26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Krīzes diktētos ierobežojumus likvidēs
Krīzes diktētos ierobežojumus likvidēs
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 9. decembris 2014, 11:08
Visticamāk, bez lielām diskusijām valdība šodien pieņems Labklājības ministrijas (LM) ziņojumu par valsts sociālo un sociālās apdrošināšanas pabalstu izmaksu, kurā ieteikts atcelt visus krīzes laika diktētos ierobežojumus.


Vēl līdz gada beigām vairākus pabalstus – slimības, bezdarbnieku, maternitātes un citus – maksā taupības režīmā. Likums par pabalstu izmaksu, kas noteica virkni ierobežojumu, ir spēkā līdz šāgada decembra beigām, un tieši ar to izskaidrojams, kāpēc bez liekām diskusijām virzīts jautājums par pabalstu ierobežojumu atcelšanu un kāpēc nav notikušas skaļas politiskas diskusijas. Arī finansējumu Labklājības ministrija ieplānojusi laikus, tāpēc par to vairs nav jācīnās. Treškārt, būtu politiski muļķīgi pašreiz lemt par ierobežojumu pagarināšanu, jo, ja kāds vēlētos finanšu taupības nolūkos pagarināt pabalstu ierobežošanu, būtu vēlreiz jāmaina likums, paskaidrojot tautai, kāpēc, krīzei beidzoties, pabalstus tomēr nevar izmaksāt pilnā apmērā, raksta NRA.lv.

Likumu, ar kuru ierobežoja vairākus pabalstus, pieņēma 2009. gadā, un sākotnēji tas bija paredzēts tikai uz četriem gadiem, taču vēlāk tā darbību un līdz ar to arī pabalstu ierobežojumus pagarināja līdz pat 2014. gada beigām. Tas nozīmē, ka pabalstu ierobežojumi arvien ir spēkā, tiesa, attiecībā uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, kuri saistīti ar bērna piedzimšanu, likuma normas nedaudz mainītas no 2013. gada. Katru gadu LM bija jāiesniedz ziņojums valdībā par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību, vēstot valdībai – vai situācija ekonomiski un sociāli uzlabojas un vai ierobežojumi – saglabājami vai atceļami. Šāgada ziņojumā, ko valdība skata šodien, pirmoreiz minēts, ka izmaksas ierobežojumi sociālās apdrošināšanas pabalstiem no 2015. gada nav saglabājami.

Tomēr no ziņojuma, kas sagatavots jau oktobra sākumā (vismaz tā liecina atzīme uz dokumenta), izriet, ka ar ekonomisko situāciju nav tik spoži, un, lai arī līdz šāgada beigām palicis nepilns mēnesis, ieteikts šogad vēl ierobežojumus saglabāt. «Ņemot vērā prognozētā IKP pieauguma tempa samazināšanos 2014. gadā salīdzinājumā ar 2013. gadu, kā arī faktu, ka tikai 2014. gadā sociālais budžets sāk uzrādīt pirmās stabilitātes pazīmes, Ministru kabinets uzskata, ka 2014. gadā ģimenes valsts pabalsta ierobežojums ir saglabājams, kā arī ierobežojumi sociālās apdrošināšanas pabalstiem ir saglabājami atbilstoši likumam,» teikts ziņojumā.

Lai atceltu ierobežojumus 2015. gadā, nauda nākamā gada budžeta projektā ir ieplānota, skaidro LM. Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas datiem, pabalstu ierobežojumu ietekme uz budžeta izdevumiem bija 21,6 miljoni eiro (2013. gadā), bet šāgada pirmajā pusgadā – 12,4 miljoni eiro. Pabalstu ierobežojumi skar 39 procentus slimības pabalsta saņēmēju, 21 procentu – paternitātes pabalsta un 13 procentus no maternitātes pabalsta saņēmējiem. Tāpat arī 14 procenti no bezdarbnieka pabalsta saņēmējiem to nesaņem pilnā apmērā. Vecāku pabalstu ierobežotā apmērā gada sākumā saņēma desmitā daļa jauno vecāku, taču no šāgada oktobra ir mainīta pabalsta aprēķināšanas kārtība.

Ziņojumā nav minēts, vai nākamgad tiks atcelts ierobežojums ģimenes valsts pabalstam, ko tagad izmaksā 11,38 eiro par katru bērnu (pirms krīzes pabalstu maksāja par katru bērnu citā apmērā). LM speciāliste Marika Kupča skaidro, ka attiecībā uz šo pabalstu ir paredzēts likumā noteikt, ka no 2015. gada 1. janvāra tas tiek palielināts atkarībā no bērnu skaita ģimenē, tas ir, par pirmo bērnu – 11,38 eiro, par otro bērnu – 22,76 eiro, bet par trešo un nākamajiem bērniem – 34,14 eiro. Tam budžeta projektā ir ieplānota nauda – 29 miljoni eiro.

KĀDI IR PABALSTU IEROBEŽOJUMI?

Slimības un bezdarbnieka pabalstam – ja aprēķinātā slimības pabalsta apmērs pārsniedz 16,38 eiro dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 16,38 eiro un 50% no summas, kas pārsniedz 16,38 eiro

Vecāku pabalstam

Maternitātes un paternitātes pabalstam – ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniedz 32,75 eiro dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 32,75 eiro un 50% no summas, kas pārsniedz 32,75 eiro

Ģimenes valsts pabalstam – par katru bērnu izmaksā vienādu ģimenes valsts pabalstu – 11,38 eiro mēnesī

Avots: Labklājības ministrija


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Labklājības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats