26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Separātistus finansē par Janukoviča nozagto naudu
Separātistus finansē par Janukoviča nozagto naudu
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 6. maijs 2014, 10:55
Ukrainas varas iestādes ir pārliecinātas, ka separātistu aktivitātes valsts austrumu reģionos tiek finansētas par līdzekļiem, ko savulaik no Ukrainas izdevies izvest bijušajam prezidentam Viktoram Janukovičam un viņam pietuvinātiem cilvēkiem.


Valsts ģenerālprokurors Oļegs Mahņickis pieļāvis iespēju, ka no Ukrainas budžeta izzagti pat līdz 100 miljardiem dolāru, taču pagaidām atrast izdevies tikai nelielu šīs naudas daļu – neraugoties uz to, ka lielākā daļa pasaules valstu ar Ukrainu sadarbojas tās meklēšanā, raksta NRA.lv.

Pagājušās nedēļas nogalē Šveices laikraksts Zentralschweiz am Sonntag vēstīja, ka šīs valsts prokuratūra iesaldējusi 170 miljonus franku jeb aptuveni

140 miljonus eiro, kas atradušies V. Janukoviča, kā arī vairāku viņa radinieku un domubiedru banku kontos. Sīkāka informācija netiek sniegta, taču ir zināms, ka Šveices policija pret pieciem cilvēkiem ierosinājusi krimināllietas par naudas atmazgāšanu. Krievijas laikraksts Vedomosti atgādina, ka V. Janukovičs, kurš pēc bēgšanas no Kijevas 21. februārī uzturas Krievijā, vairākās preses konferencēs kategoriski noliedzis, ka viņam vai viņa ģimenes locekļiem būtu konti ārzemju bankās. Tāpat viņš skaidrojis, ka grezni iekārtotā rezidence Mežigorje ne tikai neesot piederējusi viņam pašam, bet pat atradusies kādu vārdā neminētu «ārzemju uzņēmēju» īpašumā.

Tomēr Ukrainas amatpersonas ir pārliecinātas, ka V. Janukovičs un viņa klana pārstāvji, tā saucamās ģimenes locekļi nodarbojušies ar sistemātisku Ukrainas izlaupīšanu. «Bijušais prezidents Viktors Janukovičs Ukrainā vadīja mafijas struktūru, kas bija izpletusi savus taustekļus pa visām valsts iestādēm,» pagājušonedēļ Londonā notikušajā starptautiskajā konferencē, kurā tika spriests par izlaupīto līdzekļu atgūšanu, sacījis O. Mahņickis. Pēc viņa aplēsēm, no valsts varētu būt aizplūduši pat līdz 100 miljardiem dolāru. Ukrainas ģenerālprokurors atklājis, ka beidzamajās dienās, kad V. Janukovičs bijis pie varas, skaidra nauda kravas automašīnās izvesta uz Krieviju – šādā veidā esot aizplūduši aptuveni 32 miljardi dolāru. Līdzīga informācija ir arī Ukrainas pirmā vicepremjera Vitālija Jaremas rīcībā. «Vēl 21. un pat 22. februārī vairākās bankās glabājās miljardiem dolāru, kas piederēja Janukovičam un viņa klanam, taču pašlaik vairs nav iespējams sadzīt pēdas šai naudai,» viņš sacījis.

Intervijā laikrakstam The Financial Times O. Mahņickis stāstījis, ka Ukraina vērsusies pie 136 pasaules valstīm pēc informācijas par aktīviem, kas varētu piederēt V. Janukovičam un vēl 68 bijušām augsta ranga amatpersonām, turklāt vienīgā valsts, kas atteikusies sadarboties ar Ukrainu un sniegt informāciju, esot Krievija. Londonas konferences laikā Ukraina no ASV un Lielbritānijas saņēmusi solījumu, ka šīs valstis darīs visu iespējamo, lai atrastu aktīvus, kas aizplūduši no Ukrainas. Ir zināms, ka jau kopš marta sākuma Ukrainā darbojas ASV federālās prokuratūras un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) speciālisti. Laikraksts Vedomosti raksta, ka amerikāņu speciālisti ne tikai apmāca ukraiņu izmeklētājus, bet arī paši pārbauda banku transakcijas un vāc nepieciešamos materiālus. Tā kā V. Janukovičam Kijevu nācās pamest lielā steigā, neesot iznīcināti daudzi dokumenti, kas varētu palīdzēt atrast nolaupītos līdzekļus, tomēr ir skaidrs, ka tas nebūs vienkāršs uzdevums.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: nauda, Oļegs Mahņickis, seperātisti, Ukraina, Viktors Janukovičs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats