26. maijs,
Vārda dienas: Eduards, Edvards, Varis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Par Latvijas nepilsoņiem cīnās slavena un dārga Londonas firma, kas saistīta ar Krieviju
Par Latvijas nepilsoņiem cīnās slavena un dārga Londonas firma, kas saistīta ar Krieviju
Autors: Apollo.lv / 1. jūnijs 2014, 22:47
Kamēr Latvijā «Nepilsoņu kongresa» aktivitātes visbiežāk izpaužas kā mazskaitlisks protests pie Saeimas vai valdības, taču ar daudz plašāku vērienu organizācija darbojas starptautiskā līmenī, svētdien vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».


Lai apgalvojumus par krievu cilvēktiesību pārkāpumiem un diskrimināciju Latvijā paceltu starptautiskā līmenī, «Nepilsoņu kongresam» sniedz pakalpojumus Londonas sabiedrisko attiecību aģentūra «Bell Pottinger». Tā ir pasaules slavena PR aģentūra, kuras pakalpojumus atļaujas tikai ļoti turīgi klienti. Zīmīgi, ka aģentūra ir Eiropas Savienības acīs spodrinājusi tēlu arī Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmam, raksta Apollo.lv.

«Nepilsoņu kongresa» pārstāvji apgalvo, ka nav maksājuši par aģentūras pakalpojumiem. Tajā pašā laikā nozares speciālisti stāsta, ka Krievijas valdība Londonas lobija firmām ir maksājusi milzīgas naudas summas.

Londonā bāzētā aģentūra «Bell Pottinger» ir pasaules smagsvars sabiedrisko attiecību jomā. Uzņēmums sniedz pakalpojumus uz visiem kontinentiem, izņemot Antarktīdu. «Bell Pottinger» ir neapšaubāmi viens no lielākajiem spēlētājiem Anglijas PR tirgū. Aģentūras valdes priekšsēdētājs ir Timotijs Džons Lejs Bells jeb Lords Bells. Viņš ir britu sabiedrisko attiecību guru. Bela veidotās priekšvēlēšanu kampaņas savulaik bruģēja uzvaras ceļu Anglijas dzelzs lēdijai Margaretai Tečerei.

«Vienkārši mēs iepazināmies ar vienu no viņu darbiniekiem, kuram bija interese palīdzēt mums un kādu laiku palīdzēja. Pēc tam tā interese pārtrūka un mūsu sadarbība ir beigusies,» teic «Nepilsoņu kongresa» vadītāja un «Saskaņas centra» biedre Elizabete Krivcova.

Krivcova apgalvo, ka «Bell Pottinger» ir pats uzrunājis un piedāvājis savus pakalpojumus. «Nepilsoņu kongresu» atbalstot daudzi gan Latvijā, gan arī Lielbritānijā – sākot no vienkārša strādnieka, līdz pat ministram.

«Mēs nemaksājām [šai aģentūrai]. Bija iespēja, ka cilvēkam ir interese līdzdarboties šajā projektā un mēs ņēmām tāpat kā daudzi citi, kas mums palīdzēja. Daži cilvēki palīdzēja tulkot, citi palīdzēja galdus stiept. Šie palīdzēja rakstīt preses relīzes,» skaidro Krivcova.

«Bell Pottinger» atbildīgā darbiniece ar «Nepilsoņu kongresu» ir Olga Babakova. Viņa ir norādīta kā aģentūras kontaktpersona preses relīzēm ārvalstu medijiem, kas informē par Latvijas nepilsoņu aktivitātēm. Tāpat Babakova, visticamāk, ir palīdzējusi organizācijas darboņiem sasniegt vajadzīgo rezultātu starptautiskajās institūcijās. Piemēram, ANO cilvēktiesību komitejā. Uz Babakovas vārda ir reģistrēta arī interneta vietne «Noncitizens.eu». Tajā ikviens starptautiskā līmenī var parakstīt petīciju, lai pieprasītu Latvijas nepilsoņiem tādas pašas tiesības kā pilsoņiem. Kampaņa gan nevedas. Līdz šim parakstījušies nepilni divi tūkstoši cilvēku.

«Bell Pottinger» raidījumam neatbildēja par sadarbību ar Latvijas «Nepilsoņu kongresu». Bet Olga Babakova esot palīdzējusi nepilsoņiem organizatoriskos jautājumos.  

«Kā jau es teicu, man diemžēl jāsaka, ka es neesmu pilnvarota atbildēt uz jūsu jautājumiem. Tādēļ, lūdzu, ja jums ir kādi jautājumi, vēršaties pie «Nepilsoņu kongresa». Jūs veidojat sižetu par nepilsoņiem, bet «Bell Pottinger» nav nekāda sakara ar viņu situāciju,» norāda Babakova.

Babakova gan nav tikai ievērojamas PR aģentūras darbiniece. Viņas tēvs ir Aleksandrs Babakovs – Krievijas parlamenta deputāts un prezidenta Vladimira Putina sūtnis tautiešu jautājumos. Visticamāk, ka tā nav sagadīšanās un tieši tādēļ «Nepilsoņu kongress» ir sadarbojies ar Londonas aģentūru.

«Bell Pottinger» ir ieguvis ļoti efektīva uzņēmuma reputāciju. Aģentūra apkalpo lielas korporācijas un ļoti turīgus cilvēkus, arī no Krievijas. Pēc Latvijas Drošības policijas publiskotās informācijas, britu aģentūra sadarbojas ar Krievijas enerģētikas, derīgo izrakteņu un banku nozares pārstāvjiem.

Anglijas bezpeļņas organizācijas Cenzūras indekss bijušais vadītājs Maikls Harris stāsta: «Bell Pottinger» ir sniedzis pakalpojumus dažām no visvairāk autoritārajām valstīm pasaulē. Aģentūras darbinieki ir strādājusi Šrilankas valdībai, viņi ir snieguši pakalpojumus Ēģiptes valdībai un viņi ir strādājuši Baltkrievijas valdībai.»

Anglijas lobija nozares pētnieks stāsta, ka Krievijas valdība un tās kontrolētās kompānijas kā «Gazprom» ir pārskaitījušas Anglijas lobiju firmām milzīgas naudas summas. Londonas sabiedrisko attiecību aģentūras ir iecienīta izvēle autoritāriem režīmiem un nedemokrātiskām valstīm. «Bell Pottinger» nav plaši pazīstams ar to, ka piedāvātu bezmaksas pakalpojumus.

«Standarta «Bell Pottinger» pakalpojumu cena ir, minimums, tūkstošiem eiro mēnesī. Te ir runa par 10 000 eiro mēnesī, 20 000 eiro mēnesī par ļoti, ļoti vienkāršiem pakalpojumiem. Lūk, šādu samaksu prasītu viena Londonas sabiedrisko attiecību aģentūra. Protams, pastāv iespēja , ka «Bell Pottinger» ir sniedzis pakalpojumus bez maksas, bet, ja viņi prasīja maksāt pēc ierastās komerclikmes, tad mēs runātu par summu, kas būtu daudzi desmiti tūkstoši eiro mēnesī,» stāsta Harris.

Kopš gada sākuma «Nepilsoņu kongresa» aktivitātes ir sākusi atbalstīt arī kāda Briselē bāzēta nevalstiska organizācija - Starptautisks fonds labākai pārvaldībai. Fonds cīnās par fundamentālām cilvēktiesībām un demokrātiju. Organizācijas vadītājs Džeims Vilsons ir aktīvs «Nepilsoņu kongresa» atbalstītājs un ir apmeklējis pasākumus arī Rīgā. Vilsons palīdzēja Krivcovai marta sākumā sarīkot Eiropas mēroga kampaņu. Tās lozungs – visiem Eiropas nodokļu maksātājiem jādod vēlēšanu tiesības.

«Nepilsoņu kongress» ir nereģistrēta organizācija un šāds statuss tai ļauj neatklāt savu finanšu darbību. Pēc organizācijas vadītājas Krivcovas teiktā, «Nepilsoņu kongresam» ir kopumā septiņi tūkstoši atbalstītāju. Pagājušā gada laikā viņi esot ziedojuši nepilnus 30 000 eiro.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Bell Pottinger, Nepilsoņu kongress

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats