28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Sabiedrība » VK: IeM iztērējusi milzīgas summas modernām sistēmām, kuras nelieto
VK: IeM iztērējusi milzīgas summas modernām sistēmām, kuras nelieto
Autors: Apollo.lv / 18. marts 2014, 15:29
Milzīgas summas ir iztērētas modernām informācijas sistēmām, kuras netiek lietotas kā plānots. Policisti datorus saņem vien sešus – septiņus mēnešus pēc to iegādes, bet ekonomiskāku automašīnu vietā tiek iepirkti apvidus auto.


Tādu ainu atklāja Valsts kontrole (VK) pārbaudot, vai Iekšlietu ministrija (IeM) Valsts policijas (VP) funkciju īstenošanai nepieciešamo materiāli tehnisko apgādi īsteno likumīgi un efektīvi, informē VK pārstāve Ilva Liepiņa-Milzarāja.

IeM kopā darbojas 27 valsts informācijas sistēmas, kam gadā tiek tērēti 7,5 miljoni latu. Revidenti secinājuši, ka IeM nav izstrādāta vienota informācijas tehnoloģiju jomas attīstības stratēģija un prasības IT projektu uzraudzībai. Izveidotās pārvaldības institūcijas darbojas tikai formāli, raksta Apollo.lv.

Revīzijā tika vērtēta divu informācijas sistēmu – Biometrijas datu apstrādes sistēma (BDAS) un Kriminālprocesa informācijas sistēma (KRASS), izveide un lietošana.

Kopš 2012.gada BDAS teorētiski ir ieviesta lietošanā, taču vēl 2014.gada 1.janvārī Valsts policijas rīcībā nebija visa tās lietošanai paredzētā aprīkojuma un sistēma netika izmantota, kā plānots. VK uzskata, ka lielākā problēma ir bijusi IeM nespēja noteikt projekta mērķi un izmaksas, lai to reāli varētu izmantot darbam. Sākotnēji plānoto 2,8 miljonu vietā BDAS ieviešana izmaksās vismaz 6 miljonus latu.

Līdzīgi ir ar KRASS, kuras izveidē iztērēti vairāk nekā 600 tūkstoši latu. Šī sistēma plānota, lai nodrošinātu efektīvu informācijas apmaiņu starp tiesību aizsardzības iestādēm un veicinātu operatīvu kriminālprocesa lietu virzības kontroli. Šajā gadījumā lielākā problēma bijusi IeM nespēja laikus izstrādāt normatīvos aktus sistēmas pilnvērtīgai izmantošanai.

VK secinājusi, ka informācijas sistēmas VP netiek izmantotas noteiktajiem mērķiem un plānotajā apjomā, tāpēc valsts budžeta līdzekļu – gandrīz 4,5 miljonu latu izlietojums nav bijis efektīvs. Ja IeM veiks pasākumus, lai sistēmas sāktu pilnvērtīgi lietot, tad situāciju būs iespējams labot.

Par trūkumiem informācijas tehnoloģiju jomā liecina datortehnikas iegāde un sadalījums. 2012.gada beigās no citās jomās ietaupītiem līdzekļiem VP novecojušās datortehnikas nomaiņai nopirkti 1000 datori, taču šie datori līdz lietotājiem nonāca vien pusgadu pēc to iegādes.

Revīzijā tika atklāts, ka 2011. un 2012.gadā veiktajā transportlīdzekļu nomas iepirkumā paredzētās 81 apvidus automašīnas vietā nomā tika iegādātas 216, bet 431 vidējās klases transportlīdzekļu vietā 139 automobiļi. Atvēlētajā iepirkuma kopsummā VP iekļāvās, taču saņēma par 38 mašīnām mazāk nekā plānots. Ekspluatācijā krietni dārgāko apvidus auto lielais īpatsvars stipri palielina izdevumus. Nomas līgumu darbības laikā neekonomiski tiks tērēti vairāk nekā miljons latu.

No lauku iecirkņa inspektoriem nepieciešamajiem 200 transportlīdzekļiem lietošanā piešķirti tikai 119. Arī nomātā transporta noslogojums ir bijis nevienmērīgs – gandrīz piektdaļai auto netiek izmantota pat puse no līgumā atļautās nobraukuma normas, bet desmitā daļa automašīnu jau šobrīd ir pārsniegusi atļauto normu.

VK norāda uz pārkāpumiem arī VP transportlīdzekļu ekspluatācijas uzraudzībā, kas rada iespēju automašīnas plaši izmantot ne tikai dienesta, bet arī privātajām vajadzībām. Revīzijā tika secināts, ka policija ilgstoši izmanto transportlīdzekļus arī laikā, kad izslēgtas vai nedarbojas uzstādītās GPS sistēmas un brīvdienās auto tiek turēti ārpus noteiktās stāvvietas.

Lai nodrošinātu efektīvu valsts budžeta izlietojumu, pilnveidotu iekšlietu nozares IT jomas pārvaldību, kā arī novērstu trūkumus transportlīdzekļu ekspluatācijā, VK iesniegusi IeM un VP piecus ieteikumus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Iekšlietu ministrija, Valsts kontrole, Valsts policija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats