06. maijs, Pirmdiena
Vārda dienas: Didzis, Gaidis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Reanimē ideju par tautas vēlētu prezidentu
Reanimē ideju par tautas vēlētu prezidentu
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 3. marts 2014, 11:10
Reformu partija vēl pirms vēlēšanām un tajās, visticamāk, ciestā zaudējuma nolēmusi vēlreiz mēģināt atstāt aiz sevis liecību nākamajām paaudzēm, mēģinot ieviest Satversmē jau ilgi lolotos grozījumus par deputāta imunitātes mazināšanu un Valsts prezidenta vispārējām vēlēšanām.


Jaunievēlētā Saeimas Reformu partijas frakcijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica NRA.lv pastāstīja – partija nolēmusi izmantot situāciju, ka sadarbībā ar kādreiz neieredzētajiem Zaļo un zemnieku savienības deputātiem valdošā koalīcija atvērusi Satversmi, lai pievienotu tai preambulu. Reformisti uzskata, ka tas ir piemērots laiks, lai atsāktu sarunas ar politiskajiem partneriem par deputāta imunitātes mazināšanu un prezidenta ievēlēšanas uzticēšanu tautai.

Šobrīd valsts pamatlikums nosaka, ka pret deputātu ne tikai nedrīkst uzsākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas, bet viņu nedrīkst sodīt arī administratīvā kārtā, piemēram, par ātruma pārsniegšanu, braucot ar automašīnu, ja tam nepiekrīt parlamenta vairākums. Reformisti iecerējuši panākt, ka administratīvo sodu deputātam var piemērot bez atļaujas prasīšanas Saeimai.

Neatkarīgās aptaujātie politisko norišu vērotāji uzskata, ka šis mēģinājums grozīt Satversmi ir pēdējais Reformu partijas mēģinājums pievērst sev vēlētāju uzmanību, jo ideja par tautas vēlētu prezidentu uzrunā aizvien lielāku vēlētāju pulku. Arī deputātu imunitātes mazināšana esot tikai kosmētisks triks vēlētāju makšķerēšanai, jo līdzšinējā prakse pierāda, ka administratīvai sodīšanai izdot kolēģi deputāti spēj bez liekām problēmām.

Kaut arī Reformu partija par savu ieceri jau informējusi koalīcijas kolēģus, visticamāk, viņiem to realizēt neizdosies, jo arī pirms jaunās koalīcijas izveidošanas tās sadarbības līguma veidošanas laikā reformisti mēģināja panākt, lai līgumā tiktu ierakstītas šīs ieceres. Tomēr pārliecināt partnerus par savas idejas lietderību viņiem neizdevās. Bez vienbalsīga partneru atbalsta Satversme nav grozāma.

Problēmas ar ieceres realizēšanu paredz arī konstitucionālo tiesību eksperti. Piemēram, Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis Edgars Pastars skaidro, ka līdz ar preambulas pievienošanu Satversmei veikt tajā arī citus grozījumus būs iespējams tikai tad, ja Reformu partija partnerus par to spēs pārliecināt vēl pirms preambulas nodošanas Saeimai pirmajā lasījumā. Eksperts skaidro, ka ikviens pamatlikuma grozījums Saeimai jāizskata trīs lasījumos, tādēļ laiks, lai pārliecinātu kolēģus, kas preambulu vēlas Satversmē iekļaut vēl šajā Saeimas sasaukumā, ir niecīgs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: tautas vēlēts prezidents, Zanda Kalniņa-Lukaševica

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats