27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Makroekonomika » Gada inflācija novembrī - 1,6%
Gada inflācija novembrī - 1,6%
Autors: Jānis Lācis / BIZNESS.LV / 10. decembris 2012, 16:29
Šā gada novembrī vidējais cenu patēriņa līmenis, salīdzinot ar 2011.gada novembri, bija par 1,6% augstāks - precēm cenas pieauga par 1,9%, bet pakalpojumiem – par 0,8%.


Savukārt vidējais patēriņa cenu līmenis 2012.gada oktobrī, salīdzinot ar šā gada oktobri, samazinājies par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sniegtā informācija.

Mēneša laikā nav mainījies vidējais preču cenu līmenis, bet pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,3%.

Saskaņā ar sniegto informāciju lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šā gada novembrī bija cenu kritumam transportam, sakaru pakalpojumiem, atpūtas un kultūras precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kāpumam pārtikai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem.

Transporta preču un pakalpojumu grupā lielākā ietekme bija degvielas cenu samazinājumam vidēji par 3,7%, tostarp 95.benzīnam – par 5,3%, dīzeļdegvielai – par 1,2%, bet auto gāzei – par 1,7%.

Cenu pārmaiņas sakaru pakalpojumiem ietekmēja maksas samazināšanās mobilo telekomunikāciju pakalpojumiem, proti, par 2,1%, kā arī interneta izmantošanas pakalpojumiem par 1,4%.

Savukārt cenu samazinājumu atpūtas un kultūras precēm un pakalpojumiem galvenokārt noteica lētāki tūrisma pakalpojumi (-3,1%). Tāpat atlaižu ietekmē cenas pazeminājās arī televīzijas, audio un video tehnikai un datortehnikai.

Apaviem cenas kritās par 0,8%, bet apģērbiem pieauga vidēji par 0,3%.

No pārtikas precēm lielākā ietekme uz kopējā cenu līmeņa pieaugumu bija gaļai un gaļas izstrādājumiem (+1,7%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (+2,2%), sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem (+1,8%), zivīm un zivju izstrādājumiem (+1,0%), olām (+3,0%).

Bet visvairāk cenas kritušās dārzeņiem un kartupeļiem (-1,8%), tējai un kafijai (-1,5%).

Noslēdzoties akcijām, alkoholiskajiem dzērieniem cenas palielinājās par 2,3%, tajā skaitā stiprie alkoholiskie dzērieni kļuva dārgāki par 0,7%, vīns – par 0,5% un alus – par 4,5%.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Centrālās statistikas pārvalde, Gada inflācija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats