03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jūlijs Krūmiņš izvairās no tiesas
Jūlijs Krūmiņš izvairās no tiesas
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 8. septembris 2014, 10:50
Lai nebūtu jāiet uz Rīgas apgabaltiesu klātienē liecināt pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, miljonārs, partijas No sirds Latvijai konsultants Jūlijs Krūmiņš tiesai un prokuratūrai sūta vēstules par savu ievērojamo vecumu un aizņemtību ārvalstīs.


Tā dēvētās Lemberga krimināllietas izskatīšanā radušās pamatīgas grūtības ievilināt tiesas zālē valsts apsūdzības pieteiktos lieciniekus. Aizvien biežāk liecinieki tiesai piesūta vēstules, kurās min dažādus iemeslus, kāpēc viņi nespēj ierasties tiesā liecināt un kāpēc arī pārredzamā nākotnē to nespēs izdarīt. Galvenais iemesls parasti ir veselības stāvoklis un aizbildināšanās ar akūtu laika trūkumu.

Senas lietas

Jau šā gada 3. martā J. Krūmiņš t.s. Lemberga krimināllietas tiesas sastāva priekšsēdētājam Borisam Geimanam nosūtījis vēstuli, kuru nosaucis «Paskaidrojums (liecība)». Šajā vēstulē viņš cita starpā minējis vairākus iemeslus, kāpēc viņš nevar ierasties tiesā: «Krimināllieta Nr.... ir bijusi ierosināta par 1994.–1995. gada notikumiem, par kuriem es jau esmu sniedzis vairākkārtīgas liecības gan prokuratūrā, gan arī tiesā, ir pagājis ļoti ilgs laiks; tiesvedība šajā krimināllietā ilgst jau vairāk nekā piecus gadus, un kuras laikā esmu tiesā sniedzis savas liecības un atbildējis uz procesa dalībnieku jautājumiem; manu ievērojamo vecumu un to, ka daudz sava laika pavadu ārpus Latvijas Republikas robežām un man nav iespējams vairākkārtīgi, atkārtoti ierasties tiesā, un, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 131. panta otro daļu, vēlos liecināt tiesai, ka manas agrāk sniegtās liecības prokuratūrā un tiesā, kā arī, atbildot uz prokuroru un tiesas uzdotajiem jautājumiem, apstiprinu pilnībā. Apliecinu tiesai, ka man šajā krimināllietā nav ko citu liecināt kā tikai to, ko jau esmu liecinājis iepriekš.»

Piemirsis daļu liecību

Vēstules turpinājumā J. Krūmiņš atreferējis, ko viņš, viņaprāt, tiesai līdz šim ir liecinājis. Liecību atreferējums ļoti atgādina prokuroru sarakstīto apsūdzības tekstu. Atreferējumā J. Krūmiņš izlaidis būtisku savu tiesā sniegto liecību sadaļu par t.s. Lemberga krimināllietas politisko būtību. 2010. gada septembrī, liecinot Rīgas apgabaltiesā, J. Krūmiņš atklāja, ka patiesie iemesli, kāpēc ierosināta šī krimināllieta, ir atsevišķu uzņēmēju vēlme krimināltiesiskiem līdzekļiem atrisināt civiltiesiskus strīdus un vēlme nepieļaut Ventspils mēra Aivara Lemberga nonākšanu premjera amatā: «Ja nebūtu Gulbis Ainārs, ja nebūtu Arnolds [domāts uzņēmējs Arnolds Laksa], droši vien es šeit [domāts tiesas zālē] nesēdētu un droši vien Aivars Lembergs būtu tagad par premjeru. Droši vien, ka viņš nākamā kārtā kļūtu par prezidentu. Droši vien viņš nākamā kārtā uzvarētu Satversmi; uztaisītu kā Putins.»

Draud piespiedu atvešana

B. Geimans, izvērtējis J. Krūmiņa argumentus, miljonāram sniedzis atbildi, kurā cita starpā norādījis: «Savu lūgumu Jūs motivējat ar savu ievērojamo vecumu, kā arī ar to, ka daudz laika pavadāt ārpus Latvijas Republikas robežām un vairākkārtīgi esat sniedzis liecības gan prokuratūrā, gan tiesā. Daru zināmu, ka Jūsu lūgums nav apmierināms, jo minētajā krimināllietā Jūs esat iekļauts uz tiesas sēdi izsaucamo (aicināmo) personu sarakstā un Jūsu pratināšana vēl nav pabeigta. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 11. panta otro daļu lieciniekam ir pienākums ierasties kriminālprocesu veicošās amatpersonas norādītājā laikā un noteiktajā vietā un piedalīties izmeklēšanas darbībā, ja ir ievērota uzaicināšanas kārtība.» Tiesnesis arī piekodinājis, ka «neattaisnotas neierašanās gadījumā saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 470. pantu Jums var tikt piemērotas likumā noteiktās procesuālās sankcijas, tajā skaitā piespiedu atvešana un piespiedu nauda». Tiesnesis savā 4. marta vēstulē atgādinājis, ka J. Krūmiņam «nosūtīta pavēste uz tiesas sēdi 2014. gada 6.maijā plkst. 11.00». Kā pārliecinājās NRA.lv, J. Krūmiņš uz šo tiesas sēdi tomēr neieradās.

Pārliecinošāki argumenti

Ja J. Krūmiņam izdosies izsprukt no liecībām tiesas zālē, sabiedrībai tas būs liels zaudējums. J. Krūmiņš t.s. Lemberga prāvā bija viens no krāšņākajiem lieciniekiem, kurš apveltīts ar talantiem runāt tēlaini, emocionāli spilgti. Viņš procesa klausītāju atmiņās spēja atsaukt divdesmit gadus vecus notikumus, uzburt ainas par tā laika mežonīgā kapitālisma tikumiem un netikumiem. J. Krūmiņš tiesas zālē drošsirdīgi atmaskoja šā kriminālprocesa politisko būtību un neslēpa, ka A. Lembergs ir viņa nīstākais politiskais pretinieks. Viņš gan vēl nav paspējis atklāt, kā šis naids ir izveidojies, jo vismaz līdz 1998. gada beigām abi pastarpināti bija biznesa partneri un sabiedrotie.

Pārlapojot pēdējā gada laikā plašsaziņas līdzekļos atspoguļotās ziņas par J. Krūmiņa aktivitātēm un iepazīstoties ar paša J. Krūmiņa publikācijām presē, jāsecina, ka miljonārs patiesi ir ļoti aizņemts ar aktivitātēm politikā, biznesā un izklaidē. Ja J. Krūmiņš argumentācijā tiesai par nespēju ierasties liecināt būtu minējis nevis savu cienījamo vecumu, bet gan aizņemtību daudzajos investīciju projektos un politiskā procesa veidošanā, iespējams, tiesa to atzītu par pārliecinošāku argumentu un nedraudētu miljonāram ar piespiedu atvešanu uz tiesu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jūlijs Krūmiņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats