02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpina strauji pieaugt
FM: Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpina strauji pieaugt
Autors: bizness.lv / 28. septembris 2012, 16:25
Laikā, kad situācija ārējos tirgos ir būtiski pasliktinājusies, iekšzemes pieprasījums  Latvijā turpina strauji pieaugt un augustā mazumtirdzniecības apgrozījums, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, palielinājies par 10%. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi tas audzis par 1%, palielinoties jau ceturto mēnesi pēc kārtas, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Iepriekš piedzīvotajai straujajai eksporta un ražošanas nozaru izaugsmei arvien spēcīgāk atspoguļojoties iekšzemes pieprasījuma kāpumā, lielākais apgrozījuma kāpums gada laikā bijis tieši nepārtikas preču mazumtirdzniecībā – par 13,4%, kamēr salīdzinoši neelastīgā pārtikas preču tirdzniecība gada laikā palielinājusies par 2,8%. Īpaši strauji augusi degvielas mazumtirdzniecība, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi palielinājusies par 17%.

No atsevišķām preču grupām joprojām strauji aug datoru, kā arī apģērbu un apavu tirdzniecība, kamēr samazinājumus tradicionāli uzrāda audio un video ierakstu tirdzniecība, un šogad arī grāmatu, avīžu un kancelejas piederumu mazumtirdzniecība.

„Mazumtirdzniecības apgrozījuma straujo pieaugumu šogad nodrošinājusi gan bezdarba līmeņa samazināšanās un vidējās darba samaksas pieaugums, gan iedzīvotāju kopējās finansiālās situācijas uzlabošanās, pakāpeniski samazinoties mājsaimniecību kredītu slogam un kredītu procentu likmēm. Mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu veicina arī pozitīvais iedzīvotāju noskaņojums un augošais no jauna izsniegto kredītu apjoms. Labvēlīga ietekme uz iedzīvotāju pirktspēju bijusi arī jūlijā veiktajam pievienotās vērtības nodokļa likmes pazeminājumam,” skaidro finanšu ministrs Andris Vilks.

Pretēji attīstībai citās Eiropas valstīs Latvijas patērētāju un uzņēmēju noskaņojumu līdz šim nav negatīvi ietekmējusi eirozonas parādu krīze. Eiropas Komisijas ekonomiskā sentimenta indeksa (ESI) rādītāji attiecībā uz patērētāju noskaņojumu un mazumtirdzniecību pēdējos mēnešos nav pasliktinājušies, bet kopējais konfidences rādītājs Latvijā šobrīd ir augstākais Eiropas Savienībā (ES). Līdzīgi arī mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums pēdējos mēnešos Latvijā ir bijis augstākais starp ES valstīm.

Lai gan situācijas pasliktināšanās eirozonā un galvenajās Latvijas ārējās tirdzniecības partnervalstīs ar laika nobīdi neizbēgami atspoguļosies arī iekšējā tirgū, bremzējot mazumtirdzniecības attīstību, tomēr sagaidāms, ka nākamajos mēnešos mazumtirdzniecības pieauguma tempi saglabāsies salīdzinoši augsti.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Mazumtirdzniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats