16. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Edijs, Edvīns
Sākuma lapa » Sabiedrība » Izglītības iestādes izsludina ziemas uzņemšanu
Izglītības iestādes izsludina ziemas uzņemšanu
Autors: Līga Nestere / NRA.lv / 16. decembris 2014, 12:19
Katru gadu arvien vairāk augstskolu un koledžu savas durvis studētgribētājiem atver arī ziemā. Aktīvākais ziemas uzņemšanas laiks 2014./2015. akadēmiskajā gadā sāksies nākamā gada janvārī un ilgs vienu mēnesi. Turklāt dažās augstskolās studijas iespējams uzsākt arī budžeta grupā. Izglītojamos gaida arī profesionālās skolas.


Ziemas uzņemšanu plāno uzsākt 24 augstākās izglītības iestādes kopumā 190 programmās, liecina nacionālās izglītības iespēju datu bāzes (NIID.lv) apkopotā informācija.

Pieejamas arī budžeta vietas

Visplašākais studiju piedāvājums ir bakalaura (58) un maģistra (57) līmeņa programmās, kā arī pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmās (44 studiju iespējas).

Augstskolas studentiem sagatavojušas arī jaunas programmas. Piemēram, Banku augstskola izsludina dokumentu pieņemšanu jaunā profesionālā maģistra programmā Kiberdrošības pārvaldība, bet Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola piedāvā 1. līmeņa jeb koledžas programmu Lietišķās informācijas tehnoloģijas, kuru beidzot absolventi iegūst datorsistēmu un datortīklu administratora kvalifikāciju.

2014./15. gada ziemas uzņemšanā tiek piedāvāta iespēja studēt ne tikai par personīgajiem, bet arī par valsts budžeta līdzekļiem, piemēram, atsevišķās Rēzeknes augstskolas, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes programmās, kā arī Valsts Robežsardzes koledžas programmā.

Vairākas augstskolas un koledžas uzņem visās programmās, piemēram, Latvijas Kristīgā akadēmija, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola, Biznesa vadības koledža, Baltijas Psiholoģijas un menedžmenta augstskola (Rīgā un filiālēs), Baltijas Starptautiskā akadēmija (Rīgā un filiālēs).

Izvēle starp 63 profesijām

Savā pulkā interesentus aicina arī 34 profesionālās izglītības iestādes – tajās jauniešiem, kas vēlas gada vai pusotra gada laikā bez maksas apgūt arodu, jau no decembra ir iespēja pieteikties Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstītajās profesionālās izglītības programmās, izzinot kādu no piedāvātājām 63 profesijām, piemēram, būvtehniķa, māsas asistenta, lauku īpašumu apsaimniekotāja, friziera, pavāra, metinātāja, elektriķa specialitāti.

Lai pieteiktos, jaunietim ir jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem, ar vismaz pamatskolas vai vidusskolas izglītību. Mācīties var arī tie jaunieši, kas jau apguvuši kādu profesiju, taču kvalifikācija nevar būt iegūta pēdējā gada laikā. Jaunieši vienlaikus var būt reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki vai darba meklētāji. Vienīgi šiem pretendentiem jāievēro, ka vienlaikus ar profesijas apguvi nav iespējams saņemt finansiālu atbalstu NVA īstenoto projektu ietvaros.

Mācību laikā, atkarībā no sekmēm, jaunieši var saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī. Audzēkņiem tiek nodrošināta bezmaksas dzīvošana skolas dienesta viesnīcā un apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne kvalifikācijas prakses laikā. Tāpat prakses laikā jauniešiem tiek apmaksāta civiltiesiskā apdrošināšana un obligātā veselība pārbaude, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika. Programmas ietvaros jaunieši saņems karjeras atbalstu un konsultācijas un varēs izlīdzināt zināšanu robus matemātikā, fizikā, ķīmijā vai bioloģijā, ja zināšanas šajos vispārizglītojošajos priekšmetos būs nepieciešamas profesijas apguvei.

Cer iesaistīt ap 6000 jauniešu

«Šī ir ļoti vajadzīga iespēja jauniešiem salīdzinoši īsā laika periodā un bez maksas apgūt pieprasītu profesiju, tādējādi uzlabojot savas iespējas darba tirgū. Plānojam, ka līdz 2018. gadam profesiju iegūs vairāk nekā 6000 jauniešu,» norāda Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktore Dita Traidās.

Uzņemšana pusotra gada profesionālās izglītības programmās notiks līdz 6. janvārim, bet pieteikumus mācībām vienu gadu ilgajās programmās profesionālās izglītības iestādes pieņems līdz 17. februārim. Mācības pusotra gada programmās sāksies 2015. gada 12. janvārī, bet viena gada programmās 2015. gada 23. februārī.

Detalizēta informācija par uzņemšanas laikiem, piedāvātajām studiju un izglītības iespējām atrodama NIID.lv.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ziemas uzņemšana

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats