04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Aptiekā maldina par kompensējamām zālēm
Aptiekā maldina par kompensējamām zālēm
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 6. marts 2014, 13:15
«Biju neizpratnē, kāpēc aptiekā man pateica: par zālēm nekas nebūs jāmaksā, bet pēc tam tomēr pajautāja pusi no cenas,» gadījumu vienā no Pārdaugavas aptiekām NRA.lv apraksta māmiņa Antra, kura ar ārsta izrakstītu recepti iegādājusies zāles mazulim.


Aptiekā esot apgalvots, ka bērniem līdz diviem gadiem zālēm valsts kompensē pusi no cenas, bet bērniem no diviem līdz 18 gadiem – kompensē pilnībā.

Ģimenes ārsts bērnam izrakstījis antibiotikas, kuras, protams, var iegādāties tikai ar ārsta recepti. Aptiekā tās maksājušas apmēram trīs eiro. «Aptiekāre paņēma recepti un teica, ka nebūs jāmaksā, valsts kompensē, taču tad pajautāja, cik bērnam ir gadu – vai ir jau divi gadi? Es atbildēju, ka vēl nav. Nu tad gan esot jāmaksā puse no cenas. Es gan pajautāju pretim – kā tad tā var būt, vai tiešām bērniem līdz diviem gadiem jāmaksā un pārējiem – nē, jo likās ļoti neticami. Un aptiekāre man atbildēja: jā, nu, redziet, tādus likumus pieņem,» sarunu aptiekā atstāsta Antra.

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) noliedz, ka spēkā būtu tāda kārtība, kas dalītu bērnus pēc vecuma. Sajukumu aptiekās, visticamāk, radījušas likuma izmaiņas, kas no šā gada paredz zāļu apmaksu 100 procentu apmērā valsts kompensējamām zālēm bērniem. Valsts kompensējamās zāles nav visas recepšu zāles, bet tās, kuras iekļautas kompensējamo medikamentu sarakstā. Taču joprojām ir spēkā norma, ka bērniem līdz divu gadu vecumam valsts kompensē arī visas recepšu zāles – 50 procentu apmērā.

NVD speciāliste Evija Štālberga stāsta, ka no 2014. gada bērniem līdz 18 gadiem zāles un medicīniskās ierīces no kompensējamo zāļu saraksta tiek apmaksātas 100 procentu apmērā. Šādā apmērā tiek kompensētas lētākās zāles līdzvērtīgas efektivitātes zāļu grupā. No kompensējamo zāļu saraksta zāles tiek kompensētas pacientiem ar konkrētām diagnozēm, ņemot vērā noteiktos izrakstīšanas nosacījumus.

«Taču šī 100 procentu zāļu kompensācija bērniem neattiecas uz M sarakstā iekļautajām zālēm,» norāda E. Štālberga. Zāles, kuras ir iekļautas M sarakstā, visiem bērniem līdz 24 mēnešu vecumam valsts kompensē 50 procentu apmērā.

M sarakstā ir iekļautas visas recepšu zāles, kuras ir reģistrētas. «Katrā situācijā vizītes laikā pie ārsta jāskatās, vai bērnam ir diagnoze, kurai zāles pienākas no kompensējamo zāļu saraksta, tad iespējams saņemt zāles ar 100 procentu kompensāciju, ja ne, tad bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ir iespēja saņemt 50 procentu kompensējamas M sarakstā iekļautās zāles,» skaidro speciāliste. Viņa uzsver, ka informācija par visām izmaiņām ir pieejama gan ārstiem, gan farmaceitiem.

***

VIEDOKLIS

Kitija BLUMFELDE, Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente:

– Stājoties spēkā jauniem noteikumiem, parasti paiet laiks, kamēr visi izprot izmaiņu būtību, jo Nacionālais Veselības dienests nenodrošina skaidrojumu visiem speciālistiem pirms tam. Farmaceitiem pašiem jāmeklē informācija un jāsaprot, kā sistēma darbosies, kā arī jāprot izskaidrot šo informāciju pacientam un bieži jākonsultē ārsti par finanšu pusi. Kompensācijas sistēma Latvijā ir sarežģīta un bieži tiek veiktas izmaiņas. Farmaceitam izprast un spēt nodot informāciju katram otrajam pacientam par kompensācijas sistēmas būtību, izmaiņām ir psiholoģiski nogurdinoši. Janvāra vidū aicinājām speciālistus pievērst uzmanību izmaiņām kompensācijas sistēmā bērniem. Sniedzām arī skaidrojumu farmaceitiem domātā konferencē. Lai veicinātu izpratni par izmaiņām kompensācijas sistēmā, būtu nepieciešama informācija laikus un skaidrojošās kampaņas arī farmaceitiem, jo aptieka ir pēdējais posms veselības aprūpē un tieši aptiekā tiek skaidrots viss nesaprastais un pārprastais pacientam. Mēs aicinātu NVD uz savlaicīgu informācijas nodošanu farmaceitiem, pirms vēl izmaiņas ieviestas, nosūtīt informāciju uz aptiekām, ir nepieciešamas arī viegli uztveramas skaidrojošās kampaņas iedzīvotājiem par kompensācijas sistēmu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Evija Štālberga, kompensējamie medikamenti, zāles

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats