16. jūnijs,
Vārda dienas: Justīne, Juta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Stradiņa slimnīcas jaunbūve jau jādakterē
Stradiņa slimnīcas jaunbūve jau jādakterē
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 19. februāris 2015, 11:40
Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecība ir apturēta, jo nesošajās konstrukcijās atklātas deformācijas pazīmes.


Par nekvalitatīvi veiktiem darbiem būvvaldi informēja būvuzraugs. Pēc vizuālas apskates arī būvinspektori uzlikuši savu veto būvniecībai, saka Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. Papildus tiem defektiem, par kuriem informācija jau izskanējusi, šaubas radušās par pāļu drošumu. Vēl jāpārbauda, vai tie ir zemē iedzīti kā burkāni – dziļumā tievāki, bet virspusē – resnāki, vai arī to diametram bija jābūt vienmērīgam. Pašlaik tiek runāts par to, kā novērst defektus, bet ne par tik kardinālu rīcību kā nojaukt uzbūvēto.

Nesošajām konstrukcijām – gan horizontālajām, gan vertikālajām – deformācijas pazīmes konstatētas vizuāli. Pārsegumiem un kolonnām jābūt regulāras formas un taisnām, bet redzams, ka kolonnas un pārsegumi ir izliekti. Vairākās vietās ir pārrauts tērauda stiegrojums, kas notur horizontālās plāksnes vienu virs otras. Viens no pārseguma paneļiem ir iebūvēts, kaut arī tam ir plaisas un izdrupis liels caurums. Atsevišķās vietās vertikālās konstrukcijas ir sašķiebušās, pagrabā sūcas mitrums.

Ar šo uzskaitījumu pietiek, lai saprastu, ka būvobjekts ne tuvu nav ideālā stāvoklī. «Ir jāredz dokumenti, lai sapratu, vai tehnoloģija un metode nepareiza, vai materiāli neatbilstoši. Varbūt tos transportēja nepareizi. Ir vairākas versijas,» saka I. Vircavs.

Tāpēc nepieciešama būvdarbu kvalitātes ekspertīze, kam vajadzētu atklāt, vai defekti ietekmē ēkas noturību. Būvvalde pieprasījusi līdz 26. februārim iesniegt informāciju par pasākumiem, ko darīt – vai nu jāpastiprina un papildus jāatbalsta konstrukcijas, vai tās jānomaina, bet, iespējams, jādara vēl kas cits.

Būvvaldē jau saņemti divi ekspertu slēdzieni – no pasūtītāja un būvniekiem. Kā noprotams, ekspertu slēdzieni atšķiras. Šodien ir pēdējais termiņš, kad no būvniekiem tiek gaidīti akti un izmantoto materiālu deklarācijas, lai varētu pārliecināties, vai būvdarbi veikti atbilstoši projektam, pareizā secībā un izmantoti nepieciešamie materiāli. Pagaidām neesot pamata apšaubīt atbilstību projektam, tomēr precīza atbilde tiks dota pēc pārbaudes.

I. Vircavs pieļauj, ka būvobjekta daļā, kur nav konstatēta deformācija, būvdarbus varētu turpināt. Viņš gan brīdina: «Uzreiz varu pateikt, ja darbi skar nesošās konstrukcijas, tas nozīmē izmaiņas projektā, kas jāapstiprina būvvaldē. Un atkal būs vajadzīgs ekspertu slēdziens.» Būvvaldes vadītājs noteic, ka dzirdējis par it kā jaunu tehnisko projektu, kas iesniegts pasūtītājam – Stradiņa slimnīcai. «Man par to nav ziņu. Ceru, ka tas ir bijis neveikls formulējums. Kamēr būvvaldē projekts nav iesniegts, neko nedrīkst darīt, jo būvdarbi ir apturēti,» viņš norāda.

Ja atklāsies, ka būvdarbi nav veikti atbilstoši projektam vai kaut kas darīts pēc darbu apturēšanas, tad tā atzīstama par patvaļīgu būvniecību, par ko draud administratīvais sods. Savukārt, ja būvlaukumā netiek ievēroti būvvaldes norādījumi, iespējama kriminālatbildība. Likumā šī ir jauna norma, precedentu vēl neesot.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Stradiņa slimnīca

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats