02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Sabiedrība » Čalovskis cer uz Latviju
Čalovskis cer uz Latviju
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 11. oktobris 2013, 11:19
Pavadījis apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā desmit smagus mēnešus, Deniss Čalovskis ceturtdien beidzot tika izlaists brīvībā – slavenais Imantas hakeris, kurš varbūt nemaz nav hakeris un, visticamāk, nav noziedznieks. Sarkanbaltsarkanu karodziņu pie žaketes, lielu rūtainu tirgus somu rokās un satraukumā teju trīcošu balsi. Latvijas pilsonis, kuru valdība gribēja izdot Amerikas Savienotajām Valstīm, bet Eiropas Cilvēktiesību tiesa to aizliedza vismaz līdz brīdim, kad būs izskatīta Strasbūrā ierosinātā lieta Čalovskis pret Latviju.


Teorētiski Ģenerālprokuratūra varēja paturēt Denisu Čalovski cietumā līdz 4. decembrim. Ilgāk par gadu liedz likums, un, tā kā Latvijas valsts paskaidrojumi tiesā iesniedzami līdz 25. novembrim, ir pilnīgi skaidrs, ka līdz obligātajam atbrīvošanas termiņam lieta tāpat nebūs izskatīta. Advokāts Saulvedis Vārpiņš pieļauj, ka tādi ir arī prokuratūras apsvērumi. Iepriekš pats ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers medijiem atzina: «Tā nav mūsu ambīcija, ka viņam obligāti jābūt apcietinājumā.» Tomēr tagad prokuratūra nonākusi zināmās pretrunās. Advokāts skaidro, ka līdz šim saskaņā ar iestāžu atbildēm Čalovskis bija jātur apcietinājumā, jo nav attiecīga regulējuma, lai viņu atbrīvotu pirms maksimālā izdošanas apcietinājuma termiņa beigām. Regulējuma nav joprojām, bet Čalovskis atbrīvots. Ģenerālprokuratūra nekādu pamatojumu savai rīcībai nesniedz, īsā paziņojumā vien informējot par faktu:

«2013. gada 10. oktobrī prokurors ir atbrīvojis Denisu Čalovski no izdošanas apcietinājuma, jo ir zudis izdošanas apcietinājuma piemērošanas mērķis. Plašāka informācija netiks sniegta.» Acīmredzot mērķis bija izdošana ASV, un pēc Strasbūras iejaukšanās tas vairs nav noteiktajā laikā sasniedzams. Tātad zudis.

Eiropas Cilvēktiesību tiesā Čalovska lieta tiek virzīta prioritārā kārtībā, un lēmumu varētu pieņemt nākamā gada otrajā pusē. Līdz tam Imantas hakeris atradīsies brīvībā, turklāt bez kādiem īpašiem nosacījumiem vai drošības līdzekļiem. Vismaz tādi pagaidām nav darīti zināmi nedz viņam pašam, nedz arī advokātiem, un nesen rīkotajā preses konferencē ģenerālprokurors Ē. Kalnmeiers vērsa uzmanību uz faktu, ka likums neparedz nekādus alternatīvus drošības līdzekļus: «Ja aizbēgs, tad varēsim izdarīt netiešus secinājumus par viņa iespējamo vainu.»

Taču Čalovskis nekur negrasās bēgt, gluži otrādi – viņš gandrīz gadu ir nosēdējis cietumā un tagad kopā ar advokātiem grib panākt, lai tiesībsargājošās institūcijas izprasa krimināllietu no Amerikas un izmeklē to šeit. Advokāts S. Vārpiņš skaidro: «Mēs esam par to, lai tiktu noskaidrots, ko viņš īsti ir izdarījis un vai tas, ko viņš izdarījis, ir sodāms.» Viens atteikums no prokuratūras jau saņemts – un arī pārsūdzēts. Ja Čalovskis nav noziedznieks Miami, kurš piedalījies gozi grupas datorvīrusu izstrādes rīka radīšanā un desmitos valstu nozadzis miljoniem dolāru, kā to apgalvo amerikāņi, tad viņam pienākas morāla reabilitācija un finansiāla kompensācija – par specdienestu izdemolēto dzīvokli, par cietumā pavadīto laiku un par vecāku asarām.

Dēla atbrīvošanu Jeļena un Oļegs Čalovski gaidīja nomaļus no žurnālistiem. It kā būtu jāpriecājas, bet Jeļena piekususi: «Esmu tik ļoti iztukšota. Cilvēks mūsu valstī nav nekas.» Fotogrāfijas un video ar sirsnīgiem apskāvieniem šoreiz izpaliek. Deniss ātri iesēžas mašīnā, un tā dodas projām. Tomēr pirms tam dažos iepriekš sagatavotos teikumos viņš pateicas saviem atbalstītājiem: «Man pagaidām ir grūti kaut ko pateikt, bet es gribētu pateikt paldies visiem, kas mani atbalstīja, kas zvanīja vecākiem, sūtīja vēstules, kas nepalika vienaldzīgi pret Latvijas pasi, pret Latvijas pilsonību, kā arī pateikt, ka es esmu gandarīts par beidzot pareizu pieņemtu lēmumu.» Uz žurnālistu jautājumiem par turpmākajiem plāniem, par dzīvi cietumā, sajūtām iznākot – viņš neatbild. Ir acīmredzami satraucies un televīzijas un foto kameru ielenkts dodas uz mašīnu. Tomēr viens jautājums liek viņam apstāties.

NRA.lv: Nacionālā apvienība teica, ka jūs esat noziedzies urlēns* un ka jūs neesat vajadzīgs Latvijai. Jūs esat vajadzīgs Latvijai?

Čalovskis: A kas tas ir – urlēns? Es neesmu tik izglītots, lai zinātu, ko tas nozīmē.

NRA: Jūs esat vajadzīgs Latvijai?

Čalovskis: Man liekas, ka Latvijas pilsonis – tas ir galvenais pamats Latvijai. Manuprāt, jebkurš Latvijas pilsonis ir vajadzīgs mūsu valstij. Un tāpēc ir arī vajadzīgs reemigrācijas plāns. Un citi plāni. Liels paldies.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Deniss Čalovskis, Ēriks Kalnmeiers, Imantas hakeris, Rīgas Centrālcietums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats