27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Čehijas premjerministrs Petrs Nečas atkāpjas no amata
Čehijas premjerministrs Petrs Nečas atkāpjas no amata
Autors: NRA.lv / 17. jūnijs 2013, 11:01
Saasinoties politiskās korupcijas skandālam,četras dienas pēc policijas veiktajiem augstu amatpersonu arestiem Čehijas premjerministrs Petrs Nečas svētdien paziņojis, ka atkāpjas no amata, vēsta BBC news.



Politisko krīzi Čehijā izraisījis lielākais politiskās korupcijas skandāls pēdējo divu desmitgažu laikā.

Jau ziņots, ka starp septiņiem aizturētajiem ir ilggadējā Nečasa biroja vadītāja Jana Nagjova, divi Nečasa partijas bijušie parlamenta deputāti. Arī Pilsonisko demokrātu partiju pārstāvošais bijušais lauksamniecības ministrs, kā arī bijušais Čehijas militārās izlūkošanas dienesta vadītājs. 

Čehijas organizētās noziedzības apkarošanas vienības arestus un kratīšanas sāka ceturtdien neilgi pēc pusnakts. Aptuveni 400 policistu veica reidus premjerministra birojā Prāgā, Aizsardzības ministrijā. Tāpat likumsargi ieradās villās un birojos, kas pieder ietekmīgiem ar valdošo Pilsonisko demokrātu partiju saistītiem biznesmeņiem.

Plašajā operācijā, kurā tika veiktas kratīšanas vairāku kompāniju birojos un valsts iestādēs,  policija konfiscējusi ap 8 miljoniem dolāru un desmitiem kilogramu zelta,kā arī svarīgus dokumentus.

Prokuratūra apgalvo, ka Nečasa biroja vadītāja Jana Nagjova esot devusi kukuļus politiķiem un uzdevusi izlūkdienestiem veikt nelikumīgas izsekošanas operācijas.

Jau ziņots, ka Čehijas prezidents Milošs Zēmans  sestdien pie sevis uzaicinājis premjeru, valsts policijas vadītāju, galveno prokuroru, tieslietu ministru un sociāldemokrātu partijas priekšsēdētāju. Tikšanās laikā viņš aicinājis Petra Nečasa vadīto valdību atkāpties.

Izvirzītās apsūdzības es uzskatu par ļoti nopietnām un pēc iepazīšanās ar policijas vadības un Ģenerālprokuratūras argumentiem nākas secināt, ka tās ir pamatotas ar pierādījumiem.  

Pēc sarunām ar saviem koalīcijas partneriem Nečas paziņoja, ka apzinās savu politisko atbildību un pirmdien atkāpsies no amata.

"Kad es atkāpšos, saskaņā ar konstitūciju atkāpsies visa valdība," norādīja Nečas.

Čehijā daudzi uzskata, ka Nagjovu un premjeru saista ne tikai darba attiecības.

Nākamo valdību pēc Nečasa un viņa kabineta atkāpšanās veidos valdošā koalīcija.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Čehija, Čehijas premjers, demisija, korupcija, Petrs Nečas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats