02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Sabiedrība » Čekas maisu komisija iestieg birokrātijā
Čekas maisu komisija iestieg birokrātijā
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 14. janvāris 2015, 13:00
Valsts drošības komitejas dokumentu izpētes komisija, kas tika izveidota pērn augustā, savu darbību vēl nav uzsākusi.


Vien no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārfutbolēta Tieslietu ministrijas (TM) rokās. Šonedēļ komisija plāno tikties ar TM, lai beidzot izkustētos no nulles punkta.

TM šobrīd sīkāku informāciju nesniedz, vien norāda, ka ceturtdien sanāksmes laikā tiks pārrunāts turpmākais komisijas darba plāns, kā arī nepieciešamie resursi komisijas darbības nodrošināšanai un TM iesaiste.

«Skaidrības par turpmāko darbību nav nekādas. Ir tāda sajūta, ka stāvam tukšā gaisā, jo visu velk tikai garumā un jāsastopas ar tādu pretestību un negribīgumu, it kā šo struktūrvienību gribētu izveidot tikai tīri formāli,» situāciju raksturo komisijas priekšsēdis Kārlis Kangeris. Ministriju maiņai neoficiāls pamatojums esot tāds, ka IZM vēlējusies tikt vaļā no šā darba pārvaldības, «jo nevarēja nodrošināt naudu» un tai jācīnās ar pedagogu algām, kā arī trūkstot kapacitātes, lai nodarbotos ar šo jautājumu. Oficiāli gan skaidrots, ka TM varētu šo specifisko un sabiedrībai jūtīgo darbu veikt efektīvāk un juridiski labāk. K. Kangeris pasmīn: esot gan dīvaini, ka, «lai lemtu nevis par dokumentu saturu, bet tikai par finansējumu un administrēšanu, to visu vajadzēja skatīt slēgtā valdības sēdē».

Kad nu beidzot rokāde notikusi, rodoties iespaids, ka TM nesaprot, kādu darbu īsti uzņēmusies. «Tiek prātots – vai darbu organizēt, rīkojot iepirkuma konkursu, vai kā pētniecības projektu,» teic komisijas priekšsēdis, paužot neapmierinātību, ka noņemts administratīvā vadītāja postenis. Laikam jau tas esot mājiens, ka nu pētniekiem būs jākļūst par ministrijas ierēdņiem vai kam tamlīdzīgiem – jāapkraujas ar blakus pienākumiem, kas atraus laiku no zinātniskā darba. Gaidāmās izmaiņas nozīmējot arī to, ka nāksies runāt ar komisijas locekļiem, vai viņi ir ar mieru strādāt citā statusā, nekā iepriekš tika lemts.

Labi, ka vismaz finansējumu izdevies izsist, jo sākotnēji tas nebijis iekļauts valsts budžetā. Tad nu paši pacēluši balsis, atgādinot – kā var pieņemt likumu un to nepildīt?! Viņš gan nedomājot, ka lieta sakustējusies tāpēc, ka ar īpašu degsmi iesaistījušies Nacionālās apvienības spēki (trīs komisijas locekļi ir ar to saistīti). Vismaz par šo gadu esot pārliecība, ka nauda būs, bet – vai arī vēlāk tā tiks iekļauta budžetā – gan neesot zināms. Ir jau nācies piedzīvot, ka pēkšņi viss tiek nobremzēts. K. Kangeris domā, ka 250 000 eiro gadā ir pietiekama summa. Salīdzinot ar citiem projektiem, pat laba, taču jāņemot vērā, ka darba pie materiāliem būs daudz un dokumenti nebūt nenozīmējot tikai aģentu kartīšu pārbaudi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Čekas maisi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats