01. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Ziedonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zaķim iesaka nolikt mandātu
Zaķim iesaka nolikt mandātu
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 3. novembris 2014, 11:14
Augstākās tiesas lēmums, kas 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus atstāja nemainīgus, tomēr nav izklīdinājis aizdomu ēnu pār Vienotības deputātu Dzintaru Zaķi.


Eksperti uzskata, ka Dz. Zaķim vajadzētu prasties un atteikties no deputāta mandāta, jo viņa reputācija nu ir galēji sabojāta, raksta NRA.lv.

«[..] tiesa neguva pārliecinošu izskaidrojumu deputāta kandidāta no partijas Vienotība Dzintara Zaķa gūtajiem panākumiem vēlēšanās, ņemot vērā iepriekš Latgalē notikušo vēlēšanu rezultātus un pirms 12. Saeimas vēlēšanām veikto aptauju datus,» noraidot Saskaņas prasību par pilnīgu vai daļēju vēlēšanu rezultātu anulēšanu Latgales vēlēšanu apgabalā, jo partija uzskatīja, ka Dz. Zaķis vai kādas trešās personas nelikumīgi ietekmējušas vēlēšanu rezultātu, saka Augstākā tiesa. Politoloģijas un tiesību eksperti uzskata, ka šī piebilde Dz. Zaķim un Vienotībai dod skaidru mājienu, ka neatkarīgi no paralēli izmeklētā kriminālprocesa rezultātiem, Dz. Zaķim vajadzētu uz četriem gadiem no politikas atpūsties.

«Šaubu ēna paliks arī tad, ja kriminālprocesā nekā nebūs. Šaubu ēna bija arī pār [Kārli] Krēsliņu, kad aizturēja viņa dēlu ar legālajām narkotikām, kas ir stipri mazāks pārkāpums nekā tad, ja apšauba, ka esi likumīgi ievēlēts. Krēsliņš nolika mandātu. Zaķim pareizāk būtu darīt tāpat un atpūsties, lai pēc četriem gadiem atkal kandidētu vēlēšanās,» saka politologs Filips Rajevskis.

«Ētikas pārkāpumiem ir vainas prezumpcija [atšķirībā no nevainīguma prezumpcijas kriminālprocesā]. Ja kāds nespēj ticami izskaidrot, kas ar viņu noticis, tad zaudē uzticību – viņam liedz pieeju valsts noslēpumam, partijas biedri palūdz doties politiskajā pensijā. Sabiedrība apšauba deputāta Zaķa ētikas izpratni – viņš jau ir politiskais līķis,» uzskata valststiesību eksperts Arvīds Dravnieks.

Savukārt zaudējumu piedzīvojušās Saskaņas pārstāvji Andrejs Elksniņš, kas prasību uzturēja tiesā, un partijas līderis Nils Ušakovs ir krietni nežēlīgāki gan pret Vienotību, gan pašu Dz. Zaķi.

Tā N. Ušakovs uzskata, ka līdz ar tiesas spriedumu deputātu «mandātu pirkšana ir pilnībā legalizēta».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dzintars Zaķis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats