04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Gaismas pils gatava
Gaismas pils gatava
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 9. jūnijs 2014, 12:01
Tikai 6. jūnijā Gaismas pils beidzot ir pieņemta ekspluatācijā, vairākkārt mainot šo datumu. Un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas pasūtītājs – Kultūras ministrija – Rīgas pilsētas būvvaldei varēja teikt kā Mirttante no filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā: «Man visi dokumenti ir kārtībā!»


Vai tas nozīmē, ka visas problēmas, kas pavadīja celtniecību un pēc tam – arī piņķerīgo ekspluatācijā nodošanas procesu, ir aiz muguras? Iespējams, vēl ne. Tagad Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas izskats būs atkarīgs no lēmuma, vai naudu atsevišķu ēkas un teritorijas apdares elementu tīrīšanai tērēs vairākas reizes gadā vai arī, pārmūrējot granīta plāksnes, būvnieku pieļautās kļūdas tiks novērstas ekspluatācijas laikā. Toties pēc tam nevajadzēs berzt un pucēt baltos notecējumus ik pēc pāris mēnešiem.

Ilgi gaidīts rezultāts

Būvvaldē pēc pāris mēnešu minstināšanās saņemti visi nepieciešamie atzinumi, un eksperti operatīvi izvērtēja visu dokumentāciju, arī būvniecības laikā veiktās izmaiņas projektā. LNB projekta īstenošanas konsultants Jānis Dripe, ceturtdien, 5. jūnijā, sazvanīts ārzemēs, apgalvoja: piektdien viss notiks. Tikmēr būvvalde vēl gaidīja pēdējos dokumentus. Neilgi pirms tam būvinspektoriem radās pretenzijas par darbu kvalitāti, jo Gaismas pils atbalsta sienām un kāpnēm izdalījās balts šķīdums. Sāļi, nedaudz vēlāk konstatēja eksperts. «Būvvaldei radās bažas,» noteic būvvaldes pārstāve Ilze Žūka. Flīzes vietām jau bija sākuši mainīt būvnieki, bet būvinspekcija gribēja sagaidīt eksperta atzinumu. Kāpēc paši nekonstatēja, ka sāļu notecējumi ēkas drošumu neapdraud? Viss likumu ietvaros – konstatēt drīkst, bet norādīt, kas jādara, nedrīkst. Tā ir pieaicināta eksperta kompetence.

Taupības sekas

Kultūras ministrijas nolīgtais eksperts inženierzinātņu doktors Juris Biršs uzsver, ka atklātās kļūdas nav būtiskas. Viņš apskatīja granīta ieklājuma vietas uz atbalsta sieniņām, rampas un cokoliem. Liels daudzums plāksnīšu, ieklājums nav tas labākais, ir jāpārstrādā, – skan secinājums. Naudas taupīšanas nolūkos projektā izmantoti pārāk vienkāršoti risinājumi, nu redzamas sekas. «Normāla būve, ir nebūtiskas kļūdiņas. Mēs ar to 50 gadus dzīvojam. Apdares darbi nav veikti kvalitatīvi. Granīts nevar elpot. Būvniekam tagad jāpastrādā pie tīrīšanas darbiem. Kopšana vajadzīga, bet pat betons ir jākopj, tur neko nevar darīt,» skaidro eksperts. Vienlaikus viņš norāda, ka tīrīšana un mazgāšana līdzēs neilgu laiku. Viņa rakstītajā slēdzienā norādīts, kas jāizdara, lai problemātiskās vietas ēkas ekspluatācijas laikā pārtaisītu. «Ja tikai tīra un nenovērš cēloni, arī tad tiekam cauri. Vienu reizi divos mēnešos tīrīs – tērēs līdzekļus, bet cilvēkiem būs darbs. Ja to nedarīs, tad pēc dažiem gadiem ēka būs nepievilcīga,» saka J. Biršs. Un piebilst, ka, salīdzinot ar ēkas celtniecībā izlietotajiem miljoniem, šis ietaupījums uzskatāms par kapeikām. «Nevajag ekonomēt tādai būvei. Tagad mazas kļūdas estētiski bojā skatu.» Eksperts stāsta, ka ēkas fasādē un teritorijā Valguma ielas pusē būvnieki visu izdarījuši ideāli – ir elpojošas salaiduma šuves. Citur – granīts plankumu plankumos, jo šuves piedzītas ar javu. «Viss pleķains, samocīts, bet tā ir skaista būve. Un uzskatu, ka varēja būt vēl lielāka, jo Rīgā trūkst monumentālu būvju,» rezumē J. Biršs.

Vaļā – neilgu laiku

Jūnija beigās ekspluatācijā paredzēts nodot arī palīgēku, bet Gaismas pils jau strādā bez ierobežojumiem. Tajā ieplānoti vairāki Rīga 2014 projekti laikmetīgās mākslas un grāmatniecības jomā, tajā skaitā ilgstoši atliktā laikmetīgās mākslas izstāde Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam, kas radīta tieši šīm telpām. LNB jaunās ēkas oficiālā atklāšana paredzēta 29. augustā, kad bibliotēka svinēs 95. jubileju. Tiesa, brīvi pieejama Gaismas pils būs vien neilgu laiku, jo šī būs galvenā ēka 2015. gada pirmajā pusgadā, kad Latvija kļūs par prezidējošo valsti Eiropas Savienības Padomē. Tad Gaismas pilī norisināsies daudzi pasākumi, un lasītājiem tā atkal kļūs noslēgta. LNB direktors Andris Vilks iepriekš NRA.lv atzina, ka pirms Latvijas prezidēšanas grib cilvēkus pieradināt pie Gaismas pils, pretējā gadījumā ēkas nepieejamība pārāk ieilgs.

 Dati par Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku

-Būvniecība uzsākta 2008. gada jūnijā, pabeigta 2013. gada 20. decembrī. - Būvlaukuma platība: 17 431 m2, no kuriem apbūves laukums 12 210 m2. - Ēkas kopējā platība: 40 455 m2. - Ēkas garums, platums, augstums: 170 m, 44 m, 68,3 m. - Fasādes platība: 15 300 m2.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaismas pils

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats