04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nonsenss: pannai – 4 gadi garantijas, Gaismas pilij – 2
Nonsenss: pannai – 4 gadi garantijas, Gaismas pilij – 2
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 12. jūnijs 2014, 11:08
Gaismas pils apmeklētāju apskatei ir atvērta kopš vakardienas, oficiālā atklāšana vēl gaidāma, bet kopš būvniecības pabeigšanas pērnā gada 20. decembrī pagājis knaps pusgads, kad ārpusē piestiprinātās granīta plāksnes jau nācās noņemt un pārmūrēt.


Līgums ar būvniekiem paredz, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas garantijas laiks ir nieka divi gadi. Pat pannai, kuras cena ir 34 eiro, tiek dota četru gadu garantija. Citiem virtuvē ikdienā lietojamiem traukiem – katliem – ir pat 10 gadu garantija. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, LNB būvniecības izmaksas prognozētas 163,06 miljoni eiro. Samaksājot tik lielu summu no valsts, tātad nodokļu maksātāju naudas, ir absurdi noteikt tādu pašu garantiju kā, piemēram, mobilajam tālrunim vai fēnam. Piemēram, Dienvidu tiltam būvnieki solījuši trīs gadu garantiju. Kā pirms vairākiem gadiem dažādas amatpersonas stāstīja žurnālistiem, tad trīs gadus varot uzskatīt par rekordilgu termiņu, jo izspiest kādu gadiņu pa virsu – tas jau uzskatāms par sasniegumu. Būvniekiem rokas atraisa Būvniecības likumā noteiktais, proti, ka minimālā garantija ir divi gadi. Neviens jau neliedz maksimālo garantijas termiņu noteikt ievērojami lielāku, bet būvnieki tad var nepiekrist slēgt līgumu. Kamēr likums pieļauj, mūziku pasūta nevis tas, kurš maksā, bet tas, kuram maksā.

Ekonomikas ministrijas pārstāve Elita Rubesa- Voravko NRA.lv atbild, ka „ēku garantijas termiņa jautājums ir aktuāls” un izmaiņas stāsies spēkā līdz ar jauno Būvniecības likumu. „Pēc likuma spēkā stāšanās iesniegsim izskatīšanai Ministru kabinetā būvnoteikumus. Katram būvju tipam būs savi būvnoteikumi, un ēku būvnoteikumos būs noteikti dažāda tipa (3 grupas) ēku garantijas termiņi. Trešajai ēku grupai būs noteikts garantijas termiņš 5 gadi, un sabiedriskās ēkas ietilpst šajā ēku grupā,” norāda E. Rubesa- Voravko. Jaunais Būvniecības likums stāsies spēkā 1. oktobrī.

Eksperti ir izteikušies, ka garantijas laiku vajadzētu diferencēt - viena lieta ir nekvalitatīvs būvnieku darbs, cita, piemēram, nesošo konstrukciju garantijas laiks. Jāpiebilst, ka likumu burts pieļauj ne tādus paradoksus vien. Pirms nepilniem četriem gadiem Neatkarīgā aprakstīja nedienas ar dabaszinību kabinetu renovācijas nedienām Rīgā. Konkursā uzvarējusī firma piedāvāja 300 kabinetus izremontēt mēneša laikā, solot 40 gadu garantiju. Tāds piedāvājums ļāva vinnēt konkursā, bet darbus pabeigta laikā – gan ne.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaismas pils

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats