05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Atteiksies no bērnudārza, nesaņemsi naudu
Atteiksies no bērnudārza, nesaņemsi naudu
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 7. jūlijs 2014, 12:15
Rīgā bērnudārznieku vecākiem, sākot ar septembri, paredzētas būtiskas izmaiņas finansējuma saņemšanā, kā arī tiks ierobežots maksimālo pieteikumu skaits un papildināti nosacījumi par ārpuskārtas statusa noteikšanu.


Grozījumi Rīgas pašvaldības saistošajos noteikumos Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju, paredz, ka pašvaldības līdzfinansējumu 132,33 eiro apmērā kopš 2014. gada 1. septembra varēs saņemt arī gadījumos, ja bērns ir deklarēts Rīgā, taču apmeklē privāto izglītības iestādi ārpus Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas, piemēram, Mārupē. Savukārt pašvaldības līdzfinansējumu nepiešķirs bērniem, par kuriem ir izsniegta izziņa, ka bērns ir pabeidzis pirmsskolas izglītības programmas apguvi. Līdzfinansējumu pārtrauks izmaksāt arī tad, ja bērnam tiks piedāvāta vieta pašvaldības bērnudārzā, uz kuru ir reģistrēts pieteikums, kurā ir brīvas vietas un nav vairs neviens cits pretendents, bet vecāki no piedāvātās vietas ir atteikušies. Līdzīgi notiks, ja bērns bijis iekļauts vismaz trīs iestāžu pretendentu sarakstos, bet vecāki no vietām tajos atteikušies. Tas nozīmē, ka nu nāksies daudz ātrāk un neizvēlīgāk izlemt, uz kuru bērnudārzu savu atvasi vest.

Tomēr labā ziņa ir tā, ka pašvaldības līdzfinansējumu pārtrauks izmaksāt tikai ar to datumu, kad bērnudārzs faktiski bērnam vietu var piedāvāt. Piemēram, ja vecāks uzaicinājumu no bērnudārza būs saņēmis maijā, bet bērnudārzs vietu var nodrošināt tikai septembrī, tad pašvaldības līdzfinansējums tiks maksāts līdz septembrim.

Būtisks nosacījums ir tas, ka turpmāk bērnus varēs pieteikt ne vairāk kā trīs pirmsskolas izglītības iestādēs. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā informē, ka iepriekš reģistrētie pieteikumi elektroniskajā datubāzē tiks saglabāti tik ilgi, kamēr vecāki paši tos neanulēs, vai līdz brīdim, kad bērns saņem vietu pirmsskolas izglītības iestādē.

Tagad ir arī papildināti nosacījumi ārpuskārtas statusa piešķiršanas gadījumiem. Uz ārpuskārtas statusu varēs pretendēt arī trīnīši, četrīši utt., proti, bērni, kas dzimuši dzemdībās, kurās dzimuši trīs un vairāk mazuļu. Šādu statusu varēs noteikt bērniem, kuru abiem vecākiem vai arī vienam, ja tas ir bērna vienīgais likumīgais pārstāvis, ir piešķirta invaliditāte, kas ierobežo vecāka spējas pastāvīgi nodrošināt mazuļa uzraudzību un audzināšanu.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde NRA.lv saka – līdz šim, kopš galvaspilsētā ieviesta elektroniskā bērnudārzu rinda un uzsākta sadarbība ar privātajiem dārziņiem, vecāki lielākoties interesējušies par informatīviem jautājumiem, piemēram, vai pienākas pašvaldības līdzfinansējums, kā arī lieku reizi pārliecinājušies, vai tiešām to saņems, ja bērns atrodas privātā dārziņā ārpus Rīgas teritorijas u. tml.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bērnudārzs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats