06. maijs, Pirmdiena
Vārda dienas: Didzis, Gaidis
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Minskas diplomāti atstāj Zviedriju
Minskas diplomāti atstāj Zviedriju
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 9. augusts 2012, 10:59
Baltkrievijas un Zviedrijas attiecības turpina strauji pasliktināties. Vakar Minska paziņojusi, ka slēdz savu vēstniecību Stokholmā (tā apkalpo ne tikai Zviedrijas, bet arī Dānijas un Norvēģijas iedzīvotājus), un tiek gaidīts, ka līdz mēneša beigām vēstniecību Minskā slēgs arī Zviedrija.


Domstarpības abu valstu starpā uzliesmojušas pēc tā dēvētā lācīšu skandāla – Aleksandra Lukašenko režīmu ļoti aizvainojis jūlija sākumā notikušais incidents, kad kādas zviedru reklāmas kompānijas darbinieki no vienmotora lidmašīnas virs Minskas un Ivaņecas izkaisīja aptuveni 800 rotaļu lācīšu, kuriem bija pievienotas zīmītes ar mudinājumiem uz demokrātiskām pārmaiņām.

Apsūdzības zviedru vēstniekam

Baltkrievijas Ārlietu ministrijas vakar izplatītajā paziņojumā, protams, uzsvērts, ka notikušajā eskalācijā vainojama Zviedrija, kas atteikusies uzņemt jauno Baltkrievijas vēstnieku un šonedēļ paziņojusi par divu augsta ranga baltkrievu diplomātu izraidīšanu. «Līdz ar to mūsu štats Stokholmā tika samazināts līdz diviem jaunākajiem diplomātiem, kuriem nav nedz pilnvaru, nedz pietiekamas kvalifikācijas misijas vadīšanai,» ārlietu ministrijas sūrošanos citē RIA Novosti. Dokumentā gan nav pieminēts tas, ka lācīšu skandālu diplomātiskā līmenī pacēla tieši Baltkrievija, kas pagājušās nedēļas nogalē atteicās pagarināt Zviedrijas vēstnieka Baltkrievijā Stefana Eriksona pilnvaras.

Baltkrievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Andrejs Savinihs uzsvēris, ka «zviedru diplomāta septiņus gadus ilgā darbība ne tikai neuzlaboja Baltkrievijas un Zviedrijas attiecības, bet arī bojāja tās», atgādina Reuters. Tās baltkrievu amatpersonas, kurām nav jāievēro diplomātiskā etiķete, gan izteikušās tiešāk – S. Eriksons ne tikai bijis iesaistīts lācīšu desanta organizēšanā, bet arī atbalstījis Baltkrievijas opozīciju, organizējis režīmam nevēlamas literatūras ievešanu valstī un pat ticies ar vietējiem ekstrēmistiem, gatavojot Baltkrievijā kaut ko līdzīgu arābu pavasarim. Baltkrievu politologs Sergejs Musijenko, uzstājoties televīzijā, piebildis, ka S. Eriksons «izmantoja savu dienesta stāvokli kā ārzemju specdienestu emisārs».

Eiropa domās

«Tagad Lukašenko no Baltkrievijas padzen visus zviedru diplomātus. Viņa bailes no cilvēktiesību ievērošanas sasniedz jaunus augstumus,» – tā vakar uz situācijas saasināšanos reaģējis Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bildts. Interneta ziņu vietne TheLocal norāda, ka pēc Minskas pagājušās nedēļas demarša Zviedrijai nav atlicis nekas cits kā adekvāti reaģēt uz pilnvaru nepagarināšanu Zviedrijas vēstniekam. Problēmas risināšanā jau iesaistījušās arī Eiropas Savienības struktūras. ES augstā komisāre ārlietu un drošības jautājumos Ketrīna Eštone sarunā ar AFP paudusi nožēlu, ka faktiski atkārtojas tas pats, kas gada sākumā, kad ES valstu sūtņi jau bija spiesti pamest Baltkrieviju, protestējot pret represijām pret opozīcijas pārstāvjiem.

ES politikas un drošības komisijas pārstāvis Sebastjens Brabans savukārt pavēstījis, ka jau tuvākajā laikā komisija pulcēsies uz sēdi, lai spriestu par atbildes reakciju uz Baltkrievijas paziņojumiem. Situāciju nedaudz cerīgāku padara tas apstāklis, ka Minska uzsvērusi – pagaidām nav runas par diplomātisko attiecību pārtraukšanu. Ārlietu ministrijas paziņojumā norādīts, ka tālākā Baltkrievijas rīcība būs atkarīgs no tā, ko darīs zviedri, taču nav īsti skaidrs, ko no viņiem pašlaik vēlas sagaidīt Baltkrievijas varas iestādes.

Vainīgie un aizdomīgie

Tikmēr Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK) ir veltījusi visas pūles, lai izmeklētu «nekrietnās provokācijas un valsts robežas nelegālas pārkāpšanas apstākļus». Lenta.ru vēsta, ka divi vainīgie jau ir atrasti – apsūdzības par palīdzības sniegšanu lācīšu desanta rīkotājiem ir izvirzītas blogerim Antonam Surjapinam, kurš bija izplatījis lācīšu fotogrāfijas, un Minskas iedzīvotājam Sergejam Bašarimovam, kurš zviedru reklāmas kompānijas Studio Total darbiniekiem (tieši viņi veica akciju) bija izīrējis dzīvokli. Tas varētu šķist smieklīgi, ja vien apsūdzētajiem, kuri jau ir aizturēti, nedraudētu divu gadu cietumsods, turklāt labi nebūtu zināms, cik ātri un veikli šādos gadījumos Baltkrievijā mēdz spriest tiesu.

Turklāt RIA Novosti norāda, ka baltkrievu VDK nodarbojas ar acīmredzamu šantāžu. Organizācijas mājaslapā šonedēļ parādījies paziņojums ar aicinājumu Studio Total darbiniekiem, kuri bija iesaistīti lācīšu desantā, ierasties Minskā – «izmeklēšanas darbību veikšanai aizdomās turamo statusā, konfrontācijas ar citiem aizdomās turamajiem organizēšanai». Bez liekiem aplinkiem VDK norādījusi, ka no zviedru ierašanās (vai neierašanās) un viņu sniegtajām liecībām arī būs atkarīgs aizturēto Baltkrievijas pilsoņu liktenis. Viens no pilotiem, kurš bija iesaistīts lācīšu desantā, Tomass Maceti, sarunā ar baltkrievu opozīcijas izdevumu Hartija’97 paziņojis – ja no VDK saņems oficiālu dokumentu, tad ar interesi to izlasīs un padomās, kā rīkoties. Studio Total vadītājs Pērs Kromvels nosūtījis Baltkrievijas līderim vēstuli, kurā uzsvēris, ka kopā ar saviem darbiniekiem varētu ierasties Minskā, lai atbildētu uz izmeklēšanu interesējošajiem jautājumiem, taču sākumā varas iestādēm būtu jāatsauc nevainīgām personām izvirzītās apsūdzības. «Tad jau jāapcietina arī tie, kuri mums pārdeva biļetes uz lidmašīnu līdz Lietuvai, tie, kuri iznomāja automašīnu. Tajā visā nav nekādas loģikas un jēgas, tikai mēģinājums demonstrēt savu varu,» sacījis T. Maceti.

Domājams, ka pat tad, ja Studio Total darbinieki patiešām nolemtu doties uz Minsku, viņiem to aizliegs zviedru varas iestādes – pārāk liels ir risks, ka Zviedrijas pilsoņi tiks apcietināti. Tajā pašā laikā arī Baltkrievijas varas iestādes vairs nevar atkāpties. Vēl trīs nedēļas pēc tam, kad fotogrāfijas un pat videomateriāli ar lācīšiem, kuri lidinās virs Ivaņecas pilsētas, klejoja pa internetu, valsts pretgaisa aizsardzības spēku un gaisa kara spēku pavēlnieks ģenerālis Dmitrijs Pahmelkins turpināja apgalvot, ka tas ir «ārvalstu specdienestu izdomājums», un, uzticoties ģenerālim, šos vārdus atkārtoja arī A. Lukašenko. Jūlija nogalē gan D. Pahmelkins, gan Valsts robežapsardzes komitejas vadītājs Igors Račkovskis tika atcelti no amatiem, prezidents arī izteica rājienus VDK darbiniekiem, strikti paziņojot, ka lieta ir jāizmeklē, bet turpmāk uz robežpārkāpējiem jāšauj bez žēlastības.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Savinihs, Minska, Zviedrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats