05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kaimiņš pret Saeimu. Pagaidām 1:0
Kaimiņš pret Saeimu. Pagaidām 1:0
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 7. novembris 2014, 10:28
Sistēmas nenobružāts ideālists vai cilvēks ar pārlieku lielu pašapziņu, kas balansē uz ētikas un morāles robežas, izniekojot iespēju patiešām ieinteresēt sabiedrību par Saeimas darbu. Starp šiem apzīmējumiem par Saeimas Latvijas Reģionu apvienības deputātu Arturu Kaimiņu atklātās sarunās svārstās viņa kolēģi parlamentā, kuri prognozē, ka nepaies ilgs laiks, līdz sistēma viņu piespiedīs savaldīt puiciskos izlēcienus.


A. Kaimiņš ir pārsteigums gan partijas biedriem, gan bukmeikeriem, kas viņa pēkšņā popularitātes viļņa dēļ derībās zaudēja naudu. Vēl neilgi pirms vēlēšanām nekas neliecināja, ka Latvijas Reģionu apvienība (LRA) vispār iekļūs Saeimā. To socioloģiskajās aptaujās par savu izvēli nosauca vien 3,6% respondentu, bet par Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta 35. kandidātu kā savu izvēli atklāti vēlējās runāt vēl mazāk cilvēku. Tomēr interneta radio BOOM FM raidījumā Suņu būda radītais skandalozais tēls un tautiešu apmeklējums Īrijā radīja tādu vilkmi, ka ar 17 455 plusiņiem un tikai 1212 svītrojumiem A. Kaimiņš no saraksta bezcerīgā gala pārliecinoši ieņēma pirmo pozīciju, tādējādi nokļūstot Saeimā, raksta NRA.lv.

Visuresošā kamera

LRA atšķirībā no Vienotības par šādu rezultātu, kas sasniegts savdabīgas personīgās aģitācijas kampaņas rezultātā, pārlecot partijas hierarhijai, emocijas cenšas neizrādīt. «Tāda ir bijusi vēlētāju izvēle,» saka partijas līderis Mārtiņš Bondars.

Visticamāk, apzinoties, ka veiksmi vēlēšanās viņš lielā mērā kaldinājis tieši Suņu būdā, A. Kaimiņš saviem klausītājiem un vēlētājiem apsolīja, ka savu darbošanos Saeimā dokumentēs ar videokameru un uzfilmētos materiālus publicēs savā videoblogā internetā.

Solījumu viņš ir turējis un jau trīs dienas skrupulozi dokumentē sarunas ar kolēģiem un parlamentāriešu ikdienu, tajā skaitā labierīcību apmeklējumus un pusdienas Saeimas ēdnīcā. Bieži tiek filmēts, neinformējot sarunas biedrus par šo faktu.

Tas un frivolā runas maniere deputātos izraisījusi nepatiku un vēlmi pat norobežoties no kolēģa, kas bīstami tuvojoties Saeimas deputāta ētikas kodeksa novilktajām robežām. Deputāti neslēpj, ka A. Kaimiņa izraudzītās komunikācijas ar savu vēlētāju forma ir lieliska un tai būtu milzīgs potenciāls, ieinteresējot sabiedrību par politiku un norisēm Saeimā. Taču šo potenciālu A. Kaimiņš izniekojot.

Pa pusei jokojot, pa pusei nopietni runājot, deputāti pauž sapratni šādam uzvedības modelim – ir jāatpelna provokatīvi skandalozajos Suņu būdas raidījumos nopelnītā vēlētāju uzticība.

Kur apstāsies?

No Zaļo un zemnieku savienības Saeimā ievēlētais Raimonds Bergmanis, kuru ar A. Kaimiņu saista darbošanās BOOM FM, nevēlas tiesāt kolēģi, ar kuru tam ikdienā jāsēž blakus krēslos. Viņš jaunā deputāta uzvedības un darbu vērtēšanu uztic vēlētājiem. Atvaļinājies dižkareivis un spēkavīrs R. Bergmanis vien atgādina, ka ikvienam cilvēkam vajadzētu cienīt ne tikai sevi, bet arī apkārtējos.

«Aktiera dotību izmantošana, lai popularizētu sevi, nav nosodāma, ja tiek ievērotas ētikas un morāles normas,» saka pirmo reizi Saeimā ievēlētais Vienotības pārstāvis Veiko Spolītis. Viņš arī norāda, ka, turpinot iesākto, A. Kaimiņam auditorijas uzmanības noturēšanai vajadzēs aizvien interesantākus un skandalozākus videomateriālus, kas vēl nepieredzējušo politiķi var pašizolēt ne tikai no kolēģiem citās frakcijās, bet arī no LRA.

«Sensāciju žurnālistikā vajadzēs aizvien jaunus un jaunus skandālus, kur Kaimiņš novilks sarkano līniju, ir tikai ētikas un morāles jautājums,» saka V. Spolītis.

Pats A. Kaimiņš ir pārliecināts, ka dara labu darbu, jo iepazīstina cilvēkus ar Saeimā notiekošo vai ar pašu Saeimas namu, kurā pabijis reti kurš viņa skatītājs. Viņaprāt, sarunu filmēšana disciplinē viņu un viņa sarunu biedrus [ja tie tiek informēti par videoierakstu]. Savukārt ētikas normu vai sarkano līniju pārkāpšana viņu nebiedējot, jo tas nenotikšot.

M. Bondars gan apzinās, ka partijas biedrs rotaļājas ar pārējo deputātu pacietību, taču uzskata, ka vismaz pagaidām mērķis attaisno līdzekļus. «Arturs daudziem liek pamest komforta zonu. Arī Ministru kabineta sēdes mums ir atklātas, bet patiesos lēmumus pieņem slēgtā koalīcijas padomē. Viņš procesus parāda no otras puses,» saka LRA līderis. M. Bondars arī sola, ka pieskatīs dumpīgo kolēģi. «Ja Arturs pārkāps sarkanās līnijas, LRA būs pirmā, kas reaģēs,» nešaubās politiķis.

Lauž paradigmu

«Artuss vienas dienas laikā izdarījis to, kas nevienam politiķim līdz šim nav izdevies – pievērsis jaunatnes interesi politikai, Saeimas darbam kopumā,» saka A. Kaimiņa draugs, zvērināts advokāts Aldis Gobzems, gan ne visam A. Kaimiņa teiktajam piekrītot. Savukārt ar A. Kaimiņa kameru neapmierinātajiem deputātiem advokāts atgādina: «Visi Saeimas kalpi, ieskaitot Artusu, ir tautas kalpi, kuri izlikti publiskai apskatei 24 stundas diennaktī. Viņiem nav pamata sūdzēties, ka tiek filmēti, intervēti.»

Viņš ir pārliecināts, ka A. Kaimiņš, kas esot ārkārtīgi godīgs cilvēks, spēs daudz izdarīt valsts labā un pierādīt sevi politikā. Viņš pametis darbu Latvijas Nacionālajā teātrī, lai, dalot uzmanību starp teātri un Saeimas deputāta pienākumiem, nekļūtu par balsošanas mašīnu.

Jāatzīst, vismaz pagaidām viņam tas izdodas. A. Kaimiņš bija vienīgais deputāts, kas balsojumā neatbalstīja deputāta mandāta apstiprināšanu Vienotības līderei Solvitai Āboltiņai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Artuss Kaimiņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats