26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sudrabai ticīgie sāk formulēt partijas vīziju
Sudrabai ticīgie sāk formulēt partijas vīziju
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 17. marts 2014, 10:41
Piedalīties kustības No sirds Latvijai pirmajā sanāksmē sestdien pieteicās 200 cilvēku, atnāca stipri vairāk. Kongresu nama mazajā zālē ir 240 vietas, bet vēl daudziem nācās stāvēt kājās vai sēdēt uz trepēm. Maijā Ingunas Sudrabas sekotāji dibinās partiju. Šobrīd viņi formulē, kā pārbūvēs Latviju.


Savā pacilātībā pirmā topošās partijas tikšanās atgādināja sektantu dievkalpojumu – pamācoši piemēri no garīgo līderu personīgās dzīves, ticības sludināšana gaišākai nākotnei, iepazīstināšana ar jaunajiem sekotājiem un neiztrūkstoši – aicinājumi ziedot naudu. Līdz šim Inguna Sudraba izpelnījusies skeptiskus vērtējumus no politologiem un saviem konkurentiem tā iemesla dēļ, ka vairāk runājusi par mīļumu, sirds siltumu, dievu un citām netaustāmām lietām. Taču nekā konkrēta par politiku, kurā grasās iet iekšā. Vienlaikus šāda stratēģija viņai ļāvusi ilgstoši saglabāt līderpozīcijas sabiedriskās domas aptaujās.

Tagad, kad lēmums dibināt partiju pieņemts, jāformulē arī partijas vērtības, mērķi, uzdevumi, līdzekļi to sasniegšanai un svarīgs mājasdarbs, ko Inguna Sudraba uzdeva topošajiem partijniekiem, ir partijas nosaukuma izdomāšana. No sirds Latvijai patiešām izklausās pēc kādas Ziemassvētku labdarības akcijas, nevis jauna spēka, kas apņēmies “ demontēt esošo politisko sistēmu”.

Demontētāju vidū NRA.lv manīja vairākus Latvijas politikā apbružātus un jau aizmirstus personāžus – Oskaru Grīgu, Imantu Burvi, Inu Gudeli, Valdi Lauski. Atnāca arī dzīvā statuja – liliputs no Vecrīgas, šoreiz gan bez bronzas klājuma. Mazpazīstamu seju bija nesalīdzināmi vairāk.

Organizācijas CV šobrīd izskatās šādi. Kopumā 432 dalībnieki, 58% no viņiem ir augstākā izglītība. Spriežot pēc sanākušo apģērba, laikam arī pieklājīga rocība. Zinātnieki, uzņēmēji, skolotāji, cilvēki ar pieredzi valsts un pašvaldību darbā, studenti un pensionāri. Organizācijai ir pārstāvniecība visās lielajās pilsētās un 57 novados. Atbalstītāji arī ārzemēs - Lielbritānijā, Vācijā, Norvēģijā, Beļģijā, Francijā, ASV. Noprotams gan, ka Amerika nekādi nekļūs par jaunās partijas iedvesmotāju, jo savā uzrunā Inguna Sudraba pirmo pamācošo stāstu veltīja tam, ka nākotnes Latvija nedrīkst būt tik alkatīga, liekulīga un garīgi tukša kā ASV. Kur produkti it kā ir bez taukiem, bet aptaukojušos cilvēku vairāk nekā jebkur citur pasaulē.

Partijas dibinātāji sestdien izveidoja 13 darba grupas, kas atbilst pašreizējam kompetenču sadalījumam starp ministrijām, un tajās sāka sacerēt rīcības programmu. Darba virsuzdevumu sanāksmē formulēja arī Gunārs Kūtris - realizēt tautas gribu un tautas varu, neļaut kungiem no ārpuses noteikt, kā dzīvot šeit Latvijā. Panākt, lai arī Latvijas iedzīvotāji varētu atļauties strādāt vienā darbā, kas beidzas piecos vakarā un pēc tam iet ar ģimeni baudīt kultūras pasākumus. Un, lai arī Latvijas vecie ļaudis varētu doties kopīgos tūrisma izbraucienos, kā to dara vācieši. Jāatgādina, bijušā Satversmes tiesas priekšsēdētāja piebiedrošanās Ingunai Sudrabai daudziem bija pārsteigums, tāpat kā viņa motivācija – fakts, ka eiro Latvijā tika ieviests pretēji sabiedrības gribai. Šis aizvainojums esot trāpījis viņa sirdī.

I. Sudrabas topošās partijas ideāli daudzējādā ziņā ir līdzīgi tiem, ko savulaik pirms vēlēšanām ir formulējuši arī citi politiski jaunveidojumi un citi nācijas glābēji. Veidot valsti, “kurā katrs var īstenot savas spējas, garantējot savu un ģimenes labklājību, drošību un laimi neatkarīgā, vienotā, latviskā Latvijā”. Patiešām, kurš gan savai zemei un tās ļaudīm varētu vēlēt ko sliktu. Taču vēsture rāda, ka ar sapņu formulēšanu vien ir par maz, svarīgākais ir izpildījums un tas līdz šim pieklibojis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inguna Sudraba, No sirds Latvijai

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats