03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ždanoka Eiropas Parlamentā zaudē uzticību
Ždanoka Eiropas Parlamentā zaudē uzticību
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 4. aprīlis 2014, 13:02
Pretēji Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas prognozēm, reformistu Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis būs panācis, ka prokremlisko eirodeputāti un viņas pārstāvēto partiju izslēgs no EP Zaļo/Brīvās Eiropas apvienības politiskās grupas.


Ar vēstuli, kurā viņš skaidroja eiropeiskajām vērtībām neatbilstošo T. Ždanokas rīcību Ukrainas krīzes kontekstā, pie EP politiskās grupas līdzpriekšsēdētājas Rebekas Hārmsas V. Ķirsis vērsās marta sākumā. Tajā viņš atstāstīja T. Ždanokas paustos aicinājumus par PSRS atjaunošanu un aicināja Latvijas pārstāvi izslēgt no Zaļo/Brīvās Eiropas apvienības grupas, raksta NRA.lv.

Diemžēl šī vēstule deputāta cerēto nepanāca, jo saskaņā ar politiskās grupas dibināšanas līgumu par savu biedru izslēgšanu lemj nevis pati grupa, bet to veidojošie politiskie spēki atsevišķi. R. Hārmsa, nosodot T. Ždanokas rīcību un pausto pārliecību, apliecināja, ka Latvijas pārstāve savos uzskatos ir izolēta, par V. Ķirša lūgumu vien informēja Brīvās Eiropas apvienības (EBA), kuras sastāvā ir T. Ždanoka, vadību.

Nejūtot, ka process virzītos uz priekšu, V. Ķirsis līdzīgas vēstules, ar aicinājumu apsvērt T. Ždanokas izslēgšanu, nosūtīja katram EBA EP deputātam. Un šīs mēģinājums sniedzis cerētos augļus.

«Ždanokas paziņojumi ir pilnīgi pretēji manai un Zaļo/EBA skaidri paustajai pozīcijai. [..] Ždanokas kundze ir pilnīgi izolēta savos uzskatos. Es turpināšu nosodīt jebkuru Krievijas agresiju Ukrainā un Baltijas valstīs. [..] Protams, Ždanokas uzvedība EBA ir pārrunāta. EBA prezidents Eriks Deforts EBA birojam ir piedāvājis izslēgt viņu un viņas pārstāvēto partiju PCTVL no EBA,» visu politiskās grupas spārna deputātu vārdā V. Ķirsim atrakstījis EP Zaļo/EBA grupas deputāts Marks Demesmakers.

Vēl 21. martā T. Ždanoka klāstīja, ka EBA pārstāve no Lielbritānijas Džila Evansa ar zaļo līdzpriekšsēdētāju R. Hārmsu vienojušās, ka jautājums par viņas izslēgšanu nebūs politiskās grupas dienaskārtībā. Izskatās, ka T. Ždanokas biedri pirms maijā paredzētajām EP vēlēšanām tomēr izšķīrušies nemaitāt savu tēlu ar prokremliski noskaņoto kundzi.

Tas savukārt nozīmē, ka pēc izslēgšanas no politiskās grupas T. Ždanokai tiks liegtas vairākas eiroparlamentārieša darbā svarīgas privilēģijas.

Roberts Zīle, kas ir EP deputāts kopš pirmā sasaukuma, kad Latvijas pārstāvji tika tajā ievēlēti, skaidro, ka izslēgšana no politiskās grupas deputāta tālāko darbību gandrīz paralizē.

Neatkarīgais EP deputāts gan saglabā savus divus palīgus, taču tam vairs nav pieejami politiskās grupas konsultanti, kas eiroparlamentārieša darbā sniedz neatsveramu palīdzību. «Neatkarīgajam deputātam nav pieejama politiskās grupas profesionālo ierēdņu palīdzība, līdz ar to viņš kļūst ļoti nevarīgs, jo pat talantīgākais deputāts to apjomu nevar nosegt,» saka R. Zīle.

Nav mazsvarīgs arī fakts, ka, līdz ar izslēgšanu no politiskās grupas, deputātam tiek liegts arī tās finansējums, kas nozīmē, ka samazinās iespējas organizēt dažādas konferences un izdot brošūras. Priekšvēlēšanu laikā viņa arī nesaņems finansiālu palīdzību, kuru EP garantē savām politiskajām grupām priekšvēlēšanu kampaņu daļējai finansēšanai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Parlaments, Tatjana Ždanoka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats