06. maijs, Pirmdiena
Vārda dienas: Didzis, Gaidis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Beļavskis par atstāto atslēgu principu: bankām sava karma būtu jāuzlabo
Beļavskis par atstāto atslēgu principu: bankām sava karma būtu jāuzlabo
Autors: Apollo.lv / 20. marts 2012, 17:03
Runājot par Neatkarīgo deputātu grupas priekšlikumu ieviest Latvijā «atstāto atslēgu principu» jeb iespēju segt kredītu, atdodot bankai ieķīlāto īpašumu, bankas «Citadele» valdes loceklis Guntis Beļavskis atzina, ka bankām sava karma būtu jāmēģina uzlabot.


Beļavskis Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» atzina, ir jāmēģina kredītņēmēju likteni padarīt vieglāku, taču, tiešā piegājienā ieviešot kaut ko tādu, bankas kādu laiku ļoti maz kreditēs, raksta Apollo.lv.

Viņš gan atzina, ka, protams, konkurence atgriezīsies.

Bankas «Citadele» valdes loceklis pastāstīja, ka banka izstrādājusi šādu modeli, lai paskatītos, kā tas strādā, taču tas par 30% sadārdzina kredītus. Paliek lielāka arī pirmā iemaksa.

Viņš atzina, ka par šo piedāvājumu interese ir liela, taču interesenti beigās izvēlās klasisko kredītu veidu, jo tam ir zemākas izmaksas un pirmā iemaksa.

Beļavskis gan atzina, ka bankai ir vēlme šo atbildību starp banku un kredītņēmēju mazliet sadalīt.

Jautāts, vai tad, ja arī citas bankas ieviestu līdzīgu principu, šie «atstāto atslēgu principa» kredīti nepaliktu lētāki, Beļavskis atzina - tirgus ekonomika un tirgus ābece saka - ja palielināsies konkurence, cenas ies lejā, taču pats bīstamākais, ieviešot ko tādu, šie trīs četri gadi, kas būs jāgaida, kamēr cenas aizies lejā - jaunām ģimenēm nebūs iespēja nopirkt dzīvokli un būs jāīrē.

Kā iepriekš sacīja Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Viktors Valainis, šobrīd Latvijā iedzīvotāji, pat atdodot ieķīlāto nekustamo īpašumu, arvien var būt bankām parādā, jo par ķīlu atbild arī ar saviem ienākumiem.

««Atstāto atslēgu princips» Latvijā bija jāievieš jau no banku sistēmas attīstības pirmsākumiem. Tādējādi tiktu disciplinētas gan bankas, gan kredītņēmēji. Tieši šī principa iztrūkums lielā mērā veicināja neapdomīgo kreditēšanas bumu Latvijā,» uzsvēra deputāts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Citadele, Guntis Beļavskis, Neatkarīgo deputātu grupa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats