05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dzīvokļu īres maksa tiks diferencēta
Dzīvokļu īres maksa tiks diferencēta
Autors: Daiga Stokenberga / NRA.LV / 30. aprīlis 2015, 12:20
No šā gada novembra visās Rīgas pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks pārziņā esošajās dzīvojamajās mājās tiks noteikta diferencēta īres maksa, kas nozīmē, ka mājās, kuru uzturēšanai un tekošajiem remontiem naudas gada griezumā nepieciešams mazāk, īres maksa samazināsies, bet mājās, kuru uzturēšanai izdevumi ir lielāki un esošā īres maksa tos nesedz, īrniekiem par 1 m2 būs jāmaksā vairāk.


Lai gan SIA Rīgas pilsētbūvnieks pilnā apmērā ir Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība, tās darbības nodrošināšanai dome līdzekļus nepiešķir – uzņēmums strādā pēc saimnieciskā principa – cik naudas tiek iekasēts no īrniekiem, tik var ieguldīt dzīvojamā fonda uzturēšanā un uzlabošanā. Jāatzīmē, ka līdz šim visās SIA Rīgas pilsētbūvnieks apsaimniekotajās dzīvojamajās mājās bija spēkā izlīdzināta īres maksa – 64 santīmi par 1 m2. Uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Kiršblats norāda: «Kaut arī pēdējo gadu laikā būtiski pieaugušas apsaimniekošanas un remontu izmaksas – dārgāki palikuši energoresursi, būvmateriāli un dažāda veida pakalpojumi, īres maksa nav paaugstināta jau septiņus gadus. Iekasētā nauda nesedz nepieciešamo remontu un uzturēšanas izmaksas. Līdz ar to mums nav iespēju ieguldīt līdzekļus māju tehniskā stāvokļa uzlabošanā, kas dotu ilgtermiņa rezultātu. Tagad strādājam glābšanas režīmā – remontējam tikai to, ko nedrīkst neremontēt. Vēl gribu vērst uzmanību uz iedzīvotāju attieksmi pret pašvaldības īpašumu – daudziem ir saglabājies stereotips, ka gan jau kāds par to parūpēsies – mēs ne par ko neatbildam. Šādai attieksmei ir smagas sekas – vandaļi un huligāni, kas nav neviens cits kā vien tās pašas mājas iemītnieki un viņu draugi, lauž, dedzina, apķēpā sienas, izņem durvju rokturus, pat salauž liftus, bet neviens neko nav ne redzējis, nedz dzirdējis. Ir vēl otrs stāsts: parādi! Mūsu apsaimniekotajās mājās iedzīvotāju parādi par īri un komunālajiem pakalpojumiem ir ap miljons eiro.»

Izīrētāja un īrnieka savstarpējās attiecības regulē likums Par dzīvojamo telpu īri, citi likumi un MK noteikumi. Likums paredz, ka SIA Rīgas pilsētbūvnieks pieņēma lēmumu katrai mājai īres maksu noteikt individuāli, pirms tam izvērtējot un izanalizējot faktiskos mājas uzturēšanas un nepieciešamo remontu izdevumus. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Inga Cerbule portālam NRA.lv uzsver: «Atbilstoši likumam sešus mēnešus iepriekš visi īrnieki ir brīdināti par izmaiņām īres maksā. Protams, ir daudz neapmierināto. Tajā pašā laikā izmaiņas mums kā māju apsaimniekotājiem dod iespēju būt lojāliem pret to māju īrniekiem, kuru ēku apsaimniekošana prasa mazākus izdevumus. Tagad katras mājas iedzīvotāji maksās tieši tik, cik izmaksā ēkas uzturēšana un remonts.» Atgādinām, ka pašvaldības izīrētās dzīvojamās mājas dzīvokļi nav īrnieku īpašums un uz īrētajiem dzīvokļiem nav attiecināmas likumu normas, kas ir attiecināmas uz dzīvokļu īpašniekiem, līdz ar to ar īrniekiem nav jāsaskaņo veicamie darbi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: īres maksa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats