un apkopes apjomos.

Turpmākās rūpniecības perspektīvas sola visnotaļ svārstīgu attīstību, ko lielā mērā noteiks Ukrainas konflikta tālākā virzība, kā arī notikumi Krievijas ekonomikā. Tādejādi rūpniecības izaugsme būs ļoti ierobežota un pilna nenoteiktības. Vairākas nozares, kas iepriekšējos gados, piemēram, pārtikas rūpniecība veiksmīgi audzēja tirgu Austrumu virzienā var saskarties ar darbības ierobežojumiem, kā dēļ nāksies domāt par jaunu tirgu apgūšanu. Metālu ražošanas krituma negatīvā ietekme turpmākajos mēnešos zudīs, taču iespējas, ka valdošā konflikta ietekmē iespējas piesaistīt investoru Liepājas Metalurgam ir mazinājušās. Tāpat pastāv bažas arī par kuģu būves spēju šogad audzēt apjomus. Jāpiebilst, ka līdzšinējā pieredze liecina, ka uzņēmēji ir veiksmīgi spējuši tikt galā ar šāda veida izaicinājumiem. Daļai nozaru eirozonas atkopšanās ļaus kompensēt zudušo pieprasījumu Krievijas, Ukrainas tirgos. Tādejādi par dziļu lejupslīdi šobrīd nav pamata runāt, tomēr, vismaz pirmajā ceturksnī, rūpniecības apjomi atstās negatīvu ietekmi uz kopējo ekonomisko aktivitāti.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma