28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Sabiedrība » Traģēdijas atgādinājums: par daudzstāvu ēku jāgaida verdikts
Traģēdijas atgādinājums: par daudzstāvu ēku jāgaida verdikts
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 1. decembris 2014, 11:53
Pavisam nesen SIA Homburg Zolitude sacīja NRA, ka ir pieaicinājusi ekspertus no Lielbritānijas – kompāniju AECOM, kas veica ekspertīzi daudzstāvu dzīvojamai ēkai Rīgā, Priedaines ielā 20.


Tai pašai, par kuru tagad liek lauzti šķēpi – nojaukt vai atstāt 12 stāvu augsto namu nu jau līdz ar zemi nolīdzinātā veikala Maxima teritorijā, kur tas allaž atgādinās par 2013. gada 21. novembra traģēdiju. Ekspertīzes rezultātus Rīgas pilsētas būvvaldē gaidīja līdz šā gada 28. novembrim. Ēkas tehniskās apsekošanas atzinums ir iesniegts, un no tā izriet, ka ekspertīzi veikusi pašmāju kompānija SIA Commodo, kas darbojas kopš 1998. gada.

Kā jau rakstījām, Rīgas pilsētas būvvaldes organizētais konkurss par neatkarīgas ekspertīzes veikšanu beidzās bez rezultātiem, jo abi pretendenti – a/s Inspect Latvija un SIA LBSKonsultants – neatbilda visiem konkursa nosacījumiem.

Būvvaldes pārstāve Ilze Žūka norāda, saņemtajā Commodo atzinumā ir norādīts ēkas Priedaines ielā 20 faktiskais tehniskais stāvoklis un norādīti iespējamie veicamie darbi atzinumā konstatēto trūkumu novēršanai. Uz vairāk nekā 300 lappusēm iesniegtie dokumenti pašlaik tiek izvērtēti būvvaldē, un, kā iepriekš solīts, nepieciešamības gadījumā tiks lemts par neatkarīga eksperta piesaistīšanu. Tāpēc šobrīd nav zināms, kāds būs verdikts – sabrukušajam veikalam Maxima līdzās uzbūvētā daudzstāvu māja būs jānojauc vai tomēr ne. Starp citu, Eesti Krediidipank mājaslapā lasāms sludinājums, ka banka sadarbībā ar nekustamo īpašumu attīstītāju Homburg Zolitude piedāvā īpašus nosacījumus dzīvokļu iegādei kompleksā Urbeto Rīgā, Priedaines ielā 20. Kopējais dzīvokļu skaits ir 131, apartamentu cenas – no 1200 eiro kvadrātmetrā. Šīs ēkas būvniecībai Homburg Zolitude no bankas Latvijas filiāles saņēma 4,7 miljonus eiro (3,3 miljonus latu).

Par sagruvušo veikala Maxima ēku tika veiktas vairākas ekspertīzes, piemēram, tādu pasūtīja veikala un daudzdzīvokļu nama projektētāji arhitektu firma Kubs. Valsts policija veica divus izmeklēšanas eksperimentus. Taču daudzstāvu dzīvojamai ēkai veikta tikai tās īpašnieka pasūtīta ekspertīze. Iepriekš būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs apšaubīja, vai ekspertīzes veicējs riskēs ar savu reputāciju, ekspertīzes rezultātus uzrakstot par labu ēkas īpašnieka interesēm. Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuvinieki uzskata, ka dzīvojamā ēka ir jānojauc.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Homburg Zolitude

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats