03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kas šobrīd notiek Gaismas pilī? Kad varēsim doties to aplūkot?
Kas šobrīd notiek Gaismas pilī? Kad varēsim doties to aplūkot?
Autors: Madara Soste / NRA.lv / 3. jūnijs 2014, 14:47
Jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka, jeb ilgi lolotā Gaismas pils, apmeklētājiem oficiāli tiks atklāta 29. augustā. Šobrīd interesentiem ir iespēja nedaudz ielūkoties Gaismas pilī, apmeklējot tajā apskatāmās izstādes.


Patlaban Jaunajā LNB ēkā Mūkusalas ielā 3 var apskatīt vairākas izstādes. 3.jūnijā Gaismas pils ātrijā atklāta Likteņdārzam veltīta darbu izstāde, kuru varēs apskatīt līdz 17.jūnijam. Lai apmeklētu šo izstādi un 17.jūnijā gaidāmo labdarības izsoli – koncertu, kas norisināsies Imanta Ziedoņa zālē, nepieciešams iepriekšēja pieteikšanās un laiku saskaņošana zvanot vai sazinoties ar e-pasta palīdzību.

Turpinoties „Rīgas Fotomēnesim 2014”, Gaismas pilī līdz 20.jūnijam ir apskatāma Mērijas Elenas Mārkas personālizstāde „Amerikas skati” un paralēli tam arī latviešu fotogrāfes Ivetas Vaivodes personālizstāde „Klēpis”. Izstādes organizatore Sabīne Jermaloviča atklāj, ka to var apskatīt darbadienās no 16:00 līdz 19:00 un brīvdienās no 13:00 līdz 16:00. Apmeklētāji var doties uz šo izstādi bez iepriekšējas pieteikšanās. Iekļūt tajā var caur dienesta ieeju Valguma ielā, pirms izstādes apmeklēšanas izlasot un parakstot drošības noteikumus,

„Šobrīd turpinās bibliotēkas krājumu pārvešana, aptuveni 25% no tiem jau ir nogādāti uz jauno ēku. Notiek arī aktīva iekšējās infrastruktūras iekārtošana, mēbeļu un elektrības uzstādīšana, kabinetu aprīkošana u.tml. Tuvāko dienu laikā tiek gaidīts atzinums no Latvijas būvvaldes par ēkas nodošanu ekspluatācijā,” atklāj LNB Sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Svinīgā atklāšana notiks 29.augustā. Šis datums izvēlēts par godu Latvijas Nacionālās bibliotēkas 95. gadadienai. Plānots, ka atklāšanas dienā būs pieejama lielākā daļa pakalpojumu un arī bibliotēkas krājumu, bet atsevišķas lasītavas sāks darboties arī ātrāk.

Jaunās ēkas atvēršana ieviesīs vairākas pozitīvas pārmaiņas bibliotēkas darbā un tā kļūs sabiedrībai daudz pieejamāka. Pagarināts bibliotēkas darba laiks, uzziņu centrs būs atvērts diennakts režīmā, nodrošinot nepārtrauktu piekļuvi e-grāmatām un datubāzēm, kā arī digitālajiem resursiem. Sagaidāmi arī vairāki jaunumi – Pasaku istaba bērniem, multimediju centrs, izīrējamas konferenču telpas, skatu laukums pašā Gaismas pils virsotnē, individuālas darba kabīnes un grupu darba telpas. Bibliotēkā norisināsies arī dažādas diskusijas, koncerti un izstādes, būs pieejama kafejnīca.

Šobrīd LNB ir izvietota kopumā sešās ēkās, viena no tām atrodas Silakrogā, 30km attālumā no Rīgas, kas ir repozitārijs, un netiks pārcelts, jo tajā glabājas apmēram miljons vienību ar reti pieprasītu literatūru. Pēc pārcelšanās uz jauno ēku Mūkusalas ielā 3 LNB ēka Jēkaba ielā 6/8 tiks nodota tās īpašnieka un iznomātāja Latvijas Republikas Saeimas rīcībā. Savukārt nams K. Barona ielā 3 tiks nodots tās īpašnieka un iznomātāja SIA NĪA Nami rīcībā. Tās LNB ēkas, kuras atrodas Krišjāņa Barona ielā 14, Tērbatas ielā 75 un Anglikāņu ielā 5, pārvalda «Valsts nekustamie īpašumi», kuri par savā pārvaldīšanā esošo ēku turpmāku izmantošanu lems Īpašumu izvērtēšanas komisijā pēc šo īpašumu atbrīvošanas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaismas pils, Latvijas Nacionālā bibliotēka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats