26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sagruvušās Maximas ēkas pasūtītājs – skandalozs uzņēmējs
Sagruvušās Maximas ēkas pasūtītājs – skandalozs uzņēmējs
Autors: Imants Liepiņš / NRA.lv / 27. novembris 2013, 13:55
Uzņēmējs, kurš izdomāja celt sagruvušo veikalu Zolitūdē un tam piegulošo daudzdzīvokļu namu, ir Ričards Homburgs – Eiropā un Kanādā bēdīgi slavens uzņēmējs.


Agresīva izvēršanās Austrumeiropā noveda līdz maksātnespējas slieksnim milzīgu korporāciju Kanādā, bet tas viņu neatturēja no Zolitūdes objekta celšanas, raksta NRA.lv.

Bez Zolitūdē būvējamā daudzdzīvokļu nama, kuram blakus sabruka lielveikals, R. Homburga dibinātā uzņēmumu grupa Latvijā attīsta vēl vairākus projektus, kuru īstenošanai dibināti atsevišķi uzņēmumi. Taču to piederība ir efektīvi noslēpta ofšoru miglā.

Nīderlandē reģistrētais Homburg Eastern Europe Fund B.V. ir īpašnieks Latvijas uzņēmumiem SIA Homburg Zolitude, SIA Homburg Baldone un SIA Homburg Vejavas, kas attīsta projektus Zolitūdē, Baldonē un Purvciemā. Netālu no Baldones tiek attīstīts objekts industriālām vajadzībām, šim projektam patlaban sagatavots tehniskais projekts. Savukārt Purvciemā tiek būvēts kārtējais dzīvokļu komplekss, un šis projekts ir saņēmis būvatļauju.

Ofšorizēts mudžeklis

Tā Zolitūdes kompleksa daļa, kurā atradās sagruvušais Maxima veikals, patlaban pieder SIA Tineo, kuras īpašnieks ir Kiprā reģistrēts uzņēmums Foumico Investments Ltd. Pagājušajā gadā uzņēmumu Tineo dibināja SIA Maxima Latvija kā savu meitasuzņēmumu, un jau pēc pusotra mēneša par uzņēmuma īpašnieku kļuva Nīderlandē reģistrētais Lincoln Land Erste B.V., kas ir Maxima īpašnieku (Lietuvas Vilniaus Prekybas grupas) ofšors. Vēlāk par Tineo (un līdz ar to nelaimīgā Zolitūdes veikala) īpašnieku kļuva nākamais ofšors – šoreiz Kipras Foumico Investments Ltd.

Taču tas ne tuvu nav viss: vēl Latvijā strādā arī SIA Homburg Bikernieku Properties, kura īpašnieki ir Nīderlandes Stollburgh Capital B.V. un Kipras Venturecorp Property Holdings Ltd. Biķernieku uzņēmums vēl septembrī informēja, ka šā gada nogalē Mežciemā durvis vērs kārtējā Maxima. Topošā lielveikala būvniecība iepriekš izraisīja plašas diskusijas, jo izsniegtā būvatļauja tika apturēta pēc būvlaukumam kaimiņos dzīvojošu iedzīvotāju prasības. Šis bija viens no būvniecības apturēšanas gadījumiem, kas izraisīja diskusijas par Būvniecības likumu. Rezultātā pirms gada tika pieņemti likuma grozījumi, kas paredz īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai.

Latvijā darbojas arī komandītsabiedrība Homburg LV Investments KS, kuras veidotājos redzama Kanādas Homburg Baltic LP Inc. un SIA Homburg Management, kuras īpašnieks savukārt ir Lietuvā reģistrētā UAB Homburg Valda. Vēl ir arī SIA Homburg Property Management, kuras īpašnieki ir Lietuvas UAB SNCLavalin Baltic.

Biznesa impērijas spožums un posts

Kompānijas mājaslapā teikts: Helderlandē, Hatemas pilsētiņā, dzimušais R. Homburgs ar uzņēmējdarbību sācis nodarboties, kad izslēgts no skolas sešdesmito gadu beigās un pastrādājis par palīgstrādnieku ceptuvē. Pārcēlies no Nīderlandes uz Kanādu, viņš ar vidējām sekmēm vadīja importa/eksporta un nekustamo īpašumu biznesus, līdz nolēma piesaistīt privāto investoru un pensiju fondu kapitālu. Lai to izdarītu, deviņdesmitajos gados Homburg Invest Ltd. tika kotēta biržā. Caur akciju un citu vērtspapīru emisiju piesaistot jaunu kapitālu, R. Homburgs sāka uzpirkt nekustamos īpašumus visur pasaulē un palielināja savas dibinātās kompānijas kapitalizāciju līdz 4 miljardiem dolāru, bet tās aktīvi pieauga līdz 8,1 miljardam dolāru, liecina uzņēmumu grupas pārskati biržā.

Pats dibinātājs gan vadīja firmu gluži vai karikatūriskā veidā, dzīvē iemiesojot vissliktākos Holivudas filmu stereotipus par egomaniakāliem firmu vadītājiem: sponsorēja pašslavināšanās pasākumus, šķērdēja kompānijas naudu privātajām lidmašīnām un vecu pulksteņu uzpirkšanai izsolēs, piekolekcionēja divus pagrabus ar neejošiem mopēdiem, konfliktēja ar finanšu tirgu uzraugiem Eiropā, kā arī jebkurās biznesa problēmās vienmēr vainoja visus citus – šādu portretu mums rāda Halifaksas Karaliskās koledžas žurnālistikas profesora Stīvena Kimbera veidotais apskats. 12 gadu vecumā no skolas atskaitītais kādreizējais maiznīcas krāvējs lepojas ar diviem doktora grādiem, no kuriem nevienu nav ieguvis – tie ir «goda doktora» grādi, kurus universitātes R. Homburgam piešķīrušas pēc tam, kad ar viņa un investoru naudu tika apmaksāti universitāšu remonti.

2008. gada beigās R. Homburga biznesa impērija sāka brukt, saskaroties jau ar pašām pirmajām agrīnajām pazīmēm pasaules finanšu krīzes laikā. Uzņēmums izpārdeva aktīvus citu pēc cita, vadībai turpinot saņemt miljoniem vērtus bonusus, kamēr akciju cena nokritās teju simtkārt – no 70 dolāriem 2007. gadā līdz 80 centiem par akciju 2011. gadā.

Ceturtdaļmiljards par SEB īpašumiem

Tieši šajā kraha brīdī, kompānijai cīnoties ar maksātnespēju, R. Homburgs iepludināja naudu Baltijas valstīs, sākot Zolitūdes objekta būvniecību (projekts datēts ar 2009. gadu), kā arī citus objektus Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Austrijā un citur. Tomēr viņa īsto vērienu parādīja vairāk nekā gadu gatavots darījums: par «trekno gadu» rekordcenu 2008. gadā Homburg Invest pabeidza SEB grupas Baltijas nekustamo īpašumu iegādi, darījuma kopējai summai veidojot 268,3 miljonus dolāru (130 miljonus latu).

Homburg Invest rokās nonāca 54 īpašumi visās trijās Baltijas valstīs. Toreiz R. Homburgs aģentūrai LETA paziņoja, ka grupa ir bijusi aktīva Baltijas reģionā jau vairākus gadus. «Kompānijas mērķis ir kļūt par lielu Baltijas tirgus spēlētāju, attīstot un vadot dažādus projektus,» neslēpa R. Homburgs. SEB ziņoja, ka peļņa no nekustamo īpašumu pārdošanas sasniegusi 0,8 miljardus zviedru kronu.

Holdingam – TAP R. Homburga bezatbildīgā spēlēšanās ar īpašumiem Baltijā un citur noveda pie tā, ka Toronto birža izslēdza no sarakstiem Homburg Invest akcijas un vienlaikus varas iestādes pavēlēja atstādināt dibinātāju no kompānijas biznesa operāciju vadības. R. Homburgs nekavējoties izveidoja nākamo firmu, kamēr iepriekšējais holdings nonāca zem tiesiskās aizsardzības procesa, kur atrodas joprojām.

Patlaban nav pat iespējams droši noteikt, kura no kompānijām ir tā, kura atbildīga par Zolitūdē uzbūvēto objektu – vai tā piederējusi TAP stadijā esošajai vecajai akciju sabiedrībai vai arī R. Homburga personīgajam holdingam, kuru viņš izveidoja pēc padzīšanas no iepriekšējās firmas. SIA Homburg Zolitude īpašnieks (Homburg Eastern Europe Fund) patiesībā ir tikai viens no septiņiem šāda paša nosaukuma fondiem, kas visi reģistrēti Enskedes pilsētiņā Nīderlandē (pie pašas Vācijas robežas). Savā starpā šie fondi atšķiras tikai ar cipariem nosaukuma galā. Taču šie ir tikai septiņi no pavisam 159 dažādiem uzņēmumiem, fondiem un citām juridiskajām personām, kuras saistītas ar R. Homburga biznesa interesēm tikai Nīderlandē vien. «Homburga zirnekļtīkls bija tāds, ko pat pieredzējuši žurnālisti nespēja caursist,» atzīst Kanādas ekonomikas žurnāls Atlantic Business.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Maxima Latvija, Ričards Homburgs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats