26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dombrovska politiskais šahs
Dombrovska politiskais šahs
Autors: Ilze Veģe / NRA.lv / 7. marts 2014, 11:24
Visticamāk, ka, labprātīgi atsakoties no kandidēšanas uz Eiropas Komisijas prezidenta amatu, Valdis Dombrovskis ir izspēlējis spīdošu politiskā šaha partiju, iegūstot neformālus solījumus ietekmīgam Eiropas komisāra amatam. Iespējams, tas varētu būt ES finanšu komisāra postenis.


Kā pārsteigums ir nācis Latvijas bijušā premjerministra Valda Dombrovska lēmums atsaukt savu kandidatūru Eiropas Komisijas prezidenta amatam, lai apvienotu spēkus bijušā Luksemburgas premjera Žana Kloda Junkera atbalstam. Eksperti gan uzskata, ka šāds solis bijis ļoti tālredzīgs. Proti, V. Dombrovska izredzes reāli ieņemt EK vadītāja amatu tika vērtētas kā nelielas, savukārt, izrādot solidaritātes žestu Ž. K. Junkeram, Latvijas ekspremjers, visticamāk, ir ieguvis milzīgu plusu augstam karjeras lidojumam Eiropas līmenī.

Eiropas Parlamenta deputāte, V. Dombrovska partijas biedre Inese Vaidere (Vienotība) nožēlo par ekspremjera lēmumu, jo, pēc viņas domām, vairāki Ziemeļvalstu pārstāvji būtu bijuši gatavi balsot «par» mūsu valsts kandidātu. «Intereses pēc būtu bijis vērts pamēģināt,» uzskata I. Vaidere.

Tikmēr Eiropas Parlamenta deputāts, V. Dombrovska partijas biedrs Krišjānis Kariņš sarunā ar NRA.lv uzsvēra pretējo – vislielākā V. Dombrovska uzvara ir pats iekļūšanas fakts fināla trijniekā. «Tas, vai Valdis Dombrovskis piedalījās vai nepiedalījās balsošanā, ir otršķirīgi, jo nonākšana stiprāko kandidātu trijniekā ir visaugstākais viņa darbības novērtējums,» sacīja eiroparlamentārietis. «Eiropa nepārprotami ir nodemonstrējusi, cik augstu tiek vērtēts Valdis Dombrovskis ekonomikas jautājumu sadaļā. Tāpat tiek uzteikta politiķiem reti piemītoša īpašība visas lietas darīt izsvērti, bez liekām emocijām un nekad neatkāpties no solītā,» klāstīja K. Kariņš.

Tam, ka galvenā V. Dombrovska uzvara bija iekļūšana galveno nominantu sarakstā, piekrīt arī Latvijas Republikas Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Zanda KalniņaLukaševica.

Arī I. Vaidere uzsver, ka «Valdim Dombrovskim ir lieliskas izredzes ieņemt labu eirokomisāra amatu. Visticamāk, ka žests par labu Junkeram rezultēsies ar iespaidīgu komisāra portfeli,» bija pārliecināta politiķe.

Aizkulisēs virmo norādes, ka, atsakoties no kandidēšanas uz EK prezidenta amatu, V. Dombrovskis varētu būt ieguvis neoficiālu protekciju ietekmīga Eiropas komisāra amata saņemšanai. Kā zināms, Eiropas Komisijā, ieskaitot tās priekšsēdētāju, ir 28 komisāri, kurš katrs pārstāv kādu no ES dalībvalstīm un atbild par specifisku nozari. Lai gan pēc subordinācijas visi komisāru amati ir līdzvērtīgi, tomēr ir ietekmīgi un mazāk ietekmīgi posteņi. Līdztekus tādiem mazāk svarīgiem krēsliem kā patērētāju aizsardzības vai inovācijas lietu komisāri ir arī finanšu, enerģētikas vai nodokļu komisāri, kas tiek uzskatīti par ļoti ietekmīgiem amatiem. 31. oktobrī beigsies pašreizējās EK pilnvaras un pienāks brīdis, kad mainīsies ES valstis pārstāvošie komisāri. Arī Latvijai būs jāvirza turpmākam darbam EK savs pārstāvis, kas, visticamāk, būs V. Dombrovskis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats